O-STA

Drugi dan otvoritev v znamenju osrednjega dogodka na Trgu Leona Štuklja

DRUGI DAN OTVORITVE V ZNAMENJU OSREDNJEGA DOGODKA NA TRGU LEONA ŠTUKLJA

Spektakularni otvoritveni dogodek povezal več kot sto nastopajočih in nekaj tisoč obiskovalcev - Drugi dan v ospredju svetlobna igra

Uspešno smo odvrteli drugi dan Evropske prestolnice kulture. Zvrstila se je paleta različnih dogodkov, med njimi je po pričakovanjih vzbudila največ pozornosti otvoritvena slovesnost na Trgu Leona Štuklja, ki jo je v živo spremljalo več tisoč ljudi, v neposrednem prenosu pa jo je predvajala tudi Televizija Slovenije.

Dan se je začel s projekti, ki jih v sklopu Evropske prestolnice kulture pripravlja Univerza v Mariboru. Pedagoški delavci in študenti so že dopoldne v Parku skulptur UM ob ekonomsko-poslovni fakulteti odkrili kip Dragice Čadež Poslednji dotik. Nekaj ur kasneje je svoja vrata številnim radovednežem odprla Hiša arhitekture, pomemben del krovnega projekta RAZ:UM, ki predstavlja sodobne dosežke arhitekture, načrtovanja prostora, oblikovanja, hkrati pa bo spodbudil številne projekte preurejanja urbanih prostorov.

Nato smo se igrali s svetlobo. Nad Mariborom je zasijal Jančarjev literarni zemljevid, ko se je v produkciji Ateljeja Japelj v Mariboru osvetlilo osem skrbno izbranih lokacij napisov, ki nadgrajujejo pomen Jančarjevega besedila. Trg Borisa Kidriča - SEVERNI SIJ; Promenada v parku - TO NOČ SEM JO VIDEL; Casino - VELIKI BRILJANTNI VALČEK; Slomškov trg - KATARINA, PAV IN JEZUIT; Meljski hrib - POGLED ANGELA; Trg svobode - ZVENENJE V GLAVI; most na Otok - BRIONI; levo obrežje Drave - GALJOT. Napisi se bodo skupaj z mestno razsvetljavo prižgali vsak dan v letu 2012. Ob vsakem napisu je postavljena informacijska tabla z osnovnimi podatki in povezavami na elektronske medije, kjer so na voljo dodatne informacije o projektu, zemljevid in povezave na druge projekte v mestu.

Maribor se je danes za nekaj neprecenljivih trenutkov vrnil v srednji vek. V virtualni rekonstrukciji srednjeveškega mariborskega obzidja v produkciji Borisa Cizeja in koprodukciji Joška Kraševca, s. p., so obiskovalci lahko občudovali svetlobno obzidje, ki je od poznega srednjega veka varovalo mesto, danes pa je začelo označevati osrednji prostor dogajanja Evropske prestolnice kulture. Virtualno srednjeveško obzidje je bilo zgrajeno s pomočjo reflektorske svetlobe, projekcij in talnih označb. Na določenih zgodovinskih lokacijah so na prazen prostor med mestnimi zidovi, stavbami in ulicami projicirali dele mestnega obzidja, na drugih pa sta bila uporabljena dva reflektorsko usmerjena snopa svetlobe, ki sta veličastno obzidje označevala na višini šestih metrov. Kjer projekcija ali drugačni načini svetlobne označitve niso bili izvedljivi, je bilo obzidje na tleh označeno s posebnim svetlečim materialom.

Sledilo je tisto, kar smo nestrpno pričakovali ves dan. Trg Leona Štuklja so preplavili obiskovalci, ki so se želeli po tednu dni opazovanja gradbenih del prepričati, ali bo otvoritev zares tako spektakularna, kot smo napovedovali. In imeli so kaj videti. Pod vodstvom režiserja Mateja Filipčiča se je na odru v šestdesetih minutah zvrstilo več kot sto nastopajočih, prireditev pa je postregla tudi z atraktivnim laserskim šovom.

Na odru so se predstavili sopranistka Marta Zadro, pevka Maja Keuc, član skupine Siddharta Tomi Meglič, otrok z lučko, Jaka Nikitovič, Akademska folklorna skupina Študent, Akademski pevski zbor Maribor pod vodstvom dirigentke Zsuzse Budavari Novak, Rok Golob Orchestra ter Združeni harmonikarski orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Akademije za glasbo Ljubljana, Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec in Univerze Juraja Dobrile iz Pulja pod vodstvom dirigenta Slavka Magdiča. Z izbranim programom so nam v šestdesetih minutah predstavili vse žanre, ki jih ponuja in predstavlja Evropska prestolnica kulture, in navdušili zbrano občinstvo.

Župan Mestne občine Maribor in slavnostni govornik Franc Kangler ni skrival zadovoljstva in ponosa. Svojevrsten pečat k celotnemu dogodku je s svojimi mislimi prispeval tudi častni pokrovitelj Evropske prestolnice kulture in predsednik republike dr. Danilo Türk, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androula Vassilliou pa je Mariboru in partnerskim mestom zaželela čim več takšnih kulturnih presežkov, kot ga je na otvoritveni slovesnosti doživela tudi sama. Da je Evropska prestolnica kulture naziv, na katerega moramo biti ponosni, je poudarila generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 Suzana Žilić Fišer in dodala, da iskreno pričakuje, da bo imel projekt tudi dolgoročne učinke, ki bodo spodbudili razvoj v mestu in regiji.

Predstavitvi različnih kulturnih žanrov na Trgu Leona Štuklja, ki so se zvrstili v enourni prireditvi, je sledil koncert ene najbolj priljubljenih rock zasedb v Sloveniji. Dan D so zaigrali svoje največje uspešnice in zadovoljili vse okuse, ki so se prepletali na osrednjem mariborskem trgu.

Odvrteli smo drugi dan. Oči slovenske javnosti so bile uprte v Maribor in naše mesto se je vsekakor predstavilo v najboljši luči. Potešili smo radovednost in zadovoljili pričakovanja. Veselimo se kulturnih izzivov in podvigov, ki jih prinaša naslednjih 363 dni.