O-STA

Četrtek v znamenju Večerovega duela in otvoritve razstave izbora del Antal-Lusztig

V četrtek, 16. februarja 2012, se v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture začne niz pogovorno tematskih sklopov Večerovi dueli, in sicer s pogovorom z režiserjema Karpom Godino in Markom Naberšnikom.

Istega dne bo tudi otvoritev razstave Tuja snov "nadrealizem" v privlačni stvarnosti - izbor iz umetniške zbirke Antal-Lusztig.

VEČEROV DUEL Z GOSTOMA MARKOM NABERŠNIKOM IN KARPOM GODINO

Ob 18. uri bo v Vinagovi Arkadni dvorani (Trg svobode 3) v Mariboru pogovor z Markom Naberšnikom in Karpom Godino, ki sta izjemna slovenska filmska režiserja dveh generacij, povezana z Mariborom, oba tudi pedagoga in dobitnika številnih nagrad. Pogovor bosta vodila bosta Večerova novinarja Melita Forstnerič Hajnšek in Zdenko Kodrič.

Čemu so se odločili za soočanje dveh ustvarjalcev, razlaga sovoditeljica duelov Melita Forstnerič Hajnšek: "Iz čisto utilitarnih vzgibov - ker s tem dobimo večji izplen energij, znanj, egov, interesov, hkrati pa tudi izpraševalca pomnoživa svoje izkušnje, znanje, verbalno okretnost, empatijo. Morala pa sem si tudi izmisliti nekaj, kar je vsaj rahlo odstopalo od klišejskih intervjujev in dolgočasnih okroglih miz, ki naseljujejo resne in manj resne medije. Pa tudi dolgoletno žurnalistično delo ukaluplja in šablonizira, zato je treba kdaj v javnosti malce izskočiti iz tega profesionalnega kalupa." Ob tem Forstnerič Hajnškova poudarja: "Prodirali bomo tudi v polja intime, a nikakor ne trivialno. Vsekakor diskurz ne bo banalen, a tudi preresen in zapet ne."

Uredništvo časnika Večer bo sicer letos v koprodukciji z zavodom MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture organiziralo več Večerovih duelov, odprtih za javnost. Na vsakem dogodku bo v živo potekal pogovor z dvema znanima gostoma s področja kulture in umetnosti.

OTVORITEV RAZSTAVE Tuja snov "Nadrealizem" v privlačni stvarnosti - Izbor iz umetniške zbirke Antal-Lusztig

Ob 18. uri bo v Galeriji Muzeja narodne osvoboditve Maribor otvoritev razstave del iz zbirke Antal-Lusztig. Ena od najpomembnejših zasebnih umetniških zbirk na Madžarskem je rezultat predanega in navdušenega dela več družinskih rodov. Zasnoval jo je Samuel Lusztig v začetku 20. stoletja, nadaljeval pa jo je vnuk Peter Antal. V zbirki so dela tako rekoč vseh pomembnejših umetniških smeri in ustvarjalcev sodobne madžarske umetnosti 20. stoletja. Zbirko hrani MODEM - Center moderne in sodobne umetnosti.