O-STA

Otvoritveni dan Evropske prestolnice kulture 2012 v Velenju

V soboto, 21. januarja 2012, bodo tudi v Velenju odprli vrata Evropske prestolnice kulture 2012 - čez leto bodo v tem mladem mestu realizirali 24 zanimivih kulturno-umetniških projektov.

V dopoldanskem delu bodo v Cankarjevi ulici v Velenju predstavili tri projekte, ki bodo poleg drugih zaživeli v letu Evropske prestolnice kulture. Ob 10. uri bo najmlajše razgibal glasbeni projekt Hojahoj, zapoj Pozoj!, uro kasneje bo nastop Slovenskega glasbenega tolkalnega projekta STOP, sledila pa bo glasbena veriga prijateljstva, ki jo bodo v barvah vseh partnerskih mest Evropske prestolnice kulture 2012 sklenili otroci pevskih zborov velenjskih vrtcev.

Točno opoldan bo na Titovem trgu promenadni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki mu bo ob simboličnem času 12.12 sledil pozdravni nagovor Bojana Kontiča, župana Mestne občine Velenje, svečana kanonada in dvig velenjske zastave Evropske prestolnice kulture 2012 na Velenjskem gradu.

Večerni del otvoritve se bo ob 19. uri začel v Vili Bianci z odprtjem razstave Bele maske, večer pa se bo nadaljeval v Galeriji Velenje s plesno miniaturo Prepletanja avtorice Tine Benko.

Ob 20.12 bo v Domu kulture Velenje otvoritvena svečanost Evropske prestolnice kulture 2012 v Velenju. Na dogodku se bo ob zanimivem programu predstavilo vseh 24 projektov, ki bodo v letošnjem letu zaznamovali mesto Velenje. Razgiban dan se bo zaključil na ploščadi pred kulturnim domom s koncertom cyberjazz zasedbe Fuzit, velenjskih umetnikov Jureta Pukla in Staneta Špegla.

"V tem letu bomo Velenjčanke in Velenjčani del velike in pomembne evropske zgodbe. Pridružili se bomo več kot 40 mestom in regijam, ki so se doslej že ponašali z nazivom Evropska prestolnica kulture. Njihove izkušnje so seveda različne, kakor so različna tudi mesta, a povsod so si edini, da je biti Evropska prestolnica kulture veliko priznanje, predvsem pa velika priložnost," ob tem pomembnem dogodku pravi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in dodaja: "Vabim vas, da to priložnost, ki smo si jo znali prislužiti, skušamo vsi skupaj čim bolje izkoristiti. Naužijmo se bogate in kakovostne kulturne ponudbe, ki v tem letu prihaja na naš domači prag."

"Velenje je najmlajše v ogrlici partnerskih mest in je od zasnove naprej mesto s posebnim kulturnim modelom, ki je bil del celovitega projekta vzpostavitve naselja. Nastalo dovolj zgodaj, da je v svoja jadra ujelo grobo energijo socialistične gradnje, in dovolj pozno, da je veselje do modernizma odrinilo sivine in trdote ter zadihalo s svetlejšimi potezami," je ob otvoritvi Evropske prestolnice kulture v Velenju povedal Mitja Čander, programski direktor MARIBOR 2012, in dodal: "Velenje dodaja v mozaik Evropske prestolnice kulture veselje in živžav Pikinega festivala, ki je oral ledino, ko pri nas ustvarjalnost otrok in za otroke še zdaleč ni bila tako samoumevna in pozornosti vredna kot danes, inovativnost festivala mladih Kunigunda pa seveda množino prireditev in pobud, s katerimi je ustanova Velenjska književna fundacija postavila mesto na zemljevid slovenskih pesniških in mednarodnih prevajalskih srečanj."

####

Več informacij:

Peter Groznik, koordinator za partnersko mesto Velenje, 041 673 355

Borut Pelko, koordinator za vsa partnerska mesta, 031 668 592