O-STA

Mednarodni študenti popestrili utrip koprskih ulic

Koper, 20. februarja 2012 - Na Fakulteti za management Univerze na Primorskem je danes potekal sprejem novih 30 mednarodnih študentov iz 10 evropskih držav, ki bodo na naši fakulteti študirali v letnem semestru. V tem študijskem letu je na naši fakulteti skupno 60 študentov, ki na Obalo prihajajo prek programa za izmenjavo študentov Erasmus*. Jeseni je namreč na FM že prišlo 30 študentov, ki so obiskovali predavanja v zimskem semestru. V poletnem času pa pripravljamo še tradicionalno mednarodno poletno šolo. Pričakujemo, da bo v sklopu vseh mednarodnih programov našo fakulteto obiskalo več kot 100 študentov iz tujine, ki poleg študija managementa v prijetnem mediteranskem prostoru izkoristijo priložnost tudi za tkanje prijateljskih in bodočih poslovnih vezi s sovrstniki z vseh koncev sveta.

Študenti s študijem v Sloveniji promovirajo jezikovno in kulturno raznolikost ter večjezičnost, učijo pa se tudi slovenščine. Ob tem naj dodamo, da je jutri, 21. februarja, mednarodni dan maternega jezika.

Mednarodne študente, ki tokrat prihajajo iz Španije, Francije, Portugalske, Škotske, Poljske, Madžarske, Finske, Turčije, Češke, Črne gore, Belgije, Bolgarije in Avstrije, je najprej pozdravil prodekan fakultete doc. dr. Bojan Nastav.

Sledila je kratka predstavitev študija, ki jo je izvedla mednarodna koordinatorka na FM mag. Marijana Pregarac. Za pomoč in nasvete glede študija in spremljevalnih aktivnosti pa jim bodo na razpolago tutorji študenti in tutorji učitelji. Erasmusove študente je pozdravila tudi predstavnica tutorjev učiteljev doc. dr. Tanja Kosi. Na skupnem srečanju, ki se je nadaljevalo na Univerzi na Primorskem, so dobili nekaj splošnih informacij o univerzi in obštudijskem dogajanju, ki jim popestri bivanje na slovenski obali. Srečali so se tudi s študenti, ki prihajajo na izmenjavo na druge članice primorske univerze. Študentska organizacija Univerze na Primorskem pa jim pripravlja bogat nabor aktivnosti in dogodkov.

Študenti imajo na voljo dodiplomske in podiplomske predmete v angleščini, pri katerih se jim pridružijo tudi slovenski študenti. Največ zanimanja na dodiplomski stopnji je za predmete Management tehnologij, Psihološki dejavniki upravljanja z ljudmi ter Prodaja in odnosni marketing, na podiplomski stopnji pa za predmeta Management in organizacija in Ekonomski vidiki managementa. Vsi študijski programi so mednarodno primerljivi s sorodnimi študijskimi programi priznanih evropskih univerz.

Fakulteta spodbuja tudi izmenjave domačih študentov, visokošolskih učiteljev in strokovnih sodelavcev, ki lahko izbirajo med več kot 100 partnerskimi ustanovami naše fakultete v 25 državah sveta. V letu 2011 je tako zunaj meja Slovenije znanje nabiralo 20 naših študentov, in sicer v Veliki Britaniji, Litvi, Avstriji, Španiji, Italiji in na Portugalskem.

*Evropski program študentskih izmenjav Erasmus letos praznuje 25. obletnico. Od uvedbe programa je tri milijone študentov izkoristilo možnost študija ali delovne prakse v tujini. Iz Slovenije pa je doslej odšlo na izmenjavo več kot 9.200 slovenskih študentov. Slednji se najraje odločajo za Španijo, Nemčijo in Portugalsko.

Foto: Tina Andrejašič

Za dodatne informacije: Dejan Šraml | Odnosi z javnostmi | Univerza na Primorskem | Fakulteta za management | Cankarjeva 5 | 6000 Koper | 00386 (0)5 610 20 16 | dejan.sraml@fm-kp.si | www.fm-kp.si | www.facebook.com/fmkoper | www.twitter.com/upfmkoper