O-STA

Otvoritev Evropske prestolnice kulture 2012 na Ptuju

V petek, 10. februarja 2012, se tudi na Ptuju uradno začne Evropska prestolnica kulture, in sicer z velikim glasbeno-gledališkim spektaklom Kurentova svatba, ki se začne v prireditvenem prostoru Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj ob 19.30. Sicer so se pustne prireditve na Ptuju in okolici že začele, čeprav se 52. Kurentovanje ter Festival dediščine in umetnosti uradno začne 11. februarja. Festival bo postregel z zanimivimi dejavnostmi v okviru treh programskih sklopov Etnofest, Karnevalfest in Artfest.

Premiera art muzikala Kurentova svatba s svečano otvoritvijo Evropske prestolnice kulture 2012 je razprodana. Gre za glasbeno-gledališki spektakel z uprizoritvijo zgodbe, vezane na devet tradicionalnih pustnih likov in etnografsko izročilo tega okolja, s sporočilnostjo o božanskem in naravi ter prvinskosti skozi nesnovno dediščino in izročilo.

Art muzikal govori o mladem paru, ki išče in vabi svate na svojo poroko. Njuno iskanje ni preprosto. Pojavi se kurent. Njegova prisotnost zmede oba, kajti kurent je božanstvo in ljubimec, urok in zapeljivec. V pričakovanju nerazrešljivega razpleta se njuno iskanje svatov srečno konča. Brez pomoči vil, oračev, kopjašev, ploharjev, picekov, pokačev, muzikantov in pevcev se ne bi.

V projektu so združili moči ugledni ptujski in priznani slovenski umetniki, kot so pisatelj Zdenko Kodrič, scenografa Dušan Fišer in Jernej Forbici, kostumografinja Stanka Vauda Benčevič, režiser Matjaž Latin, skladatelj Gregor Stremecki, glasbeni vodja Janez Dovč, producent Mladen Delin, igralka Nina Ivanišin, igralec Vojko Belšak, solisti Tinkara Kovač, Maja Pihler - Bilbi, Afra Tesla, Boštjan Gombač, Katice in mnogi drugi.

Na Ptuju se pravzaprav že več dni odvijajo prireditve in dogodki, povezani s kurentovanjem, izpostavljamo četrtkovo in petkovo dogajanje:

Otroška delavnica "Korant in njegov pomen"

četrtek, 9. februar 2012, od 17. do 20. ure
Kavarna Evropa na Ptuju

Najmlajšim bodo predstavili lik koranta, njegovo opravo in pomen. Iz različnih materialov si bodo lahko izdelali podobo koranta in se zraven posladkali s krofom. Otroke bo obiskal tudi 13. princ ptujskega karnevala Vlado Hvalec, plemeniti Jurij Oprossnitzer, s svojo gardo.

Večer princev ptujskega karnevala

petek, 10. februar 2012, ob 22. uri
Restavracija Grand hotela Primus

Gre za srečanje vseh princev karnevala s svojimi najožjimi sodelavci kot generalka pred pustnim vrhuncem. Prireditev je vsako leto podkrepljena z znanstveno vsebino.

Obveščamo še spremembe v programu:

Zaradi bolezni v igralski zasedbi odpadejo vse predstave Komedija o loncu.

Otvoritev novinarskega središča v Mestni hiši Ptuj, na Mestnem trgu 1, je prestavljena iz četrtka na petek ob 13. uri.

V novinarskem središču bodo novinarjem na razpolago kontaktne osebe, različni tehnični pripomočki in vse informacije o 52. pestrem pustnem in karnevalskem dogajanju na Ptuju. Novinarsko središče bo odprto vsak dan od 9. februarja do 21. februarja, v pritličju Mestne hiše, na Mestnem trgu 1, na Ptuju.

###

Več informacij:

Borut Pelko, koordinator partnerskih mest, 031 668 592

Maja Leber, koordinatorica partnerskega mesta Ptuj, 031 388 775