O-STA

Prostor kolektivnega, individualnega in fiziološkega spomina

9. marca ob 18.00 bodo v Mariboru na Slomškovem trgu odkrili konstrukcijo dveh ledenih zidov z naslovom Zidova objokovanja. Gre za projekt Zavoda Maska Ljubljana, ki predstavlja nadaljevanje ukvarjanja Janeza Janše (nekdaj Emila Hrvatina) z zidovi kot začasnimi konstrukti v javnem prostoru. Ledena zidova v rdeči in črni barvi bosta postavljena na nekoliko nagnjenem terenu, tako da se bo voda počasi (predvidoma 14 dni, odvisno od zunanjih temperatur) talila v vodnjak, narejen v obliki zemljevida Slovenije.

Janša izhaja iz političnega razumevanja zidu kot objekta/prostora ločevanja. Zid je ena najmogočnejših manifestacij (politične) moči: kitajski, berlinski, izraelsko-palestinski. Zid vedno konstruira ena stran, ki se želi ločiti od druge, ne glede na to, ali druga stran privoli v izgradnjo zidu ali ne. Politični prostor Slovenije, tako kot večino zahodnega sveta, še vedno najlažje razdeli pogled v preteklost, nabit z ideologijo in prilaščanjem zgodovinskih zaslug ter obtoževanjem glede zgodovinskih krivic. Matrica političnega je še vedno zaznamovana z rdečo in črno barvo, zato bosta tudi zidova teh barv. Rdečkasta in črna voda se bosta skupaj z umazanijo na ulici zlivali v rjavkasto mlakužo. Tako po eni strani dobimo podobo skupnosti, v kateri živimo, po drugi strani pa na poetičen način pokažemo, kaj oblikuje takšno podobo. Zidova objokovanja po zgledu jeruzalemskega Zidu objokovanja vabita obiskovalce, da svoja sporočila vstavijo v reže obeh zidov.

Drugi del Zidov objokovanja se nanaša na intimni performans joka. Prizorišče joka oziroma solzedajalske akcije je sestavljeno iz treh lakrimatorijev, ki bodo postavljeni v preddverju SNG Maribor: individualni, v katerem se posameznik poskuša razjokati na osnovi osebnega spomina, kolektivni, v katerem gledalec izbira med posnetki, ki ga lahko pripravijo do joka, ter fiziološki, kjer se razjoče ob pomoči dražila. Gledalec sam preizprašuje lastna čustva in spomin ter spomin na znane lokalne in svetovne dogodke. Nihče ga pri tem ne gleda. Gledalec postane terminalni gledalec: ustvarjalec, izvajalec in priča hkrati.

Ideja projekta sega že v leto 1998, ko je Janez Janša postavil "izvirnik" solzedajalske akcije pod naslovom Kabinet spominov. Leta 1999 se je z njim predstavil tudi v mariborskem multimedijskem centru Kibla in ob tem zapisal: "Kabinet spominov raziskuje emotivni odnos do spomina in se osredotoča na skrajno manifestacijo čustvenih stanj - na jok.

Avtor: Janez Janša
Oblikovanje in izdelava zidu objokovanja: Miro Rismondo
Oblikovanje lakrimatorijev: Peter Šenk
Montaža filmov: Darko Herič, Brian McKenna
Producentka: Tina Dobnik
Oblikovanje in izdelava očal: Boštjan Poljšak, Matjaž Izlakar
Oblikovanje špice: Gašper Brezovar
Grafično oblikovanje: Sandra Hrovat
Izdelava lakrimatorijev: Janez Šporar

Fotografija: Borut Peterlin, Damjan Švarc
Tehnični vodja: Igor Remeta

Produkcija:
Maska Ljubljana

APT Novo mesto
Huis en Festival a/d Werf, Utrecht, Nizozemska
Koprodukcija:
MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture

PRILOGE:

http://www.maska.si/sl/produkcije/scenska/zidova_objokovanja/

http://www.dropbox.com/gallery/50387078/1/zidova%20objokovanja?h=b70775 (avtor fotografij: Borut Peterlin).

Za vse dodatne informacije pokličite:

Urška Comino, odnosi z javnostmi Maska, urska.comino@maska.si, 031 357 965

Petra Bauman, odnosi z javnostmi Ključi mesta, petra.bauman@maribor2012.eu, 031 462 977