O-STA

V soboto tudi otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture v Murski Soboti

V soboto, 4. februarja 2012, bo ob 19. uri v Gledališču Park v Murski Soboti osrednja, slovesna otvoritev Evropske prestolnice kulture 2012 tega partnerskega mesta. V dvanajstih video portretih bodo predstavili nosilce 20 projektov, ki jih bo v letu 2012 moč videti, slišati in doživeti na različnih prizoriščih Murske Sobote. Simbolični orkester bo izvedel posebej za to priložnost pripravljen koncert z nekaj novimi skladbami, v sklepnem delu večera pa bodo podelili nagrade Mestne občine Murska Sobota ustvarjalcem na področju umetnosti in kulture.

Že pred tem bo Simbolični orkester - ki bo sicer nastopil tudi na osrednji slovesnosti - v Gledališču Park ob 11. uri izvedel matinejski koncert, na katerem bo predstavil del otvoritvenega programa in nekaj skladb iz svojega večernega repertoarja. Tako boste imeli že dopoldan možnost uživati v družbi vrhunskih glasbenikov in ob odlični glasbi.

Simbolični orkester je eden najzanimivejših sodobnih glasbenih fenomenov v slovenskem prostoru. Leta 2003 ga je ustanovil Bojan Cvetrežnik, takratni član mednarodno uspešne zasedbe Terrafolk. Orkester sestavljajo vrhunski klasični izvajalci in skladatelji, polni radovednosti do raznolikega bogastva človeškega glasbenega izraza. Ta orkester izvaja evropsko glasbo brez zgodovinskih, geografskih in ideoloških predsodkov. Tako se v njihovih skladbah na izviren, duhovit in navdihujoč način srečuje klasična glasba s tradicionalno, preteklost s sedanjostjo, jug s severom in vzhod z zahodom.

Na slovesnosti v Murski Soboti bo Simbolični orkester izvedel program skladb pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Klemna Bračka. Sodelovala bosta tudi vrhunska solista - oboistka Eva Jurgec in tubist Luka Einfalt. Orkester bo na odru Gledališča Park v soboto prvič izvedel nekaj skladb, ki so bile ustvarjene prav za to priložnost.