O-STA

Večer Poln prekmurske ljubezni in strasti do življenja

V Gledališču Park v Murski Soboti se je na osrednji, slovesni otvoritvi Evropske prestolnice kulture 2012 tega partnerskega mesta v soboto, 4. februarja 2012, zvečer na odru več kot očitno videlo, da sta Murska Sobota in Prekmurje prežeta z ljubeznijo do življenja, strastjo, liričnim izpovedovanjem čustev in globokim odnosom do kulture in umetnosti, hkrati pa z izredno voljo in pripravljenostjo povezovanja tradicije s sodobnimi pristopi predstavljanja umetnosti.

Že v sami glasbi Simboličnega orkestra pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Klemna Bračka so se v sicer avtorski glasbi čutili vplivi prekmurske ljudske glasbe, ki je izkazovala globoko ljubezen do življenja, strast in prekmursko identiteto.

V nagovoru občinstva je takoj za tem Mitja Čander, programski direktor zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, izpostavil, da se v Sloveniji pogosto pozablja na Prekmurje ali pa se ga označuje kot neko drugačno, obrobno pokrajino. Poudaril je, da "Prekmurje niso samo podobe iz medijev, da se tu stikata tradicija in sodoben pristop k umetnosti in njenemu predstavljanju." Kultura pa je v teh časih priložnost za izhod iz krize. Murskosoboški župan Anton Štihec pa je nato v svojem govoru poudaril, da so tudi v Mursko Soboto v tem letu prestolovanja kulture uprte bleščeče odrske luči celotne Evrope. "Vesel sem, da smo vztrajali in uresničili načrte. Evropska prestolnica kulture je priložnost za trajnostne projekte, ne samo za enkratne. S kulturo pa se lahko povezujejo tudi gospodarstvo, turizem in vse bolj inovativno okolje." Poudaril je, da se svet sooča s padcem vrednot, ki jih lahko ravno s kulturo ponovno dvignemo.

Sicer pa so v Murski Soboti izkoristili otvoritveni dan EPK tako, da so predstavili vse projekte, ki bodo v tem letu živeli ter dihali s prebivalci in obiskovalci tega prelepega mesta, ležečega na SV Slovenije. Nato pa so podelili nagrade Mestne občine Murska Sobota ob kulturnem prazniku delavcem v kulturi in umetniškim ustvarjalcem. Nagrado za vrhunske umetniške dosežke je prejel Feri Lainšček, pisatelj, pesnik in scenarist, ki je izrazil veselje, da je Murska Sobota vključena v Evropsko prestolnico kulture, in dodal: "Prepričan sem, da je kultura iskanje nekih prostorov, inovacije, tudi kulturne provokacije, predvsem pa tudi prostorov svobode in svobodnega duha." To pa se potrebuje tako na robu, v provinci kot tudi v prestolnici.

Prav ob predstavljanju projektov EPK v Murski Soboti, identitete in značaja prekmurskega človeka Lainšček poudarja, "da lahko identiteto naroda in prebivalcev izražamo samo s kulturo. Jezik je tako temeljni nosilec tega sporočila, ki se ga podaja v knjigah in na drug način. V sodobnem času pa uporabljamo nove načine, tudi elektronske medije." In prav za to gre tudi v Murski Soboti. Za povezovanje tradicije in sodobnih pristopov in načinov predstavljanja najrazličnejših zvrsti umetnosti in kulture ter za poudarjanje strasti do življenja, lepote, umetnosti in kulture.