O-STA

S Kurentovo svatbo ptujčani naredili odličen uvod v Evropsko prestolnico kulture

Ptujčani so na današnji slavnostni otvoritvi Evropske prestolnice kulture dokazali, da EPK ni projekt samo Maribora in partnerskih mest, ampak je projekt celotne Slovenije. V uvodni točki je namreč ob Zdravljici, slovenski himni, vstala celotna dvorana in izkazala čast Sloveniji, EPK in Ptuju. Ne nazadnje so vlogo povezovanja, druženja, predvsem pa kulture v vseh njenih zvrsteh in oblikah poudarili tudi vsi govorniki. Art muzikal Kurentova svatba pa je že sam po sebi spektakel, vreden ogleda in poslušanja, saj je bil izpeljan na vrhunskem nivoju in je zaokrožil zgodbo otvoritev Evropske prestolnice kulture v Mariboru in partnerskih mest v zgodbo o uspehu.

Župan Ptuja dr. Štefan Čelan je v svojem govoru poudaril, da smo bili od ideje do izvedbe Evropske prestolnice kulture priča mnogim vzponom in padcem, evforično navdušenje je pri mnogim hitro izpuhtelo, a da se je vztrajnost nekaterih, predvsem programskega direktorja MARIBOR 2012 Mitja Čandra izkazala za uspešno. Zahvalil se je tako vodstvu MARIBOR 2012 kot tudi Ministrstvu RS za kulturo, da je projekt stekel. Generalna direktorica zavoda dr. Suzana Žilič Fišer je v svojem govoru izpostavila, da je EPK zagotovo priložnost, ki nosi pomembno poslanstvo povezovanja in združevanja. "Povezuje umetnike, mnoge institucije, šest partnerskih mest, druga mesta in države", je dejala in nadaljevala, da povezovanje ni nekaj, kar je samoumevno, "ni nekaj, kar bi v Sloveniji znali vedno početi. V Evropski prestolnici kulture smo si zadali smelo nalogo - premikamo vrzeli, premikamo razmišljanja. S povezovanjem, ki je izjemno poslanstvo, iščemo nove poti. In to je novo upanje današnje družbe."

Predstavnica Ministrstva RS za kulturo Barbara Koželj je pred začetkom velikega spektakla poudarila, da kultura spodbuja ustvarjalnost, ki se zrcali v uspešnosti, v idejah, ki jih posameznik proizvaja na najrazličnejših področjih in poudarila eno izmed pomembnejših vlog: "Kultura spodbuja k povezovanju ljudi in k boljšemu medsebojnemu razumevanju. S kulturo pa je možno spodbuditi tudi urbano regeneracijo zapostavljenih mestnih predelov, saj je rast mest poleg ekonomskih in institucionalnih dejavnikov odvisna tudi od kulture."

Sicer pa je današnja Kurentova svatba del 52. Kurentovanja ter Festivala dediščine in umetnosti, ki bo letos postregel s kopico zanimivih dogodkov in prireditev v okviru treh programskih sklopov Etnofest, Karnevalfest in Artfest. Art muzikal bodo ponovili v nedeljo, 12. februarja.