O-STA

Povečano število obiskovalcev zaradi EPK

Naprodaj abonmaji in vstopnice - povečan obisk Maribora - otvoritve v partnerskih mestih EPK - Mali vodnik po Evropski prestolnici kulture - Emancipacija in eliminacija med zgodovino in sodobnostjo - filmski program EPK - Spekter zvokov

(Maribor, 26. 1. 2012) Vodstvo MARIBOR 2012 je danes na novinarski konferenci izpostavilo občutno povečanje števila obiskovalcev Maribora ob pričetku Evropske prestolnice kulture. Predstavili so možnost nakupa vstopnic in prihajajoče otvoritvene slovesnosti v partnerskih mestih EPK, izvajalci pa so izpostavili nekaj ključnih programskih projektov v prihodnjih dneh.

V TIC Maribor v prvih treh tednih letošnjega leta beležijo 65-odstotno porast obiskovalcev, od tega je slovenskih za devetdeset odstotkov več kot v enakem obdobju lani, Avstrijcev pa kar za dobrih 250 odstotkov več. Zelo se je povečal tudi obisk decembra lani odprtih Info točk MARIBOR 2012 v Mariboru in Ljubljani. V zadnjem mesecu dni je info točki obiskalo več kot 2200 ljudi, samo med otvoritvenim vikendom več kot 700. Okoli 75 odstotkov je slovenskih obiskovalcev, v ospredju pa je zanimanje za nakup spominkov in abonmajev Terminala 12 ter vstopnic prireditev, ki spadajo pod okrilje EPK.

Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture dr. Suzana Žilić Fišer je dejala, da je "povečan obseg obiskovalcev razveseljivo dejstvo, saj je privabiti obiskovalce v Maribor in partnerska mesta, tako iz Slovenije kot iz tujine, eden izmed pomembnih ciljev EPK." Hkrati je poudarila, da "ne smemo pozabiti tudi na vse druge pozitivne učinke, ki jih ta projekt prinaša za mesto in regijo, za samo Slovenijo, saj krepi prepoznavnost države na globalni ravni, obenem pa prinaša pozitivne učinke na področju kulture in širšega družbenega razvoja."

Programski direktor MARIBOR 2012 Mitja Čander je poudaril: "Meščanke in meščani Maribora in partnerskih mest so z množično udeležbo na otvoritvenih dogodkih pokazali, da jim ni vseeno za kulturo in da vidijo v njej tudi priložnost za prihodnost. Ob veličastju prvih akordov pa so zaživele tudi vsakodnevne velike in male zgodbe prestolnice ter začele tkati mozaik celotnega leta. Leta, ki naj vodi v spremembe." Hkrati je dejal, da je dobro stekla prodaja abonmajev Terminala 12, obenem pa je opozoril tudi na bližnja februarska velika dogodka - predstavo Vojna in mir in koncert 2CELLOS.

Vstopnice je moč kupiti na vseh prodajnih mestih Eventima in Info točkah MARIBOR 2012. Info točki sta v Mariboru, na Trgu Leona Štuklja 2, in v Ljubljani, na Mestnem trgu 17, odprti vsak dan med 10. in 19. uro. V najkrajšem možnem roku bo nakup mogoč tudi preko spletne strani Zavoda www.maribor2012.eu. Že sedaj pa lahko vstopnice kupite preko Eventimovega klicnega centra na številki: 01/420 50 00 (iz tujine: 00386 01/420 50 00 - doplačilo poštnine ter plačilo izključno prek kreditne kartice) in spletne strani www.eventim.si. Invalidi, ki imajo dokazilo za svojo invalidnost, imajo prost vstop na prireditve, če spremljevalec plača karto. To velja za dogodke na lokacijah, ki imajo urejen dostop za invalide.

Koordinator zavoda MARIBOR 2012 za partnerska mesta Borut Pelko je najavil prihajajoče otvoritve EPK v partnerskih mestih. To soboto bo osrednja otvoritvena slovesnost potekala v Novem mestu, nato 4. februarja v Murski Soboti, nazadnje pa še 10. februarja na Ptuju.

"Ob polčasu otvoritev v partnerskih mestih Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012 lahko rečemo, da smo se s polno mero energije zavrteli v kulturno dogajanje. Tako v prestolnici Maribor kot prestolnih mestih Slovenj Gradec in Velenje, je bilo že moč videti obrat, ki se je zgodil v razumevanju projekta EPK, odrazil pa se je v množičnem obisku otvoritvenih slovesnosti, odzivi so bili zelo dobri. Za do sedaj izvedene otvoritvene slovesnosti velja, da je bila vsaka nekaj posebnega in je odražala značaj vsakega mesta in meščanov," je povedal Pelko in izrazil prepričanje, da bodo kolektivnemu poslanstvu sledili tudi v Novem mestu, Murski Soboti in na Ptuju, "hkrati pa nas s Sneguljčico, Dan D, Simboličnim orkestrom in Korantovo svatbo opozorili na svoje posebnosti".

Dragica Marinič iz Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Betnava in Andrej Petrač, programski vodja cikla Spekter zvokov, sta predstavila projekt Spekter zvokov, ki se začenja nocoj v Viteški dvorani dvorca Betnava s koncertom Andreja in Tomaža Petrača.

Miha Černec, snovalec filmskega programa, je izpostavil ključne projekte na področju filmskega programa EPK, med drugim svetovno premiero dokumentarnega filma Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana, ki bo 17. februarja v mariborskem Kinu Udarnik.

Primož Premzl je predstavil Mali vodnik po Evropski prestolnici kulture, natisnjen v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku, ki na 128 straneh oriše Maribor iz arhitekturnega in zgodovinskega vidika s posebnim poudarkom na kulturi. Mitja Čander je med bližnjimi projekti izpostavil še mednarodni simpozij Emancipacija in eliminacija med zgodovino in sodobnostjo, ki ga pripravlja ZRC SAZU. Simpozij bo potekal od 1. do 2. februarja v Vetrinjskem dvoru, na sedežu zavoda MARIBOR 2012.


###

Dodatne informacije: Aljaž Mejal - M: 031341057 - aljaz.mejal@maribor2012.eu