O-STA

Nefiks dogodek Z beleženjem do prve zaposlitve

Zavod Nefiks je v sodelovanju s partnerji 14. marca 2012 v akciji Z beleženjem do prve zaposlitve opozoril na problematiko priznavanja neformalnih delovnih izkušenj. Mladim so omogočili debato s kadroviki uspešnih slovenskih podjetij, med njimi Si.mobil, Pro Plus, e-Študentski Servis in Spar Slovenije. Med prisotnimi so bili tudi politični odločevalci - Peter Debeljak, direktor Urada za mladino, dogodek pa je povezovala Vesna Milošević. Skupaj z vsemi deležniki so v problematiki brezposelnosti mladih skušali najti rešitve, poudarili pomen beleženja in priznavanja neformalnih delovnih izkušenj ter mladim dali priložnost, da za nasvete in namige o iskanju prve zaposlitve kar sami vprašajo kadrovike.

Mladi se po zaključku šolanja soočajo z visoko brezposelnostjo in pomanjkanjem formalnih delovnih izkušenj, podjetja pa opozarjajo tudi na visoko neskladje ponudbe in potreb po kadrih na trgu dela. Vse navedeno ima daljnosežne negativne posledice za pridobivanje zaposlitve, osamosvajanje in življenje posameznikov. Zato so dogodki, kot je ta, še posebej dobrodošli.

Na dogodku Z beleženjem do prve zaposlitve je bilo prisotnih okoli trideset mladih, ki se zavedajo pomena neformalnega pridobivanja izkušenj in si hkrati želijo tesnejše povezave z delodajalci. Tokrat so imeli priložnost, da skupaj s kadroviki ob kavici odkrivajo skrivnosti zaposlovanja, se zaposlitveno opismenijo, spoznajo osebo na drugi strani mize pri zaposlitvenih razgovorih, se naučijo predstaviti svoje izkušnje in znanja ter dobijo koristne nasvete, kako se obnašati danes, da bodo zaposljivi jutri. Na dogodku so bili prisotni kadroviki Urša Gašperšič iz Si.mobil d.d., Mirjam Trebše iz Pro Plus d.o.o, Katarina Bremec Slanič in Carmen Vodovnik e-Študentskega Servisa ter Helena Šubelj iz Spar Slovenije.

Mladi so spoznali, da ni najbolj pametno v življenjepis dajati slik v roza suknjičih ali kopalkah in da se vedno obnese, če so to, kar so - in da roza papir za natis življenjepisa ni nujno izstopanje, ki si ga kadroviki želijo.

Udeleženec David Banovič je po dogodku o tovrstnih druženjih povedal: "Danes sem se prepričal, da grejo moja razmišljanja o načinu iskanja službe v pravo smer. Iz prve roke sem izvedel, kako prepričati delodajalce in odkril tudi nekaj novih vidikov, kjer bi lahko iskal službo." Organizator razmišlja, da bi dal tovrstno priložnost še več mladim, saj je to za njih zelo dobrodošla izkušnja.

Zavod Nefiks preko svojih aktivnosti že kar nekaj časa skuša zagotoviti širšo prepoznavnost pomena razvoja kompetenc (znanja, sposobnosti, spretnosti) skozi neformalno učenje in mladinsko delo ter v ta proces vključiti širšo družbo - medije, oblikovalce politik, delodajalce, strokovnjake. Alenka Blazinšek, vodja projekta Nefiks pravi: "Projekti, kot so Nefiks nagrada, Podjetni petek in Zaposlitveni torek podpirajo prizadevanja, da bi mladi lažje prišli do želene zaposlitve, zato se vseskozi trudimo združevati mlade, delodajalce in ostale ključne deležnike, ki mladim na poti osamosvajanja lahko pomagajo."

Nefiks in njegov elektronski dvojček e-Nefiks sta tako vodilno orodje za beleženje neformalnega znanja v Sloveniji, sodelavci Zavoda Nefiks pa nameravajo s svojimi aktivnostmi še naprej spodbujati mlade, naj beležijo svoje znanje in vpise s pridom uporabijo pri pridobivanju zaposlitve.

Kontakt za več informacij: tadeja@talentirana.si, 041 919 421