O-STA

Kulturni ambasadorji Španije marca v Mariboru

(Maribor, 2. 3. 2012) V marcu bo Maribor v znamenju Španije. V okviru programske entitete EPK Kulturne ambasade se bo zvrstil širok nabor dogodkov; plesni, fotografski, filmski, gastronomski, glasbeni, arhitekturni pa tudi jezikovni natečaji. Ti dogodki bodo mariborske kulturne ustanove, kot so Univerza v Mariboru, SNG Maribor in II. gimnazija Maribor, povezali s partnerji iz Španije. Marca bo Veleposlaništvo Španije v Sloveniji v sodelovanju z Inštitutom Ramon Llull, španskim Ministrstvom za izobraževanje, kulturo in šport ter špansko Agencijo za kulturne dejavnosti v tujini v Maribor pripeljalo prvovrsten kulturni program.

Plesna predstava Gora okrog tebe

Španski mesec se bo začel to soboto, 3. marca 2012, v SNG Maribor, ko bo ob 19.30 mednarodna premiera najnovejše sodobne plesne predstave skupine Gelabert Azzopardi Gora okrog tebe (La Muntanya al teu voltant), inovativna produkcija ene najboljših španskih skupin plesalcev in koreografov.

Razstava fotografij Urbscapes

Umetniško razstavo fotografij Urbscapes: Hibridizacija prostora si bo mogoče ogledati od 6. do 31. marca v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Vsebuje dela različnih fotografskih umetnikov, katerih delo se nanaša na podeželje in arhitekturo, ki se začne z linearno vizijo časa, v katerem narava in gradnja soobstajata.

Film

V počastitev 25-letnice španske filmske nagrade Goya bodo v Kinu Udarnik v tednu od 12. marca dalje predvajali vrhunske španske filme, kot so Pà Negre (Črni kruh) režiserja Agustija Villaronge, Celda (Celica 211) Daniela Manzone in Camino (Cesta) Javierja Fesserja. Od ponedeljka do četrtka bodo celovečerci obogateni še s kratkimi filmi, izbranimi iz repertoarja festivala Madrid en Corto 2010, petkov večer (16. 3.) pa bo posvečen izključno kratkim filmom s festivala Madrid en Corto 2011.

Arhitekturne delavnice

Izobraževalni del se bo začel 19. marca, ko se bodo v sklopu Fakultete za arhitekturo Univerze v Mariboru odvijale arhitekturne delavnice ter okrogla miza pod vodstvom španskega arhitekturnega biroja Burgos & Garrido. Drugi del arhitekturnih delavnic bo potekal še 22. marca.

Španski jezik

Nadaljevanje izobraževalnega dela bo 17. marca v okviru tradicionalnega tekmovanja v znanju španskega jezika za srednješolce Povej po špansko. II. gimnazija Maribor bo na celodnevnem tekmovanju gostila 70 dijakov iz 15 slovenskih srednjih šol.

Mednarodni festival španskega gledališča

Srednješolci bodo moči združili tudi v nadaljevanju, v okviru Mednarodnega festivala španskega gledališča, ki je bil zasnovan z željo, da srednješolci z gledališko igro pobliže spoznajo in bolje razumejo špansko kulturo in jezik. Dvodnevni festival, ki se bo začel 20. marca na II. gimnaziji Maribor, bo gostil 202 dijaka in 31 učiteljev iz Slovenije, Španije, Brazilije, Slovaške, Češke in Srbije, predstavili pa bodo 15 gledaliških del.

Kanarski otoki skozi zvoke Los Faycanes na Ptuju

Španski mesec se bo zaključil z glasbo. Predstavitev Kanarskih otokov z nastopom skupine Los Faycanes, ki jo sestavlja 30 pevcev in glasbenikov, bo na ptujskem gradu, 29. marca ob 19. uri. Skupina Los Faycanes, ki je bila ustanovljena leta 1969, je najprej izvajala tradicionalno ljudsko glasbo Kanarskih otokov, nato pa repertoar obogatila z avtorsko glasbo tega otočja in ne nazadnje razvila svojevrstno hispanoameriško etno glasbo.

Kulinarika v Rožmarinu

Mesec Španije pa ne bi bil celovit brez prepoznavnosti avtohtone kulinarike, ki je dediščina bogate zgodovine in mešanja različnih kultur na Pirenejskem polotoku. Hkrati je Španija dežela z eno najstarejših vinskih kultur in v samem vrhu proizvodnje vin, tako po kakovosti kot po količini. Zadnji dan marca se v restavraciji Rožmarin v Mariboru obeta zanimiva gastronomska izkušnja. Tam se bo odvil španski kulinarični večer, obogaten s špansko žlahtno kapljico, ki jo bo k prepoznavnim španskim jedem izbral slovenski sommelier.

###


Dodatne informacije: mag. Jerneja Rebernak - 030 279 419 - jerneja.rebernak@maribor2012.eu


Dodatno gradivo: podrobne informacije o plesni predstavi Gora okrog tebe


Gora okrog tebe - mednarodna premiera sodobne španske plesne produkcije

V sodelovanju s SNG Maribor, Veleposlaništvom Španije in Inštitutom Ramon llull, katerega poslanstvo je predstavitev katalonske kulture in jezika v tujini, v sklopu meseca španske kulture v EPK 2012 predstavljajo mednarodno premiero plesne produkcije Gora okrog tebe (La Muntanya al teu voltant), ki bo v soboto, 3. marca 2012, ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor.

Sodobna plesna produkcija Gora okrog tebe je zadnje delo španske plesne skupine Gelabert Azzopardi, ki nosi imeni koreografa Cesca Gelaberta in plesalke, kostumografinje Lydie Azzopardi. Bistvo predstave je misterij, ki je, po besedah Azzopardijeve, "fascinacija vsakega plesalca in koreografa: gre za navzočnost plesalca in njegovo razmerje do soplesalcev in koreografije same. Drevo je lahko entiteta ali pa del gozda, enako tudi posameznik nastopa samostojno ali kot rezultat medsebojnega delovanja. V tem okviru plesna produkcija Gora okrog tebe orisuje aluzije katalonske kulture, hkrati pa uprizarja individualen odnos posameznega plesalca."

Cesc Gelabert, direktor plesne skupine Gelabert Azzopardi, je eden najvplivnejših katalonskih koreografov in plesalcev, ki je vidno prispeval k oblikovanju moderne španske plesne kulture. Novo produkcijo, v kateri nastopa tudi sam, razlaga tako: "Prisotnost in sedanjost: to sta enigmi, rojeni iz gibanja skozi življenje. Gibanje ene osebe se drgne ob gibanje drugih ter tako ustvarja individualno in skupinsko prisotnost. Znotraj tega konteksta Gora okrog tebe prikaže primer skupinske prisotnosti v stiku s preteklostjo, delom moje kulture in plesnim stilom sardana."

V predstavi Gelabert ponovno sodeluje z umetnikom Perejaumom, s katerim sta sodelovala v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Za kostumografijo je poskrbela Lydia Azzopardi, za luč pa Sam Lee. Glasbena podlaga je delo Borje Ramosa; vključuje tudi fragmente glasbe Carlosa Santosa, ki jo je skomponiral posebej za to koreografijo. Glasba je zaokrožena z orkestrskimi različicami tradicionalnih katalonskih tem v izvedbi občinskega orkestra Banda Municipal de Barcelona pod taktirko Juana Miguela Romera. Nastopilo bo dvanajst plesalcev iz skupine Gelabert Azzopardi, pa tudi dvanajst članov plesnih skupin, ki izvajajo ples sardana.

Fotografije (foto: Ros Ribas): http://bit.ly/wfYMYu (8,17 MB)