O-STA

V Celju v mesecu februarju pestro prireditveno dogajanje

Prihajajo Dnevi kulture, Celjski pust in koncert svetovno znanega violinista Stefana Milenkovicha

DNEVI KULTURE 2012

V Celju se četrto leto zapored pričenja sklop prireditev pod skupnim imenom DNEVI KULTURE 2012. V letošnjem letu bo projekt potekal od 6. do 13. 2. 2012. Organizator Dnevov kulture, ki jih omogoča Mestna občina Celje, je tudi letos Zavod Celeia Celje.

Rdeča nit letošnjega programskega dogajanja je usmerjena v spoznavanje zares pestre programske ponudbe celjskih kulturnih institucij, s poudarkom na galerijski in muzejski ponudbi. Prvič je v dogajanje vključen tudi izjemna kulturno-umetniško programska ponudba, ki se odvija v okviru tradicionalnega Kulturnega maratona I. gimnazije v Celju.

Izkušnje preteklih let so pokazale, da Celjani z velikim zanimanjem prisluhnejo "drugače upovedanim" mestnim zgodbam, ki jih na svojih, sedaj lahko zapišemo že tradicionalnih vodenjih, predstavlja umetnostni zgodovinar Matija Plevnik. Zaradi velikega zanimanja in rdeče niti, ki v ospredje postavlja muzeje in galerije, bo letošnje vodenje, ki bo na sam kulturni praznik v sredo, 8. 2. 2012 ob 10.00 (zbirno mesto Celjski dom, Krekov trg 3) usmerjeno v spoznavanje umetniškega utripa mesta ob Savinji. Vrhunec bo vodstvo doživelo z vodenim ogledom razstave Franca Purga in Tomaža Črneja, Celjanov, ki sta že vrsto let pomemben člen celjskega kulturno-umetniškega življenja, a hkrati s svojimi deli že predstavljata prepoznaven segment širšega evropskega kulturno-umetniškega ustvarjanja. Seveda pa avtor napoveduje, da bo v svoj potep vključil še marsikatero zanimivo lokacijo, predstavil aktivno delujoče umetnike ...

V letošnjem letu bodo lahko Celjani kar dvakrat uživali na potepu po enem najlepših in najmogočnejših slovenskih srednjeveških gradov, Starem gradu Celje. Brezplačen obisk Starega gradu Celje bo tako možen na sam kulturni praznik, 8. 2. 2012 od 9.00 do 17.00 in v nedeljo, 12. 2. 2012 od 9.00 do 17.00, ko se bodo lahko ob 14.00 pridružili tudi brezplačnemu vodstvu po Starem gradu Celje, ki ga bo zaokrožilo nepozabno srečanje z Barbaro Celjsko in Hermanom II. Celjskim.

Otroci si bodo lahko, skupaj s starši v torek, 7. in v petek, 10. 2. 2012 ob 17.00 v Celjskem domu ogledali brezplačno lutkovno predstavo Hej, to je moj popek, ki jo Zavod Celeia Celje organizira v sodelovanju s Škratovim lutkovnim gledališčem Celje ali pa se v soboto, 11. 2. 2012 ob 11.00 v Pokrajinskem muzeju Celje udeležili brezplačne ustvarjalne delavnice Mali vojščaki rimske Celeje (organizatorji vseeno prosijo za predhodne rezervacije).

Celjski mladinski center vabi k ogledu predstave Potovanje po Prešernu v ponedeljek, 6. 2. 2012 ob 19.30 in v petek, 10. 2. 2012 ob 20.00 na predstavo Za dva groša fantazije. Vsak dan od 6. do 13. 2. 2012 v dopoldanskem času vabi k obisku Kulturni maraton I. gimnazije v Celju, katerega izjemno dodelana programska ponudba ponuja zanimiv vpogled v umetniško ustvarjalnost gimnazijcev.

Kot vsako leto bo Mestna občina tudi letos organizrala Osrednjo slovesnost ob Slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v Narodnem domu v ponedeljek, 6. 2. 2012 ob 19.30.

Na sam Kulturni praznik, 8. 2. 2012 bosta Muzej novejše zgodovine Celje in Pokrajinski muzej Celje ponujala zares izjemne možnosti brezplačnega vpogleda v bogato in raznoliko programsko ponudbo (vodstva, delavnice ...). Pokrajinski muzej Celje bo v četrtek, 9. 2. 2012 ob 18.00 organiziral brezplačno predavanje na katerem bo Jure Krajšek spregovoril o Novih spoznanjih o rimski Celeji. V soboto, 11. 2. 2012 ob 11.00 pa Pokrajinski muzej Celje obiskovalcem ponuja možnost brezplačne udeležbe na javnem vodstvu po razstavi Celeia - mesto pod mestom.

Ob vsem tem se bo v Celju odvila še vrsta drugih prireditev, s katerimi se organizatorji pridružujejo pestri kulturno-umetniški ponudbi mesta ob Savinji.

Uporabljena komunikacijska orodja (DNEVI KULTURE 2012)

Ø Program je objavljen v Mesečniku - Koledarju kulturnih prireditev MO Celje, ki bo izšel v nakladi 3000 kom in bo dosegljiv na TIC Celje, Krekov trg 3,

tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-mail:tic@celje.si ter pri organizatorjih posameznih dogodkov. Zloženko se lahko naroči po telefonu ali preko e-pošte; program je objavljen tudi na spletni strani: www.celeia.info

Ø Vabilo k obisku Dnevov kulture se objavlja tudi na facebook portalu Zavoda Celeia Celje

Ø Logotip, ki je bil izdelan ob tej priložnosti, je dosegljiv na spletni strani www.celeia.info, rubrika ZA MEDIJE.

Pokrovitelji projekta (DNEVI KULTURE 2012)

Ø Dneve kulture je omogočila Mestna občina Celje

Ø Organizator Dnevov kulture: Zavod Celeia Celje

CELJSKI PUST 2012

V letošnjem letu bo osrednji dogodek Celjskega pusta potekal po čisto novem konceptu. Zavod Celeia Celje ne bo izvedel pustne povorke, pač pa bo, ob pomoči Radia Antena Štajerska in moderatorjev Anteninega Zajtrka prvakov, v torek, 21. 2. 2012 ob 15.30 prvič izvedel dogodek na prostem: pustno rajanje za vse generacije na Glavnem trgu. Glavni trg bo tudi lokacija na kateri bodo lahko Celjani na pepelnično sredo prisostvovali pokopu pusta, ki ga že nekaj let izvaja KUD Svoboda Zagrad Celje v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje.

Odločitev, da se prireditev prestavi na Glavni trg, se je porodila tudi zaradi tega, ker Glavni trg predstavlja izjemno atraktivno prireditveno območje v mestnem središču, ki je, kot osrednje prizorišče Pravljičnega Celja, postalo prepoznavno tudi med samimi prebivalci mesta. Med prispeli maskami bo Pustna komisija izbrala najlepše in jih seveda tudi nagradila, prav tako bo na prizorišču potekala razglasitev najlepše pustno urejenih gostinskih in trgovskih lokalov, ki bodo prav tako prejeli nagrade.

Poleg moderiranja bo dogodek spremljala tudi glasba. Tokrat bo zanjo poskrbel ansambel Zakapane, ki se je celjskemu občinstvu lansko leto predstavil na Štimung festu.

Uporabljena komunikacijska orodja (CELJSKI PUST 2012)

Ø Program je objavljen v Mesečniku - Koledarju kulturnih prireditev MO Celje, ki bo izšel v nakladi 3000 kom in bo dosegljiv na TIC Celje, Krekov trg 3,

tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-mail:tic@celje.si ter pri organizatorjih ter na posameznih dogodkov. Zloženko se lahko naroči po telefonu ali preko e-pošte; program je objavljen tudi na spletni strani: www.celeia.info

Ø Vabilo k obisku prireditev Celjski pust 2012 se objavlja tudi na facebook portalu Zavoda Celeia Celje.

Ø Logotip, ki je bil izdelan ob tej priložnosti, je dosegljiv na spletni strani www.celeia.info, rubrika ZA MEDIJE.

Pokrovitelji projekta 21. 2. ( CELJSKI PUST 2012)

Ø Organizatorja osrednjega dogodka 21. 2. na Glavnem trgu sta: Zavod Celeia Celje in Radio Antena Štajerska

Ø Pokrovitelji: Mercator, Hotel Evropa, Hotel Štorman,TOP LINE, Pivovarna Laško, DZS, Simbio, Banka Celje

V CELJU BO KONCERTIRAL SVETOVNO ZNANI VIOLINIST STEFAN MILENKOVICH

V Celje ponovno prihaja eden izmed najboljših violinistov na svetu, Stefan Milekovich. Koncert bo v torek, 14. 2. 2012 ob 20.00 v Celjskem domu.

Umetnik, ki ga večina pozna kot karizmatičnega violinista, se bo na Valentinovo predstavil v popolnoma drugačni vlogi, v vlogi strastnega tanguerosa. V Celju bo tako nastopil skupaj odličnim slovenskim virtuozom na klavirsk harmoniki, Markom Hatlakom , pridružili pa se jima bodo še prav tako vrhunski glasbeni solisti, zbrani v sestavu Ars Tango (Marko Korošec, kitara; Luka Herman Gaiser, kontrabas; Mladen Delin, klavir; Primož Vidovič, tenor; Ana Delin, sopran ; Uroš Andič in Mateja Juvan, ples.

Obiskovalci bodo lahko uživali v zares izjemnem glasbeno-scenskem eksperimentu, ki jih bo, zasnovan kot nepozabno popotovanje, popeljal od starega Tanga Vieha gostiln in bordelov do Tanga Nueva, modernega tanga ... in s tem omogočil enkratno doživetje strastne milonge.

Violinist Stefan Milenkovich, ki je kot čudežni deček leta 1990 nastopil tudi v Celju, je danes svetovno znan violinist. Svojo kariero je začel zelo zgodaj, s petimi leti je prvič nastopil kot solist z orkestrom, kot zmagovalec številnih tekmovanj v ZDA, Belgiji, Nemčiji, Švici, Italiji in Veliki Britaniji pa je že v zgodnjih najstniških letih obiskal koncertne odre v več kot tridesetih državah ter pri šestnajstih letih v Mehiki odigral svoj tisoči koncert. Solistično nastopa z vodilnimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinski simfoniki, Helsinška filharmonija, Orkester francoskega radia, Orkester Boljšoj teatra, Belgijski nacionalni orkester, Komorni orkester Orpheus, Aspenski komorni simfoniki, Simfonični orkester Indianapolisa, Mehiškii državni simfoniki, Simfoniki Sao Paola, Simfoniki Melbournea i Queenslanda... Redno koncertira na prestižnih svetovnih festivalih in sodeluje z dirigenti in umetniki, kot so Lorin Maazel, Daniel Oren, Vladimir Fedoseyev, Lu Jia, En Shao, Placido Domingo, Lorin Maazel, Alexis Weissenberg, Yehudi Menuhin in Itzhak Perlman. Živi v Italiji in ZDA, kjer je profesor na Univerzi v Illinoisu.

Harmonikar Marko Hatlak se je solistično prvič predstavil po končani osnovni šoli v Idriji. Pot ga je vodila v Ljubljano, kjer je šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli. Študij koncertne harmonike je nadaljeval v Weimarju v Nemčiji, kjer se je izobraževal na Visoki šoli za glasbo Franza Liszta (Hochschule fur music "Franz Liszt"). V razredu prof. Ivana Kovala je leta 2004 zaključil študij s pedagoško diplomo. Svoje znanje je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so Matti Rantanen, Hugo Noth, Margit Kern in Stefan Hussong. Najbolj ga je navdušil Stefan Hussong, pri katerem je nadaljeval in zaključil podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu. Umetniško dipomo je opravil leta 2006, koncertno diplomo pa februarja 2008. Za seboj ima veliko število solističnih nastopov tako v tujini kot v Sloveniji. Igral je v Parizu, Berlinu, Münchnu, Dubrovniku... V Ljubljani se je kot solist predstavil s simfoničnim orkestrom Moskovske filharmonije, z Big Bandom RTV Slovenije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, na recitalu v ljubljanski cerkvi sv. Nikolaja, na festivalu sodobne glasbe Predihano v filharmoniji in na Jesenskih serenadah 2009.