O-STA

Humanistični simpozij koncepti in podobe duše ter otvoritev razstave urbanscapes: Hibridizacija prostora

Jutri je od 10. do 16. ure v okviru projekta Duše v Židovski sinagogi v Mariboru humanistični simpozij Koncepti in podobe Duše, ob 19. uri pa je v Vetrinjskem dvoru otvoritev razstave Urbscapes.

Na humanističnem simpoziju Koncepti in podobe duše bodo sodelovali:

dr. Marko Uršič (Filozofski koncepti duše), dr. Vid Snoj (Kafka in umiranje duše), dr. Janez Balažic (Slikarska svetloba in duša slike), dr. Dragica Haramija (Holokavst skozi otroške oči), Jelka Ciglenečki (Duša in sodobna slovenska proza), dr. Gorazd Mrevlje (Duša, duševnost in psihiatrija), dr. Klemen Jelinčič (Kadiš, judovski obredi ob smrti).

Zvečer pa bo v Vetrinjskem dvoru otvoritev razstave različnih umetnikov na temo podob pokrajine in arhitekture Urbscapes: Hibridizacija prostora, ki vsebuje dela različnih fotografskih umetnikov, katerih delo se nanaša na podeželje in arhitekturo, ki se začne z linearno vizijo časa, v katerem narava in gradnja soobstajata. Nekdanja podoba mesta v primerjavi s podeželjem, razlikovanje urbanega in krajinskega, danes namreč propada. Pogled skozi okno avtomobila ali letala razkriva podeželje, prepredeno z urbanimi naselji, in razkosano krajino, ki povezuje urbane značilnosti z že obstoječimi. Podeželje postaja začinjeno z urbanim razvojem in podeželje prekinjeno z urbano uporabo. Kar je bilo tradicionalno dojeto kot podeželje, sedaj počasi pojenja, v večini primerov zaradi arhitekturne raztresenosti. Zaporedne podobe pred našimi očmi ustvarjajo pripoved zgrajenih objektov v novih situacijah. Podeželje se tako pretvarja v arhitekturo. Človek kot urbana žival naravi vsiljuje nove oblike, strukturo, gibanje in zvok. Most, avtocesta, zgradba, vrt, krožišča privedejo do končne paradigme, ki je mesto samo po sebi.

Na odprtju razstave bosta spregovorili kustosinja razstave Alicia Ventura in veleposlanica Kraljevine Španije Anunciada Fernández de Córdova.

Priloga sporočila vsebuje več informacij o razstavi Urbscapes: Hibridizacija prostora