O-STA

Vrhunski koncert Pogorelicha minil v znamenju povezovanja Slovenije in Hrvaške

Evropska prestolnica kulture povezuje, mreži in poglablja medsebojne odnose

(Maribor, 25. 3. 2012) V soboto so se v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob razprodanem koncertu svetovno znanega pianista Iva Pogorelicha z Zagrebškimi filharmoniki pod vodstvom priznanega ruskega dirigenta Dmitrija Kitajenka srečali tudi visoki gostje političnih vrhov slovenske in hrvaške države. Koncertu so prisluhnili predsednik Slovenije dr. Danilo Türk, hrvaški predsednik dr. Ivo Josipović, predsednik državnega zbora dr. Gregor Virant in drugi eminentni gostje.

Eden izmed ciljev zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture je privabiti umetniške in širše kulturne dogodke v duhu raznolikosti in bogastva evropskih oz. svetovnih kulturoloških izrazov.

Ob sinočnjem koncertu Pogorelicha z Zagrebškimi filharmoniki in Dmitrijem Kitajenkom je predsednik Slovenije dr. Danilo Türk po slabi četrtini izvedenega projekta pohvalil dogajanje v sklopu EPK in poudaril: "Videti je izjemno velik napredek. Mislim, da so programi bili ves čas zanimivi. Sam sem bil doslej trikrat v Mariboru in vsak program je prinesel nekaj novega. Tu je zelo velika kreativnost, in če prihajate v mesto občasno kot jaz, upam, da se to zelo dobro vidi. Upam, da to tudi Mariborčani dobro vidijo."

Türk je omenil tudi dobro perspektivo sodelovanja med obema državama v kulturi: "Primer sodelovanja je opera Črne maske, ki jo boste dali tudi v Hrvaško narodno gledališče v Zagrebu. To je zelo dober simbol in dober signal."

EPK seznanja, povezuje, mreži in poglablja medsebojne odnose. Tako je predsednik Hrvaške dr. Ivo Josipović povedal: "Kultura je most med narodi in državami, omogoča povezovanje, še posebno zunaj naših meja, da utrdimo sodelovanje, prijateljstvo in dobre odnose. Mislim, da je zelo pomembno, da je naziv Evropske prestolnice kulture dobilo mesto v Sloveniji, veseli me, da je to Maribor, naš sosed in prijateljsko mesto. Veseli me, da imajo pomembno vlogo v projektu umetniki iz Hrvaške in mislim, da je bil današnji koncert Iva Pogorelicha in Zagrebške filharmonije vrhunski dogodek."

Tudi predsednik državnega zbora dr. Gregor Virant, ki se je udeležil dogodka, je izrazil zadovoljstvo nad dogajanjem v okviru projekta EPK :

"Po informacijah, ki jih imam, vse teče zelo dobro. Projekt pomeni izjemno pomembno promocijo Maribora, regije in celotne Slovenije. Kolikor vem, se je močno okrepil tudi obisk tujih gostov v Mariboru, več kot 40 odstotkov, tako da lahko rečem, da bi si takih dogodkov lahko želeli še več."

Generalna direktorica zavoda dr. Suzana Žilič Fišer je ob tem povedala:

"Ponovno smo povezali različne institucije, tudi iz različnih držav, pripeljali vrhunske umetniške dogodke. Tako izjemen obisk današnjega dogodka kot sama vsebinska izvedba sta pokazala, da z našim projektom stremimo k najboljšemu."

Izvršni producent programskega sklopa Terminal 12 Pavel Magdič pa je dodal:

"Današnji kulturni dogodek je bil nekoliko zahtevnejše narave, vendar smo izpolnili vse zahteve velikih gostujočih umetnikov. Kitajenko je poudaril, da mu je Maribor zelo všeč, in tudi občinstvo je bilo navdušeno."

Dodatne informacije:

Foto gradivo si lahko snamete s sledečih spletnih povezav:

http://dl.dropbox.com/u/66632579/MarkoPigac_02a560e544.zip

http://dl.dropbox.com/u/66632579/MarkoPigac_fcee0fdd1f.zip

Ob tem prosimo za navedbo: MP produkcija

#### Več informacij: Jasmina Godec, Odnosi z javnostmi - 041 231 343, jasmina.godec@maribor2012.eu