O-STA

Filmski krog ali Maribor se zaljubi v film

Spoštovani,

Pestro dogajanje v Mariboru in partnerskih mestih Evropske prestolnice kulture se odraža tudi na področju filma. To nedeljo bo s premiero dokumentarca Na poti pride vse naproti zaživelo leto dokumentarnih filmov.

Tako Vas MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture in Studio Legen vljudno vabita na premiero dokumentarnega filma NA POTI PRIDE VSE NAPROTI, in sicer v nedeljo, 22. januarja 2012, ob 19.30 v Stari dvorani SNG Maribor. Film režiserja Bojana Laboviča, ki je nastal v koprodukciji Studia Legen in Zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, spremlja življenjsko zgodbo literarnega zgodovinarja, dramaturga, bibliotekarja, prevajalca in publicista dr. Bruna Hartmana. Film je nastal s finančno podporo zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, RTV Slovenija, Mestne občine Maribor in Univerzitetne knjižnice Maribor.

Veselimo se srečanja z vami.

Več o filmskem programu Evropske prestolnice kulture v naslednjih tednih najdete v nadaljevanju.

Zavrtimo skupaj!

********

Vlado Škafar, Svetovalec za film

Zvenelo bo čudno, in vendar mislimo resno: cilj filmskega EPK 2012 je leto 2013. Kaj bo v Mariboru in partnerskih mestih od filma ostalo, ko "odide cirkus". Maribor namreč v tem trenutku ne premore niti ene filmske ustanove, niti enega temelja, na katerem bi lahko gradil svojo filmsko prihodnost. V tem ne zaostaja le za Ljubljano, ampak celo za veliko manjšimi mesti kot so Celje, Novo mesto, celo Izola in Krško. Zato ne zamerite, če na tem mestu ne bomo naštevali zvenečih filmskih imen, ki bodo obiskala Maribor; na prvo mesto postavljamo tiste projekte, ki prinašajo Mariboru in partnerskim mestom filmsko prihodnost.

Pomembno je, da so v programu EPK čim bolj enakovredno zastopana vsa štiri področja filmske kulture - izobraževanje, produkcija, prikazovanje in refleksija -, da se sestavi in sklene smiseln filmski krog, v katerem se te med seboj čim bolj prepletajo. Drugi pomemben krog je krog EPK, to pomeni, da filmski projekti med mesti čim bolj krožijo (projekcije, predstavitve dobrih praks) oziroma se združujejo (izobraževalne in ustvarjalne delavnice, srečanja). Tretji pa je Slovenski krog, v katerem se povežejo vsi živi subjekti in dobre prakse s področja filma v Sloveniji (in širše), da se vzpostavijo mreže, da se pretakajo ideje ... želimo in verjamemo, da bodo naši filmski krogi pritegnili, izobrazili in navdahnili veliko ljudi, zlasti mlade, ki bodo postali nosilci novih in obstoječih filmskih projektov, ali vsaj zvesta filmska publika.

Kar prihaja na poti in ostane na filmu: popotnica k nastajanju dokumentarnih filmov EPK

Marina Gumzi, kreativna producentka za področje filma

Na področju filmske umetnosti bo MARIBOR 2012 meddrugim priložnost, da vse, kar nam prihaja naproti, ne bo šlo tudi kar tako naprej po svoji poti, mimo nas; da bo nekaj drobcev naše realnosti, ljudi, zgodovine in zgodb, okolja in predmetov za trenutek obstalo, se vzpostavilo na novo - v pogled, v premislek, v navdih.

Ne samo za slovensko filmsko ustvarjalnost, predvsem za občane Maribora in partnerskih mest predstavlja dejstvo, da je EPK vsebinsko in produkcijsko vzpodbudila izvedbo niza dokumentarnih filmov, posebno vrednost: v tem trenutku je v produkciji ali tik pred končanjem več kot deset dokumentarnih filmov, ki bodo vsak na svoj način, s svojim ritmom motrenja in s svojo barvo razumevanja povezani z Mariborom ali partnerskimi mesti in / oziroma z njihovimi prebivalci.

Dokumentarne filme, ki nastajajo v koprodukciji z zavodom MARIBOR 2012 in ki bodo v letu 2012 premierno predvajani na velikih platnih v Mariboru oziroma partnerskih mestih - med njimi so, če naj naštejemo samo nekatere, portreti Draga Jančarja, Jožeta Tisnikarja in Zlatka Zahoviča, dokumentarni filmi o mariborski židovski zgodovini, o mestnih zvokih in o zgodovini štajerskih subkulturnih centrov - je tako v prvi vrsti potrebno razumeti kot možnost vzpostavljanja drugačne dinamike gledanja, posledično pa razširjenega razumevanja našega vsakdana in vsakodnevnega okolja.

Maribor in partnerska mesta bodo v letu 2012 torej dobila velike oči. Gledalci bomo skozi te velike oči na velikih platnih gledali naša življenja, naša mesta, naše someščane in sicer morda nekoliko bolje ali nekoliko drugače; gledali jih bomo zato, da bi znali bolje ali drugače opazovati, da bi bolje ali drugače razumeli, da bi iz tega, kar bomo videli in razumeli, navdahnjeno videli naprej.

NAPOVED FILMSKIH DOGODKOV ZA JANUAR / FEBRUAR 2012

Redni program kina Udarnik

Kinematografska dejavnost Kina Udarnik bo v letu 2012 več kot udarna. Mariborsko filmsko središče bo nudilo zavetje ne samo ljubiteljem dobrih filmov, ampak tudi filmskim ustvarjalcem, izobraževalcem, prirediteljem filmskih dogodkov, šolam itn. V čisto pravem mestnem kinu se bodo srečevale nesmrtne klasike, avtorske retrospektive, festivali, filmsko-glasbeni dogodki, delavnice, obiskali ga bodo različni filmski gostje itn. Mesečni spored ponuja pisan program mariborskih premier aktualne evropske in svetovne filmske produkcije (Premiere), filmskih klasik (Ambasada kinoteka), gorniškega filma (Cikel gorniškega filma), feminističnih (Cinema Feministe) in filmov z gejevsko-lezbično vsebino (Roza.Kino) itd.

Na poti pride vse naproti

Premiera dokumentarnega filma: 22. 01. 2012, 19:30, Stara dvorana SNG Maribor

Na poti pride vse naproti je dokumentarni portret dr. Bruna Hartmana (1924 - 2011), človeka kulture, ki je nastal v koprodukciji Studia Legen in zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture in v režiji Bojana Laboviča. Dolgoletni ravnatelj Univerzitetne knjižnice Maribor dr. Bruno Hartman je veljal za osrednjo osebnost slovenskega knjižničarstva, obenem pa za eno najpomembnejših mariborskih osebnosti - legendo, katere živa beseda in pojava sta o mestu mogli povedati več kot stotine dokumentov, ki so šli skozi njegove roke. Njegova razgibana življenjska pot v vlogi strokovnjaka, znanstvenika in človeka dejanj je pustila sledi na mnogih področjih izobraževanja, znanosti in kulture. Tudi ko je bil že več let v pokoju, je dr. Hartman ohranil stroga merila zase in za svet, razmere v mestu pa je razumel jasno in kritično. Dokumentarni portret o dr. Hartmanu bo odprl sezono dokumentarnih filmov posnetih v okviru oziroma z vzpodbudo filmskega programa Evropske prestolnice kulture.

Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana

Svetovna premiera dokumentarnega filma: 17.02.2012, 18:00, Kino Udarnik

Okrogla miza: 17.02.2012, 20:00, Gledališka dvorana, Vetrinjski dvor

Dokumentarni film Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana avtorjev Toma Križnarja in Maje Weiss govori o tridesetletnem iztrebljanju afričanov s področij bogatimi z naravnimi viri, ki se nahajajo med obema Sudanoma: Nuba, Abyeji, Plavi Nil in Darfur. Film kot rešitev situacije predlaga video nadzor, katerega cilj je povezati ljudi na žrtveniku sveta z delom človeštva, ki še ostaja nekoliko občutljiv. Po svetovni premieri v Mariboru bo film odpotoval na Berlinale, kjer bo prikazan v sekciji Cinema for Piece.

Na okrogli mizi, ki bo sledila predstavitvi projekta Oči in ušesa boga ter svetovni premieri filma svetovnega popotnika in humanitarnega delavca Toma Križnarja in filmske režiserke Maje Weiss, bodo sodelovali nekateri od najbolj znanih aktivistov ter izjemni poznavalci dogajanja v Sudanu.

Metropolis, projekcija filma z živo glasbeno spremljavo Simfoničnega orkestra SNG Maribor

29.02.2012 in 01.03.2021, 19:30, Velika dvorana SNG Maribor

Digitalno restavrirana in pred kratkim dopolnjena kopija nemega filma Metropolis avstrijsko-ameriškega režiserja Fritza Langa je ena največjih mojstrovin iz zakladnice filmske umetnosti. Brezčasna distopična zgodba o iskanju človečnosti in vstaji zatiranega ljudstva dandanes ni nič manj revolucionarna in veličastna, kot je bila ob svojem nastanku leta 1927. V okviru Evropske prestolnice kulture bo projekcijo filma z originalno partituro Gottfrieda Hupertza v živo spremljal Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Roberta Israela, enega največjih svetovnih strokovnjakov za spremljavo nemih filmov.

European Short Pitch: sklepno srečanje udeležencev izobraževanja v organizaciji Nisi Masa - European Network of young cinema

02.- 04.03.2012, Maribor

Gre za projekt Evropske mreže Nisi Masa - European Network of young cinema, ki temelji na spodbujanju koprodukcij evropskih kratkih filmov. V sodelovanju s programom MEDIA, luksemburškim filmskim skladom in zavodom MARIBOR 2012 je bilo na javnem natečaju jeseni 2011 za sodelovanje v izobraževanju European Short Pitch 2012 na podlagi sinopsisov za kratke filme izbranih 25 mladih filmskih ustvarjalcev iz vse Evrope. Ti bodo svoje projekte s podporo petih mednarodno priznanih mentorjev v času od novembra 2011 do marca 2012 razvijali, o njih razpravljali in se jh učili promovirati na evropski ravni. Sklepni koprodukcijski forum, na katerem bodo udeleženci izobraževanja svoje projekte nazadnje predstavili 35-im strokovnjakom iz filmske industrije (producentom, financerjem, prodajnim agentom in distributerjem), bo potekal v Mariboru med 2. in 4. marcem.