O-STA

Otvoritveni dan Evropske prestolnice kulture 2012 v Slovenj Gradcu

V petek, 20. januarja 2012, otvoritev evropske prestolnice kulture 2012 tudi v Slovenj Gradcu - prireditve bodo potekale ves dan

Dopoldan, ob 10.30, nato pa še ob 12. uri, bo v Kulturnem domu Slovenj Gradec predstava iMAGINARNE eSENCE, ki jo pripravlja Festival Velenje za organizirane skupine in izven.

Popoldan, od 15. do 16.30 ure, bo na Mestnem drsališču v Slovenj Gradcu pri Športni dvorani Slovenj Gradec mesto odprlo vrata kulture najmlajšim, saj pripravlja ustvarjalno delavnico za otroke z Aniko Grabec Vrtimo vetrnico EPK! Ob 17. uri pa bo v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec dramatizacija pravljice Muc išče čarovnico.

V zgodnjih večernih urah, od 18.30 do 19. ure, bo tik pred osrednjim dogodkom v preddverju Koroške galerije likovnih umetnosti zaigrala violinistka Maja Savnik, ob 19. uri pa se v galeriji začne osrednja otvoritvena slovesnost Modra odsevanja.

Poleg slavnostnih govornikov se bo na prireditvi Modra odsevanja zvrstilo več umetnikov različnih uprizoritvenih umetnosti - poezije, pripovedovanja proze in glasbe, med drugim Maja Keuc, Escape String Quartet & Hamo, Maja Kastratovik in Tanja Vogrin (klavir in mezzosopran), Jerica Mrzel in Maja Kastratovik (interpretacija 'Slovenjegraške himne' dr. Ljube Prenner), Ditka (uglasbena Pavčkova pesem "Nekaj je v zraku"), Franci Krevh in Matevž Bajde (tolkala) ter Nataša Kramberger (Festival mlade literature Urška). Po otvoritvi bo na Trgu svobode še prireditev na prostem z Majo Keuc.

Sicer pa Mitja Čander, programski direktor MARIBOR 2012, ob otvoritvenih slovesnostih v Slovenj Gradcu poudarja: "To mesto je v zadnjih letih razvilo nekatere izrazite potenciale na polju kulture. Skozi navezavo na izročilo svetovno prepoznavnega Huga Wolfa se profilirata muzejska in glasbena dejavnost, na drugi strani se galerija uveljavlja kot drzna raziskovalka sodobnih slovenskih umetnostnih praks." Čander izpostavlja tudi to, da se Slovenj Gradec odpira vsem generacijam, še posebej mladim, pa tudi to, da je kultura naša skupna priložnost.

"Veseli smo priložnosti, da sodelujemo in prispevamo v paleto raznolikih dogodkov prazničnega leta. S ponosom smo partnerji Evropske prestolnice kulture Maribor 2012," pravi direktorica Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter, producentka projekta Oživljeni zven preteklosti in koproducentka mrežnega projekta Uh, industrija! in nekaj drugih projektov ob začetku evropske prestolnice kulture v Slovenj Gradcu, in dodaja: "V Koroškem pokrajinskem muzeju smo bili, v smislu priprav na izvajanje programov EPK, deležni prenove matične muzejsko-galerijske stavbe ter prenove rojstne hiše skladatelja Huga Wolfa. Z novimi pridobitvami smo pripravljeni na izzive, ki jih prinaša sodelovanje pri izvedbi programov Evropske prestolnice kulture: projekta Zrcaljenje podob - oživljeni zven preteklosti v povezavi s Hugom Wolfom, nove stalne postavitve Tretjakove afriške zbirke, mrežnega projekta Uf, industrije, razstava Mati fabrika, Železarna Ravne in 9. Mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva Ravne na Koroškem 2012."

###

Več informacij:

Aleksandra Čas, koordinatorka aktivnosti v partnerskem mestu Slovenj Gradec, 041 894 314

Borut Pelko, koordinator partnerskih mest, 031 668 592