O-STA

Nastop priznanega godalnega kvarteta ACCADÉMIA

V torek, 14. februarja 2012, ob 19. uri bo v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor) nastopil godalni kvartet ACCADÉMIA.

To je drugi koncert komornega cikla "Slovenija/Evropa" v izvedbi študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, ki spodbuja raziskovanje arhivov komorne tradicije ter izvajanje manj znanih in (morda) izgubljenih del. Umetniški vodja prof. Tomaž Lorenz, predstojnik katedre za ansambelsko in komorno igro na ljubljanski Akademiji za glasbo, z izborom komornih del slovenskih skladateljev posebej opozarja na temeljna oziroma manj znana dela. Študentski ansambli, med njimi dobitniki različnih nagrad, predstavljajo kakovostno slovensko komorno glasbo različnih obdobij in slogovnih usmeritev v soočenju s sočasno evropsko ustvarjalnostjo. "Do 60. let prejšnjega stoletja Slovenci na področju instrumentalne glasbe nismo mogli konkurirati Evropi, v samospevu pa smo že lahko. Prav zato sta v tem ciklusu dva večera posvečena slovenskemu in evropskemu samospevu," poudarja prof. Lorenz in dodaja: "Danes smo vsekakor tudi na področju instrumentalne glasbe enakovredni Evropi." Tako je ta ciklus priložnost za promocijo, primerjavo in vrednotenje slovenske komorne glasbe v odnosu do temeljnih del evropske glasbene literature.

Godalni kvartet Accadémia sestavljajo člani:

Mojca Fortin, violina (red. prof. Dejan Bravničar),
Beti Bratina, violina (izr. prof. Monika Skalar),
Gea Pantner Volfand, viola (doc. Mile Kosi) in
Zoran Bičanin, violončelo (red. prof. Miloš Mlejnik).

Kvartet je začel svoje delo v razredu red. prof. Tomaža Lorenza jeseni 2009. Že februarja 2010 je izvedel prvi celovečerni koncert in od takrat redno koncertira tako doma kot v tujini. Ljubljansko Akademijo za glasbo je februarja leta 2010 izjemno uspešno zastopal v okviru Slovenskega meseca na Madžarskem s koncertoma v Budimpešti in Bekescsabi, istega leta aprila pa se je kvartet prvič predstavil ljubljanski publiki s koncertom v ciklusu koncertov Zvoki mladih v Unionu (GML). Februarja leta 2011 je imel koncerte v Kranju, Celju, Ljubljani in Kopru v okviru GM ODRA, septembra istega leta pa v okviru ciklusa Jesenske serenade v Ljubljani, Preski, Jesenicah, Ajdovščini in Dravogradu. Sodeloval je s harfistko Eriko Gričar in klarinetistom Lovrom Turinom (Lent 2011) ter s poljskim saksofonistom Grzechem Piotrowskim ob predsedovanju Poljske Evropski uniji. Decembra 2011 je godalni kvartet Accadémia v okviru svetovne glasbene mladine igral v Zagrebu in Beogradu. Bil je finalist tekmovanja "Amici della Musica" v Udinah in se izpopolnjeval na seminarju Tria di Parma. Člani tega kvarteta so prejemniki Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana.

Spored koncerta:

Marijan Lipovšek: Štiri sporočila za godalni kvartet, Andante molto moderato e rubato, Quasi adagio,Vivace, ma non troppo allegro, Meditando e recitativo - Molto agitato

Ana Horvat: Impresija za godalni kvartet (2007)

Blaž Pucihar: Air in Adorable Blues za godalni kvartet (napisano in posvečeno kvartetu Accadémia)

Dmitrij Šostakovič: Godalni kvartet št. 8 v c - molu, op. 110 (Largo - Allegro molto - Allegretto - Largo - Largo)