O-STA

Kultura ni le umetnost, vključuje različne produkte posameznika, skupine, družbe

Organizatorji na mednarodni konferenci marca v Mariboru pričakujejo najmanj 200 udeležencev iz več evropskih držav.

(Maribor, 21. 2. 2012) Inštitut za razvoj družbene odgovornosti - IRDO in Javni zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture bosta med 8. in 10. marcem 2012 v sodelovanju s številnimi partnerji organizirala že sedmo mednarodno konferenco Družbena odgovornost in izzivi časa 2012 z naslovom "Inoviranje kulture za več družbene odgovornosti - kot pot iz socio-kulturne krize". Častni pokrovitelj te konference je dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, na njej pa bo sodelovalo več kot 50 avtorjev iz 14 držav.

Mednarodna konferenca "Družbena odgovornost in izzivi časa" bo potekala že sedmo leto zapored. Razen prve, so bile vse nadaljnje konference mednarodne, takšna bo tudi 7. mednarodna konferenca Družbena odgovornost in izzivi časa 2012: "Inoviranje kulture za več družbene odgovornosti - kot pot iz socio-kulturne krize". Ta bo potekala od 8. do 10. marca 2012 v Mariboru in predstavlja most med znanstvenimi in strokovnimi spoznanji ter prakso.

"V okviru projekta Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture se zavedamo, da kultura ne posega le na področje umetnosti, ampak da zajema različne produkte posameznika, skupine, družbe - od tehnike, znanosti, umetnosti, do moralnih sistemov, značilnega vedenja in navad. Da bi ohranili širino pogleda na kulturo, ki je torej več kot le umetnost, smo v naš program vključili tudi mednarodno konferenco na temo družbene odgovornosti in inoviranja kulture," je o namenu sodelovanja med EPK in inštitutom IRDO povedala dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012.

Na mednarodni konferenci bo predavalo več kot 50 predavateljev iz 14 držav, med udeleženci in predavatelji bodo tako znanstveniki, kot raziskovalci, praktiki, kulturniki in strokovnjaki z različnih področij. Predavanja bodo potekala v sedmih sekcijah: Sodobna znanost in kultura v luči družbene odgovornosti, Socializacija kulture in družbena odgovornost, Ekonomika in kultura družbene odgovornosti, Razvoj posameznih, organizacijskih in družbenih kulturnih politik družbene odgovornosti, Pravo in družbena odgovornost, Kultura / umetnost v praksi v luči družbene odgovornosti in Socialno podjetništvo kot družbeno odgovorna inovacija podjetništva.

"S konferenco ''Družbena odgovornost in izzivi časa'' že od leta 2006 tradicionalno letno naredimo pregled stanja na področju delovanja in razvoja družbene odgovornosti, hkrati pa izpostavimo posamezno temo, ki je v danem časovnem obdobju najbolj aktualna. Glede take vsebine smo edini v Sloveniji, tudi zato, ker povezujemo teorijo s stroko, znanstveno plat s praktičnimi prikazi uporabe, ter zato, ker povezujemo stroke interdisciplinarno z namenom čim bolj celovito pristopati k reševanju problemov sodobne družbe in človeka v njej," meni zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej, predsednik Programskega odbora konference in Raziskovalnega sveta Znanstveno-raziskovalnega centra inštituta IRDO ter predsednik Strokovnega sveta inštituta IRDO.

Vsi trije dnevi so namenjeni vabljenim mednarodnim predavateljem z bogatimi izkušnjami, delavnicam in razpravi na njihovi podlagi. Vsi udeleženci konference prejmejo zbornik s prispevki avtorjev na konferenci. Zborniki imajo trajno znanstveno-strokovno vrednost, saj omogočajo številnim bralcem prenos zbranih znanj v njihovo poslovno in drugo vsakdanjo prakso.

Konferenco organizirata IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in Javni zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, v sodelovanju z Mednarodno akademijo za sistemske in kibernetske znanosti, Dunaj (IASCYS), Javno agencijo RS za raziskovalno dejavnost (ARRS), Javno agencijo za knjigo RS, Zavodom RS za varstvo narave, Mestno občino Maribor, Štajersko Gospodarsko zbornico, Ameriško Gospodarsko Zbornico v Sloveniji, Narodnim domom Maribor in Slovenskim društvom za odnose z javnostmi. Častni pokrovitelj konference je dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije.

Dodatne informacije:

IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, WWW.IRDO.SI

· zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej. Predsednik Strokovnega sveta in RS ZRC IRDO ter predsednik Programskega odbora konference, e-pošta: mulej@uni-mb.si, tel. 031 393 916

· Anita Hrast, direktorica inštituta IRDO in predsednica Organizacijskega odbora konference, e-pošta: anita.hrast@irdo.si, info@irdo.si, www.irdo.si , tel.: 031 344 883