O-STA

Jančarjev Severni sij v francoski prestolnici

V sklopu Evropske prestolnice kulture bo v torek, 13. marca, ob 18.30 v Evropski hiši v Parizu (La Maison de l'Europe de Paris) potekal slovenski literarni večer. Posvečen bo delu enega največjih slovenskih pisateljev Draga Jančarja, lanskega dobitnika evropske književne nagrade ACEL. S pisateljem se bo pogovarjal Mitja Čander, slovenski urednik in esejist, sicer pa programski direktor MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture. Beseda bo tekla o Jančarjevem obširnem opusu in o projektu Severni sij, v sklopu katerega Maribor od otvoritve EPK krasijo svetleči napisi z naslovi Jančarjevih del. Ob tem bo potekala predstavitev mesta Maribor in projekta EPK.

Maribor kot "genius loci" je oblikoval pisateljski svet Draga Jančarja, enega najpomembnejših sodobnih slovenskih pisateljev, in zaznamoval nekatera njegova najbolj znana dela. Multimedijski podvig, imenovan Severni sij, vzpostavlja v evropski prestolnici kulture izbrane lokacije, prepoznavne iz Jančarjevega literarnega opusa. Po mestu so postavljeni svetlobni napisi (naslovi pisateljevih literarnih del) in tako ustvarjajo Jančarjevo mesto in njegov literarni zemljevid. Omenjene literarne postaje so v letu 2012 eno od središčnih literarnih dogajanj v evropski prestolnici kulture, zbirališče sedanjih in bodočih bralcev, prizorišče zanimivih srečanj z avtorjem, z njegovimi gosti, z interpreti njegovih besedil, s filmskimi ustvarjalci njegovih del in s poznavalci njegove literature.

Na prireditvi v Parizu bo igralka Lauréline Romuald prebirala odlomke iz Jančarjevega romana Aurore boréale v francoskem jeziku. Srečanju s pisateljem in prevajalko njegovih romanov v francoščino Andrée Lück-Gaye pa bo sledil nastop slovenskega skladatelja in kantavtorja Zorana Predina. Dogodka se bosta med drugimi udeležili Anne Houtman, vodja delegacije EU v Franciji, in Veronika Stabej, slovenska veleposlanica v Parizu.

Literarni večer je priredila delegacija Evropske komisije v Parizu skupaj z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Parizu in zavodom MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture.

####

Dodatne informacije:

Nataša Kos, pomočnica programskega direktorja za mednarodno sodelovanje, 031 305 005

Fotografije:Drago Jančar in Severni sij (Foto: Mediaspeed) http://dl.dropbox.com/u/66635280/Drago_Jancar_Severni_Sij_Avtor_fotografij_Mediaspeed.zip