O-STA

Vabilo na novinarsko konferenco, ki bo 27. februarja 2012 ob 13. uri v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor.

Maribor, 23. februar 2012

Spoštovani,

vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo 27. februarja 2012 ob 13. uri v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor.

O najnovejši restavrirani verziji nemega filma Metropolis, ki ga bo na predvajanjih v Mariboru spremljal šestdesetčlanski simfonični orkester SNG Maribor, bodo spregovorili:

Mitja Čander, programski direktor MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture,

Robert Israel, dirigent, strokovnjak za spremljavo nemih filmov,

Marina Gumzi, kreativna producentka za film, zavod Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

Digitalno restavrirana in pred kratkim z desetletja izgubljenimi odlomki dopolnjena kopija nemega filma "Metropolis" je ena največjih mojstrovin celotne zgodovine filma. Brezčasna distopična zgodba o iskanju človečnosti in vstaji zatiranega ljudstva dandanes ni nič manj revolucionarna in veličastna, kot je bila ob svojem nastanku leta 1927. Metropolis je filmska mojstrovina avstrijsko-ameriškega režiserja Fritza Langa, ki je med prvo svetovno vojno nekaj časa preživel v Ljutomeru, kjer je okreval pri Karlu Grossmanu, avtorju prvega slovenskega filmskega zapisa. V okviru Evropske prestolnice kulture bo v Mariboru prikazana prenovljena kopija filma, ki jo bo z originalno partituro Gottfrieda Huppertza v živo spremljal šestdesetčlanski simfonični orkester pod taktirko Roberta Israela, enega največjih strokovnjakov za spremljavo nemih filmov.

Prijazno vabljeni.