O-STA

Literarne postaje: Literarni večer z gostom Borisom Pahorjem

(17. 2. 2012) Vljudno vas vabimo na literarni pogovor z Borisom Pahorjem, enim najpomembnejših slovenskih pisateljev, 21. 02. 2012 ob 18.00 v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Eminentni gost prihaja v Maribor pod okriljem projekta Literarne postaje, s katerim Mariborska knjižnica občinstvu predstavlja uveljavljene slovenske literate in kulturne delavce, predstavnike različnih generacij in ustvarjalce različnih literarnih zvrsti.

Boris Pahor, rojen leta 1913 v Trstu, je pisatelj in esejist, akademik, klasik slovenske literature, evropska moralna avtoriteta in vest italijanske države, Prešernov nagrajenec za življenjsko delo, prejemnik najvišjih francoskih in avstrijskih državnih odlikovanj, častni občan Mestne občine Maribor in Delova osebnost leta 2010. Je najbolj prevajani slovenski avtor, njegova dela se berejo v francoščini, nemščini, srbohrvaščini, madžarščini, angleščini, španščini, italijanščini, katalonščini, finščini in esperantu. Na prvem mestu med prevodi je Nekropola, roman o pisateljevem življenju v taborišču Natzweiler-Struthof. Večkrat so ga omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Pahor je deklarirani antifašist in pričevalec o fašističnem nasilju nad Slovenci v Italiji ter trpljenju v nemških koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Je vztrajni zagovornik nacionalnosti kot primarne socialne identitete.

V letu Evropske prestolnice kulture so v Mariborski knjižnici zasnovali obsežnejši projekt 12 literarnih pogovorov s slovenskimi ustvarjalci in kulturniki, ki so na različne načine povezani z mestom ali katerim od partnerskih mest EPK. Prvi se je mariborskemu občinstvu v nabito polni dvorani Lutkovnega gledališča predstavil "človek na obeh straneh stene", leta 1924 v Mariboru rojeni Zorko Simčič, 20. marca bo obiskovalce v Umetnostni galeriji Maribor v svoj svet popeljala pesnica Danica Križanič Mueller.

Pogovor z Borisom Pahorjem bo vodila Melita Forstnerič Hajnšek, pogovor z avtorjem bo možen po vnaprejšnjem dogovoru po dogodku.

Dodatne informacije:

Klemen Brvar (Mariborska knjižnica), +386 2 23 52 115, klemen.brvar@mb.sik.si,

Petra Bauman (Ključi mesta, programski sklop EPK), +386 31 462 977, petra.bauman@maribor2012.eu