O-STA

Mariborčan Samo Šalamon, eden trenutno bolj zanimivih kitaristov na svetu, 27. februarja z novo zasedbo prvič v Mariboru

MARIBORČAN SAMO ŠALAMON, EDEN TRENUTNO BOLJ ZANIMIVIH KITARISTOV NA SVETU, 27. FEBRUARJA Z NOVO ZASEDBO PRVIČ V MARIBORU

"Eden najvplivnejših kitaristov našega časa", "eden izmed mladih levov moderne kreativne glasbene scene v Evropi", "ni ne vpadljiv ne navaden, ampak enostavno briljanten" je le nekaj nazivov, s katerimi glasbeni kritiki vodilnih glasbenih revij o džezu opisujejo Mariborčana Sama Šalamona, ki je s 33 leti eden najmlajših džezovskih kitaristov in skladateljev na današnji džezovski sceni s tako visoko uresničenimi cilji. V Mariboru bo 27. februarja v Klubu 2012 (Jazz Klub Satchmo) ob 21. uri nastopil z vrhom svetovne glasbene džezovske scene, Američanoma alto&soprano saksofonistom Lorenom Stillmanom, alto saksofonistom Johnom O' Gallagherjem ter italijanskim bobnarjem Robertom Danijem. Igrali bodo 11 novih Šalamonovih kompozicij, ki jih je napisal posebej za ta projekt in to turnejo.

Samo Šalamon je svojo glasbeno pot začel s študijem klasične kitare v Mariboru, v začetnih letih pa se je džezovske kitare učil pri velikih mojstrih, kot so Rudy Linka, Tim Brady in Andrea Allione. Decembra 2000 je mesec dni živel in študiral v New Yorku pri enem najboljših kitaristov v zgodovini džeza, Johnu Scofieldu. Do sedaj je posnel 12 samostojnih albumov, trinajsti SAMO SALAMON TRIO feat. MICHEL GODARD & ROBERTO DANI: Eleven Stories je tik pred izidom. Za vse projekte je napisal avtorsko izvirno glasbo, več kot 120 kompozicij, zaradi česar ga tuji kritiki uvrščajo tudi med najboljše komponiste na svetu. Sama Šalamona je pred kratkim prestižna ameriška revija Guitar Player razglasila za enega izmed 10 najbolj vročih kitaristov na svetu, hkrati pa je bila njegova prva plošča Ornethology uvrščena med 1001 najboljšo ploščo v zgodovini džezovske glasbe (enciklopedija Penguin Guide to Jazz), ob bok velikanom jazza, kot so Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Duke Ellington, Herbie Hancock, Chick Corea, Charlie Parker in drugi. Samo Šalamon je edini slovenski glasbenik, ki mu je to uspelo. Založba Penguin Books je leta 2010 trem ploščam Sama Šalamona (Ornethology, Ela's Dream in Government Cheese) v isti enciklopediji podelila najvišjo možno oceno (4 zvezde) za plošče v svetu džeza. Tudi v tem primeru gre za edinega slovenskega glasbenika s takšnimi referencami.

SAMO ŠALAMON: "Z glasbeniki sem se spoznal v New Yorku. Skupaj še nismo igrali, vendar imamo številne skupne glasbenike, s katerimi smo sodelovali vsak s svojimi projekti. K sodelovanju jih je pritegnila drugačnost projekta, saj gre za zasedbo brez basa, kar je v modernem džezu nekoliko nenavadno. Gre dejansko za nekatere izmed najboljših džez glasbenikov na svetu. Loren iz New Yorka je prejel že številne nagrade in priznanja, podobno velja za drugega saksofonista, prav tako iz New Yorka, Johna O'Gallagherja, ki oba spadata v sam vrh jazz alto saksofonistov, dejansko sta igrala s številnimi velikani jazza in redno izdajata lastne projekte. Roberto Dani, bobnar iz Italije, je nekako stalnica mojih projektov zadnjih nekaj let, gre pa za enega najboljših in najbolj kreativnih džezovskih bobnarjev v Evropi. Gre za krajšo evropsko turnejo, znotraj katere bomo poleg koncerta v Mariboru še igrali v Badnu (Švica), Divači, Murski Soboti in Ljubljani. Gre za projekt, ki se je oblikoval posebej za turnejo."

Dan za mariborskim koncertom bo ista zasedba nastopila še v Klubu Cankarjevega doma, Sama Šalamona pa bomo v zasedbi Samo Šalamon New Quartet feat. Dominique Pifarely, Drew Gress & Roberto Dani (ZDA/FRA/ITA/SLO) v Mariboru ponovno videli in slišali 13. oktobra, prav tako v Klubu 2012.

Glasbeniki bodo na voljo za izjave na dan koncerta na tonski vaji med 17. in 18. uro v KLUBU 2012 (Klub Satchmo, Strossmayerjeva ulica 6).

Dodatno:

Samo Salamon Trio feat. Michel Godard & Roberto Dani (April 2011):

http://www.youtube.com/watch?v=WLBZ19NXfxo

Samo Salamon Trio feat. Michel Godard & Roberto Dani (Oktober 2010):

http://www.youtube.com/watch?v=UNuzgzhU8Vo

Samo Salamon Trio feat. Carlo DeRosa & Tyshawn Sorey (November 2005):

http://www.youtube.com/watch?v=CAzVKi5zvEI