O-STA

Pred potovanjem v tujino je treba poskrbeti za ustrezno zaščito pred ošpicami

Množična srečanja predstavljajo visoko tveganje za prenos ošpic

Ljubljana, 11. april 2012 - V zadnjih letih se po Evropi ponovno pojavljajo številni izbruhi ošpic, pred dvema letoma pa smo jih znova zabeležili tudi pri nas. Izbruhi ošpic se v Evropi pojavljajo predvsem zaradi nizke precepljenosti prebivalcev v nekaterih državah, velike migracije obiskovalcev in velike kužnost virusa ošpic. Poleti bosta v Evropi potekali dve veliki športni prireditvi, Evropsko nogometno prvenstvo junija na Poljskem in v Ukrajini ter Olimpijske igre julija v Londonu. Vsem obiskovalcem teh množičnih prireditev, ki niso zaščiteni pred ošpicami, Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) svetuje pravočasno cepljenje.

V Sloveniji je za zdaj delež cepljenih proti ošpicam zadovoljiv in preprečuje pojav večjih izbruhov. "Za obiskovalce obeh prireditev, ki niso zaščiteni proti ošpicam, je tveganje, da se okužijo, visoko, lahko pa bolezen vnesejo tudi v svojo okolico po vrnitvi," je opozorila prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ.

Priporočila pred potovanjem

Najučinkovitejša zaščita proti ošpicam je cepljenje. Obiskovalcem teh prireditev zato priporočamo, da pred odhodom preverijo, ali so pred ošpicam zaščiteni, ker so ošpice preboleli oziroma so bili cepljeni.. "Vsem, ki niso zaščiteni in bodo potovali po Evropi ali se udeležili navedenih športnih prireditev, svetujemo, da se pred potovanjem cepijo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR)," je pojasnila prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ in dodala: "Zdravnik bo presodil, ali bo potreben eden ali dva odmerka. Med dvema cepljenjema je najmanjši presledek en mesec".

Priporočila po vrnitvi

Če se bolezenski znaki pojavijo na potovanju, je potrebno poiskati zdravstveno pomoč. V kolikor pa se znaki bolezni pojavijo po vrnitvi s potovanja, svetujemo, da se zboleli najprej po telefonu posvetuje z izbranim zdravnikom, ki bo podal ustrezna navodila, tudi glede zmanjšanja prenosa okužbe na druge ljudi.

O ošpicah

Značilni bolezenski znaki pri ošpicah se v povprečju pojavijo deset dni od okužbe. Znaki okužbe so: vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in makulopapulozen izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu. Pojavi se od tretjega do sedmega dneva bolezni, traja od štiri do sedem dni in se lahko konča z luščenjem. Bolnik je kužen štiri dni pred in štiri dni po pojavu izpuščaja.

Proti ošpicam smo zaščiteni, če smo bolezen preboleli ali smo bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. V Sloveniji je bilo cepljenje proti ošpicam uvedeno v letu 1968. Osebe, rojene pred letom 1960, so praviloma zaščitene proti ošpicam, saj je do takrat virus intenzivno krožil med prebivalstvom.

Več o ošpicah in cepljenju je dostopno na spletni strani IVZ:

http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=150&pi=5&_5_id=768&_5_PageIndex=0&_5_groupId=283&_5_newsCategory=&_5_action=ShowNewsFull&pl=150-5.0.

###

Dodatne informacije:

Inštitut za varovanje zdravja RS

Mitja Vrdelja, 01 2441 572

E-pošta: mitja.vrdelja@ivz-rs.si

Nuša Kerč, 01 2441 479

E-pošta: nusa.kerc@ivz-rs.si