O-STA

MARIBOR 2012: Posredovano sporočilo za medije - Boris Groys

DVANAJST

Vizije, prihodnosti, prebujanje energij
Prvi dogodek: Boris Groys, petek, 9.3.2012 ob 19h v Kazinski dvorani SNG

Dvanajst ni le ekonomska merilna enota (ducat), dan in noč (dva krat dvanajst ur), celota leta (dvanajst mesecev) eno osrednjih kabalističnih števil, etc. Dvanajst je tudi število parov možganskih živcev, ki usmerjajo človeško telo, njegovo delovanje, čute, motoriko, zaznavanje realnosti. Dvanajst je število človeške vzdržljivosti in preživetja, sedanjosti in prihodnosti. Evropska prestolnica kulture ne poskuša le povzeti obstoječega (se pravi preteklosti, kot se spleta v aktualnem trenutku), marveč gradi mestu manjkajoči trinajsti oziroma nulti par živcev, živec, ki v človeku usmerja njegovo prihodnost. Maribor bo leto dni mesto možnosti, ugibanj, izjemnih intelektualnih sil, zbranih v točko, usmerjeno v jutri. Ne le platforma sedanjosti, ne le analiza in obračun s preteklostjo, marveč tudi orakel, ki si svojimi prerokbami usmerja tok zgodovine. Misli so sile in zgodovina je njihov neizbežni preplet. Zato je tako pomembno biti tam, kjer misli vznikajo in oblikujejo prve obrise tega, kar bo jutri realnost. Dvanajst perspektiv, dvanajst pogledov na jutri, dvanajst izjemnih umetniških in intelektualnih vizij, dvanajst nagovorov in aktivacij spečih energetskih potencialov mesta, dvanajst osebnosti, ki s svojo prisotnostjo trajno bogatijo telo nekega prostora, poganjajo po živčevju tega telesa impulze, ki so zaznamujoči in neizbrisno inspirativni, impulzov, ki aktivirajo, oživljajo in zastavljajo poti tega, kar bomo. Dvanajst izjemnih dogodkov in dvanajst izvirnih vrhunskih knjig, ki razpirajo obzorja in inspirirajo.

Vabljeni na prvi dogodek v okviru projekta Dvanajst, ko bomo v Evropski

prestolnici kulture gostili priznanega umetnostnega teoretika Borisa Groysa, s katerim se bo v petek, 9.3.2012 ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor pogovarjal Marsel Štefančič.

Tiskovna konferenca pred dogodkom bo v petek, 9.3.2012, ob 11. uri v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor).

Boris Groys rojen leta 1947 v Berlinu, je med letoma 1965 in 1971 študiral matematiko in filozofijo na leningrajski univerzi. Kasneje je postal asistent na Inštitutu za strukturno in uporabno jezikoslovje na moskovski univerzi. Leta 1981 je emigriral v nekdanjo ZRN in od tedaj v Nemčiji tudi živi. Groys je rektor Likovne akademije na Dunaju (Akademie der Bildenden Kuenste Wien), pisec in profesor estetike in filozofije na Centru za umetnost in medijsko tehnologijo (Zentrum für Kunst uns Medientechnologie) v Karlsruheju. Je eden najvplivnejših teoretikov na področju sodobne umetnosti in kulture. Teme, s katerimi se ukvarja, so modernizem, ruska avantgarda, inovacija in odkrivanje novega in vloga arhiva ter muzeja v odnosu do družbe na splošno. Je avtor številnih knjig in člankov, katere odlikuje predvsem šarm ekscentričnosti. Poleg pisanja pa se Groys ukvarja tudi s filmom in videoinstalacijami. Priznani umetnosti teoretik premišljuje predvsem o aktualnih vprašanjih umetnosti danes. Obravnava predvsem vprašanje umetnosti v totalitarni in kapitalistični družbi, vprašanje novega, kulturne ekonomije menjave, logike zbirke. Pri tem ne razkrinkava le modelov eksistence umetnosti danes, marveč tudi analizira generatorje okolja, ki umetnost vse bolj sodoločajo in soustvarjajo.

Za več informacij se obrnite na Alenko Šurlan, telefon: 030 324 800, e-naslov: alenka@dvanajst.si