O-STA

Vojna in Mir - enciklopedija morale in strasti današnjega časa

(16. 2. 2012) Na današnji novinarski konferenci v okviru programskega sklopa Terminal 12 je bila v središče postavljena gledališka predstava Vojna in mir, ki je sad sodelovanja med Hrvaškim narodnim gledališčem, Pandur.Theaters in javnim zavodom MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture. Na novinarski konferenci so svoje poglede o omenjeni predstavi izrazili vsi sodelujoči, vodstvo zavoda MARIBOR 2012, HNK, Tomaž Pandur in del igralske zasedbe. Pandurjeva Vojna in mir je eden od programskih vrhuncev EPK 2012.

Predstava Vojna in mir, velika enciklopedija morale in strasti današnjega časa v režiji Tomaža Pandurja, 21. in 22. februarja na oder Slovenskega narodnega gledališča Maribor prinaša vznemirljivo dramatizacijo slavnega romana Leva Nikolajeviča Tolstoja, saj oboje, tako vojno kot mir, občutimo kot dve temeljni paradigmi človeške civilizacije.

V uvodu današnje novinarske konference je generalna direktorica zavoda dr. Suzana Žilič Fišer izrekla čestitke vsem ustvarjalcem predstave in z zadovoljstvom povedala: "Vojna in mir je eden izmed bolj prepoznavnih projektov, ki ga Tomaž Pandur predstavlja znotraj evropske prestolnice kulture. Zadovoljni smo lahko za to priložnost. Mislim, da se Maribor lahko tudi s tem projektom odpira in postaja prepoznaven." Programski direktor Mitja Čander je ob tem dodal: "Zame je to izjemno pomemben dogodek, po eni strani gre za veliko predstavo, za veliko koprodukcijo izjemno pomembnega dela programa. Rad bi posebej poudaril, da brez Tomaževega vstopa v dogajanje Evropske prestolnice kulture ne bi bilo ambicioznosti in tovrstne svetovljanske dimenzije."

V svoji najnovejši kreaciji mariborski režiser svetovnega slovesa Tomaž Pandur prepleta dve veliki temi: Vojno in Mir, ki se po besedah ustvarjalcev kot dvoje ogledal opazujeta med seboj, nezmožni obstajati drugo brez drugega. Tako je Pandur o predstavi povedal: "Meni je predstava ponudila izjemno možnost: ustvarjati v eni resni profesionalni instituciji najvišjega ranga, kot je HNK v produkcijskem in organizacijskem smislu." Tudi direktorica HNK dr. Ana Lederer je izrazila navdušenje: "Zelo smo zadovoljni, da smo lahko prisotni v tako velikem projektu, kot je evropska prestolnica kulture, in to uro stran od našega mesta." Poudarila je, da je predstava, ki je bila premierno uprizorjena 14. oktobra lani v Zagrebu, navdušila hrvaško občinstvo.

Pandur je izpostavil tudi vrhunsko igralsko in zelo navdihujočo ekipo, ki se je popolnoma predala temu dolgemu, lepemu in ustvarjalnemu procesu. Med igralci je svoje zadovoljstvo odkrito izrazila tudi edina slovenska igralka v tej predstavi - Milena Zupančič: "Zelo sem bila vesela, da sva se s Tomažem končno našla, večkrat me je že povabil, ampak so bile vedno kakšne okoliščine - ali sem bila preveč zasedena ali pa kaj drugega. No, to pot je uspelo. In bila bi pravzaprav zelo žalostna, če bi se mi v moji precej dolgi igralski karieri ta možnost izmuznila."

Velika gledališka ilustrirana enciklopedija nravi, strasti in teže sodobnosti pod taktirko Tomaža Pandurja bo v Maribor premierno pripeljala vznemirljivo gledališče velikih igralcev in drznosti domišljije 21. februarja ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor.