O-STA

MARIBOR 2012: Kulturni dan osnovnošolcev v Mariboru

Kulturni dan osnovnih šol

Danes, 12. aprila, se je v Mariboru pod okriljem Evropske prestolnice kulture 2012 odvil kulturnih dan mariborskih osnovnih šol, ki se ga je udeležilo okoli 3000 učencev iz 15 osnovnih šol. Razdeljeni v več skupin so se odpravili po mestu in kulturnih ustanovah.

V dopoldanskih urah se je dobra polovica udeležencev, razdeljena v 35 skupin, podala na Čevljarčkovo pot po ulicah mestnega jedra, kjer so v eni šolski uri na podlagi zgodbe o pogumnem čevljarčku, ki je Maribor rešil pred Turki, zanimiva zgodovinska dejstva o dobrih 800 let starem mestu. V Kinu Udarnik si je približno 500 otrok ogledalo dve projekciji animiranega filma Hiša pravljic, v Umetnostni galeriji Maribor pa so pod vodstvom mentoric Manice Klenovšek Musil in Teje Kovač ustvarjali mesto na podlagi slikanice Mala arhitekta.

V prostorih zavoda MARIBOR 2012 v Vetrinjskem dvoru je 115 otrok skupaj s tremi DJ-i spoznavalo zgodovino in osnove te atraktivne tehnike vrtenja glasbe. Na posameznih šolah so bile otrokom predstavljene še slikanica Lev Rogi, ki govori o invalidnosti. Otrokom je spregovoril tudi avtor slikanice Igor Plohl. Vida Mokrin Pauer pa jim je predstavila pesniško zbirko Živ, živ, živalce, osnovnošolci pa so doživeli tudi zabavno uro z Igorjem Stropnikom in njegovimi ugankami iz knjige Nikoli odrasel.

V spremljevalnem programu na Trgu Leona Štuklja v samem središču mesta so jih zabavali klovna in Pika Nogavička, ki jih je vabila na septembrski Pikin festival v Velenje. Druga Osnovna šola Slovenska Bistrica pa je z branjem odlomkov predstavila knjigo, izdano v lastni založbi, Pravljično Pohorje.

Posebnost današnjega kulturnega dne osnovnih šol je bilo sovpadanje z dvema projektoma EPK, Flash mob in Bombni napad. Tako je 1600 otrok spremljalo prelet 12 športnih letal Letalskega centra Maribor, ki so s simbolnim odmetavanjem spominskih letakov ter igrač obeležila zadnje od 29 zavezniških bombardiranj na Maribor.

Dr. Igor Saksida, svetovalec za področje otroške in mladinske ustvarjalnosti, ob tem izpostavlja: "To je bil praznik kulturne radoživosti, otroci so bili navdušeni. Tudi nad baloni, frizbiji in kokicami. Zaradi dobrega odziva Evropske prestolnice kulture še letos načrtuje ponovitev kulturnega dneva, s prilagojeno vsebino seveda."