O-STA

Mladi glasbeniki Maribora - Carpe artem (užij umetnost)

Maribor, 10. marec 2012

V projektu Carpe artem (užij umetnost) se predstavljajo mladi, že uveljavljeni slovenski glasbeniki z gosti iz tujine. V okviru Evropske prestolnice kulture bodo izvedli cikel šestih koncertov, katerih program sloni pretežno na glasbi slovenskih in drugih evropskih avtorjev 20. in 21. stoletja, s posebnim poudarkom na komornih delih v Mariboru delujočih skladateljev različnih generacij.

Program cikla sloni na skladbah, ki so nastale v 20. in 21. stoletju. V tem obdobju se je glasba razdrobila v pestro maso različnih kultur in subkultur, od katerih vsaka nagovarja poslušalce v svojem jeziku ali žargonu. Nekateri žanri so postali popularnejši od drugih, vendar noben od njih ni dosegel odobravanja celotne populacije.

Cikel je 28. februarja odprl Kvintet klarinetov ClariArt. Sestavljajo ga Jure Rogina, Evgen Celcer, Kaja Smogavec, Lovro Turin in Tomaž Močilnik. Izvedli so dve priredbi del Händla in Mendelssohna ter originalne skladbe za to zasedbo, ki so jih napisali sodobni skladatelji - klarinetisti Burkali, Egger in Hödla.

13. marca bosta nastopila harmonikar Borut Zagoranski, ki trenutno živi v Pulju, kjer poučuje na filozofski fakulteti, obenem pa poučuje tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo, in angleški violončelist Ashok Klouda. Program bo zajemal dela Bacha, Gubajduline, Rahmaninova, Piazzolle in hrvaškega skladatelja Davorja Bobića, torej od baroka do 20. stoletja in argentinskega tanga nueva.

10. aprila bo nastopil Trio Fuoco, ki ga sestavljajo prepoznavni glasbeniki flavtist Martin Belič - član münchenskih filharmonikov, kitarist Vojko Vešligaj in Klemen Bračko, ki bo igral violino in violo. Program bo zajemal sodobne originalne skladbe, pisane za to zasedbo, nekatere med njimi vsebujejo tudi elemente latinskoameriške glasbe in flamenka. Jesenski sklop koncertov bo septembra odprl pianist Ivan Ferčič, ki je na svoj program med drugim uvrstil Lajovca in Berga. Oktobra bo nastopil Godalni kvartet Feguš z deli domačih skladateljev Igorja Štuheca in Karola Pahorja ter s Schubertom. Na zadnjem koncertu cikla, ta bo 13. novembra, bosta nastopila violončelist Nikolaj Sajko in pianist Miha Haas. Program bo obsegal skladbe, ki so nastale v zadnjih stotih letih.

Kot svoj moto so ustvarjalci projekta izbrali "carpe artem", kar lahko prevedemo kot "užij umetnost". "Želimo, da glasbo poslušalci užijejo v polni meri, tako kot jo uživamo izvajalci," je poudaril Niko Sajko, violončelist, vodja cikla Carpe artem.

####

Več informacij:

Niko Sajko, violončelist, vodja cikla Capre artem - 041 866 171

Dodatno:

http://www.carpeartem.org/epk/

http://www.sajkomusic.com/