O-STA

V sredo potekal posvet o sodobnih politikah migracij "Kje je meja?" v sklopu EPK

Maribor, 2. 3. 2012

Javni posvet z naslovom "Kje je meja?", ki je potekal v sredo, 29. februarja, ob 17. uri v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora, je razgrnil protislovja evropskih politik preseljevanja, sodobnih mehanizmov socialnega izključevanja ter (ne)uspešnost implementacije konkretnega primera preselitve osmih beguncev iz Somalije in Sudana v Integracijsko hišo v Mariboru v okviru "pilotnega projekta" EUREMA.

Na posvetu je sodelovalo devet raziskovalcev in strokovnjakov: Tomaž Gregorc (Urbane brazde), Sonja Gole Ašanin (Ministrstvo RS za notranje zadeve), Danica Jevšovar (UE Maribor), Urška Breznik (Pekarna Magdalenske mreže, MISC Infopeka), Lana Zdravković (Mirovni inštitut), Miha Nabergoj (PIC), Renata Petek (ZRSZ Maribor), Franci Zlatar (Slovenska filantropija) in Danijela Tamše (aktivistka).

Na posvetu, ki ga je povezovala vodja programskega sklopa Urbane brazde, Marta Gregorčič, so zgoraj navedeni gostje govorili o mejah naših svetov, o formalnih preprekah prebežnikov v procesu integracije, o togosti in morebitnih možnostih uradnih institucij pri podpori v integracijskem procesu ter o konceptih državljanstva, ki morda lahko presegajo nacionalne okvirje.

Obširno poročilo o posvetu je v dodatni priponki.

# # #

Več informacij: Ajda Šoštarič, ajda.sostaric@gmail.com ali 031 642 959