O-STA

Urbane brazde ponujajo domača rastlinska semena

Zaživel Digitalni herbarij - Na voljo 60 različnih sort semen slovenskih rastlin za člane Društva varuhi semen - Domače in brez uporabe kemičnih sredstev - Postani varuh semen

V okviru Urbanih brazd, programskega sklopa Evropske prestolnice kulture, je zaživel Digitalni herbarij semenske knjižnice. Gre za sistematično urejeno zbirko nekaterih avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst ter sort kulturnih rastlin, ki si jih lahko člani Društva Varuhi semen lahko brezplačno izposodijo. Digitalni herbarij trenutno vsebuje 22 rastlinskih vrst in 60 različnih sort kulturnih rastlin.

Ker se zbiranje starih sort nadaljuje, se bo digitalni herbarij vse leto nadgrajeval in v izposojo ponujal vedno več zanimivih in redkih sort, ki bodo bogatile naše vrtove in njive. Zbrana semena v knjižnici so produkt vestnega dela in truda varuhov, ki so do sedaj ohranjali te sorte. Zbrana semena v knjižnici tako prihajajo iz rok različnih ljudi ter iz različnih pridelovalnih praks. Vsa pa izvirajo iz domače pridelave. Pri opredelitvi pridelovalne prakse se največkrat pojavljata ekološka in konvencionalna pridelava. Pri zadnji velja izpostaviti, da - čeprav seme nosi oznako konvencionalno - pri pridelavi večine semen niso bila uporabljena kakršna koli kemična sredstva. Seme je označeno kot ekološko, če izvira iz ekološke kmetije.

Vse rastlinske vrste v digitalnem herbariju so razvrščene glede na rabo in podkrepljene z botanično klasifikacijo. Vsako posamezno sorto pa spremlja kratek opis in fotografija semen. Informacije, zbrane v herbariju, so pridobljene od dosedanjih varuhov ali pa temeljijo na literaturi, navedeni na koncu herbarija. Ponekod so informacije pomanjkljive, saj je kljub bogastvu starih sort, ki ga premoremo v Sloveniji, o nekaterih sortah zapisanega malo ali pa skoraj nič. S skupnimi močmi lahko te vrzeli zapolnimo. Kot izvor sorte se navaja kraj pridelave semen, preden je to prišlo v knjižnico. Pri starosti sorte pa se navaja čas pridelave te sorte v tem kraju.

Digitalni herbarij, kakor tudi druge potrebne informacije in obrazci, se bodo vse do takrat, ko ne bo aktivna spletna stran društva, zainteresiranim pošiljale preko elektronske pošte. Vsi tisti, ki pa nimajo znanja ali možnosti uporabe interneta, pa nas lahko pokličejo in jim bomo poslali tiskano obliko digitalnega herbarija.

Postani varuh rastlinske vrste ali sorte

Na podlagi Digitalnega herbarija si lahko vsi zainteresirani izberejo rastlinsko vrsto in sorto (oz. vrste in sorte), od katerih bi si želeli izposoditi seme in postati njeni varuhi. Svoje želje preko obrazca za izposojo posredujejo preko navadne ali elektronske pošte na naveden naslov v digitalnem herbariju. Na podlagi prispelih želja varuhov se bo vsak teden razdelila količina semen (to pomeni, da če se bodo npr. trije varuhi javili, da bodo ohranjali isto sorto, se bo količino hranjenih semen te sorte razdelilo na tri dele). Vsa semena bodo varuhom poslana v kuvertah, ki so jih na Kalinčkovih delavnicah porisali učenci petih razredov iz sedmih ekošol iz Pomurske in Podravske regije (Kalinčkove delavnice so namenjene osveščanju otrok o pomenu biotske pestrosti kulturnih rastlin, o pomenu ohranjanja starih, lokalno razvitih sort in seznanjanju, kako lahko tudi oni prevzemajo vlogo varuhov). Semena se bodo izposojala, dokler ne bodo pošle zaloge oz. v časovnem obdobju, ko je še možna setev.

Sicer pa se v Društvo Varuhi semen lahko včlani vsakdo. To stori tako, da izpolni pristopno izjavo in plača letno članarino.

Za vse informacije se lahko vsi zainteresirani obrnejo na Društvo varuhi semen. To lahko storijo preko e-pošte: varuhi.semen@gmail.com ali preko telefona (tel: 040 304 221), in sicer od ponedeljka do petka, med 9. in 16. uro.