O-STA

Programirano za rast: PwC-jeva napoved za poslovanje na tehnološkem trgu

Aktivnost združitev in prevzemov (M&A) v tehnološkem sektorju je v letu 2011 ostala živahna, poroča PwC-jeva analiza. Zaradi strateške narave večine poslov se je kljub 10 % manjšem obsegu poslovne aktivnosti v primerjavi z letom 2010 (354 poslov proti 393 poslom) povprečna vrednost poslov še naprej višala in skupna vrednost poslov v letu 2011 v višini 69 milijard EUR je približno 90 % višja kot v letu 2009.

Rob Morgan, vodja tehnološkega sektorja v oddelku za korporativne finance pri PwC:

"Strateški prevzemi se nadaljujejo kljub dolgoročnim velikim trendom v tehnološkem okolju. Ti trendi vplivajo na način, na katerega ponudniki tehnologije obravnavajo spreminjajoče se potrebe podjetij, vlad in potrošnikov.

"Denar je še vedno sveta vladar. V času, ko je težko dobiti posojilo, posle sklepajo tisti z denarjem - in tehnološka podjetja, še zlasti tista večja, imajo znatne denarne rezerve, ki jih želijo razporediti prek M&A."

Če pogledamo 10 najboljših poslov leta, opazimo, da so bili tako kupci korporativnega kot zasebnega kapitala pripravljeni razporediti znatne vsote denarja v četrtem četrtletju, ko so bili kapitalski trgi v mirovanju. Tri od štirih globalno največjih poslov v letu - vključno z nakupom britanskega podjetja Autonomy s strani Hewlett-Packarda v višini 8,2 milijarde EUR - so bili sklenjeni v četrtem četrtletju.

Philip Shepherd, vodja tehnološkega sektorja v oddelku za strategijo poslovanja pri PwC:

"Jasen trend v letu 2011 je bila povečana vrednost intelektualne lastnine s pridobivanjem patentov, ki je sprožilo številne posle, še zlasti na področju mobilnosti. Dober primer je Googlov revolucionaren nakup Motorole."

Če pogledamo naprej, so vroča področja za poslovanje v tehnološkem sektorju v letu 2012 naslednja:

Spletna varnost

Ogromne količine podatkov še nikoli doslej niso bile tako zlahka na voljo neštetim uporabnikom, vendar obstaja skupno zavedanje, da je upravljanje in varstvo te podatkovne eksplozije čedalje težje. Ločnica med službo in domom je vedno bolj zabrisana, nenehno povezani mobilni uporabniki sedaj delujejo na načine, ki predstavljajo izziv korporativnim IT-jevcem pri varstvu njihovih sistemov, ne da bi pri tem ogrozili produktivnost.

Obstoječi ponudniki bodo najbrž iskali prevzeme znotraj trenutno zelo razdrobljenega trga, ki lahko hitro vplivajo na raznolikost njihove ponudbe z večjo stopnjo varnosti.

Philip Shepherd, vodja tehnološkega sektorja v oddelku za strategijo poslovanja pri PwC:

"Dober primer je Intelov nakup podjetja McAfee v višini 7,8 milijard dolarjev. Poudarja pomembnost varnosti za večja uveljavljena tehnološka podjetja. Nekateri so komentirali, da je bil posel del Intelovega dolgoročnega načrta, da vpelje varnost v svoj nabor vezij, drugi pa so razpravljali o Intelovi želji, da se pomakne višje na hitro rastočem mobilnem trgu, na katerem ima podjetje McAfee celo vrsto varnostnih izdelkov."

Finančna tehnologija

Sektor finančne tehnologije ostaja živahen, saj skušajo ponudniki tehnologije zadovoljiti nastajajočim potrebam finančnih institucij, ki zahtevajo znatne investicije v svoje sisteme, da bi bile v skladu z valom strukturnih in uredbenih sprememb, ki jih vsiljuje industrija. Na primer, strožja pravna ureditev, ki je rezultat finančne krize, predstavlja močno gonilno silo za sklepanje poslov v podsektorju obvladovanja tveganja, kot je vidno iz prevzema oddelka za obvladovanje tveganja podjetja Thomson Reuters, Kondor, s strani Vista Equity Partners.

Matt Cross, vodja tehnološkega sektorja v oddelku za transakcijske storitve pri PwC:

"Za ponudnike programske opreme obstaja možnost, da ustvarijo sinergije na razdrobljenem trgu, ki je zrel za konsolidacijo, znižanje stroškov in osredotočanje na učinkovitost. V večini primerov je za ponudnike programske opreme hitreje in stroškovno bolj učinkovito, da te cilje dosežejo prek prevzema, kot pa organske rasti."

Veliki podatki

Ker količina podatkov, pridobljenih prek naprav z internetno povezavo, še vedno eksponentno raste, se povečuje tudi sposobnost tehnologije, da te surove podatkovne nize spreminja v dragocene komercialne informacije ter nove poslovne modele. Daleč največja transakcija na tem področju je bil nakup podjetja Autonomy s strani HP-ja v višini 8,2 milijarde EUR. Decembra je nato sledila skupina za prevajalsko programsko opremo SDL, ki je napovedala prevzem britanskega podjetja Alterian za 68 milijonov britanskih funtov.

Rob Morgan, vodja tehnološkega sektorja v oddelku za korporativne finance pri PwC:

"Ponudniki tehnologije, ki nudijo robustne analize podatkov ter podrobno razumevanje poslovanja svojih naročnikov in končnih trgov, bodo v letu 2012 zelo atraktivni cilji."

Pametni telefoni

Naraščajoče število pametnih mobilnih telefonov podpira dve veji M&A aktivnosti: aplikacije in komponente. Želja po raznolikosti sproža prevzeme, ki nudijo ali zagotavljajo, da je vsebina dostavljena. Februarja je HTC prevzel britanskega strokovnjaka za mobilni video Saffron Digital za 30 milijonov britanskih funtov. Saffronova tehnologija optimizira dostavo video vsebin, da deluje na različnih mobilnih napravah, podjetje pa načrtuje širitev svojih zmogljivosti v področje iger in glasbe.

Dodatna veja zgodbe o M&A aktivnosti pametnih telefonov so proizvajalci posebnega integriranega vezja, ki nudijo komponente, potrebne za delovanje naraščajoče palete aplikacij za mobilne naprave.

Matt Cross, vodja tehnološkega sektorja v oddelku transakcijskih storitev pri PwC:

"Medtem ko ima v smislu splošne velikosti Velika Britanija relativno majhno vlogo na globalnem tehnološkem trgu, tu domuje večje število visoko kakovostnih podjetij, ki izdelujejo integrirana vezja, kot so Wolfson, ARM, CSR in Imagination Technologies. Menimo, da so lahko slednje in druge vrhunske britanske tehnološke družbe atraktivni cilji prevzema v bližnji prihodnosti."

Globalni vidik

Uveljavljeni ameriški korporativni kupci imajo znatna denarna sredstva in še naprej iščejo posle, ki bi širili njihov geografski doseg in nudili povečan dostop do trgov z visoko rastjo. Če pogledamo v prihodnost, pa menimo, da se bodo ameriški kupci soočili z ostrejšo konkurenco v obliki indijskih, kitajskih in japonskih prevzemnikov ter prevzemnikov z Daljnega vzhoda.

Rob Morgan, vodja tehnološkega sektorja v oddelku za korporativne finance pri PwC, je glede napovedi M&A aktivnosti v tehnološkem sektorju dejal:

"Čeprav je videti, da se bo gospodarska nestanovitnost nadaljevala, je M&A aktivnost v tehnološkem sektorju v dobrem položaju, da ostane živahna, podprta s strani strukturnih trendov, ki vplivajo na sektor. Tako je okolje poslov še vedno zahtevno in zmagovalci bodo tisti, ki se osredotočajo na ključne poslovne odnose, dobro pripravijo na spreminjajoče se tržne pogoje in zavzamejo globalno perspektivo, tako z vidika iskanja ciljev kot grajenja odnosov s potencialnimi strateškimi prevzemniki."

-Konec-

Opombe za urednike

Ta publikacija vključuje sklenjene globalne M&A transakcije, ki so vključevale deleže, večje od 10 %, pri katerih je bila vrednost posla razkrita in večja od 10 milijonov EUR. Vir: Dealogic, Mergermarket

Najboljših 10 poslov v letu 2011 v tehnološkem sektorju

Datum sklenitveVrednost ponudbe (v milijardah EUR)Ime ciljnega podjetjaNacionalnost ciljnega podjetjaIme ponudnikaNacionalnost ponudnika
03-Okt-118.2Autonomy Corp plcVelika BritanijaHewlett-Packard CoZDA
28-Feb-116.0McAfee IncZDAIntel CorpZDA
13-Okt-116.0Skype SALuksemburgMicrosoft CorpZDA
02-Nov-112.2Emdeon IncZDABlackstone Group LPZDA
27-Apr-111.6Novell IncZDAAttachmate CorpZDA
30-Avg-111.4Telvent GIT SAŠpanijaSchneider Electric SAFrancija
20-Jul-111.3SRA International IncZDAProvidence Equity Partners IncZDA
04-Okt-111.2Blackboard IncZDAProvidence Equity Partners IncZDA
26-Jul-111.2L-1 Identity Solutions IncZDASafran SAFrancija
01-Dec-111.2Oberthur Technologies SAFrancijaAdvent International CorpFrancija

Tabela prikazuje vse sklenjene globalne M&A transakcije, ki so vključevale deleže, večje od 10 %, pri katerih je bila vrednost posla razkrita in večja od 10 milijonov EUR. Vir: Dealogic, Mergermarket

O PwC

Družbe PwC pomagajo organizacijam in posameznikom ustvariti vrednost, ki jo iščejo. Več kot 169.000 ljudi v 158 državah znotraj mreže PwC je predano opravljanju kakovostnih revizijskih, davčnih in svetovalnih storitev. Več informacij najdete na www.pwc.com.

Kontakt:

Sian Mannakee, Media Relations, PwC

Tel: 020 7213 2538

Mobile: 07715 484 884

e-mail: sian.mannakee@uk.pwc.com