O-STA

Dobra popotnica za najmlajše raziskovalce pred državnim srečanjem

Koper, 13. aprila 2012 - V četrtek je na Fakulteti za management Univerze na Primorskem potekalo zaključno srečanje letošnjega Mladinskega raziskovanja v obalno-kraški regiji, v katerem so uspešno sodelovali učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol iz jugozahodne Slovenije. Tovrstni projekti učencem in dijakom prinašajo pozitivne učinke, zato je želja, da se bodo mladi tudi v prihodnje v čim večjem številu odločali za raziskovanje ter raziskovalno delo in s tem sodelovanje med osnovnimi in srednjimi šolami ter univerzitetnim okoljem.

Mladinsko raziskovanje v obalno-kraški regiji že sedmo leto zapored vodi in koordinira Fakulteta za management Univerze na Primorskem, poteka pa pod okriljem Zavoda za tehnično kulturo Slovenije. Na letošnjem regionalnem tekmovanju je sodelovalo več kot 50 dijakov in učencev iz sedmih regijskih šol, ki so pod vodstvom skupaj 10 mentorjev pripravili 17 raziskovalnih nalog. Ocenjevalci so bili prijetno presenečeni nad kakovostjo nalog, pa tudi nad pestrostjo in inovativnostjo tem.

Včerajšnje srečanje je bilo namenjeno predstavitvam, ki so bile osredotočene na ključne ugotovitve in tudi na možnosti nadaljnjega raziskovanja. Vsi sodelujoči so prejeli priznanja za sodelovanje, 13 nalog pa se je uvrstilo na državno srečanje. Med temi so bile tri naloge ocenjene kot odlične, in sicer na osnovnošolski ravni nalogi z naslovom "Večkotniška števila", učenk Ane Mezinec, Katarine Švigelj in Tine Tragin pod mentorstvom Lucije Filipčič Križaj in "Tablete proti zgagi učencev" učencev Gaje Humar in Erika Pleška pod mentorstvom Metke Paljk, vsi iz Osnovne šole Antona Šibelja-Stjenka iz Komna. Na srednješolski ravni pa naloga z naslovom "Kako ocenjujemo druge ljudi" dijakinj Kaje Mirc, Nine Mavrič in Nastje Rolih pod mentorstvom mag. Alenke Kompare iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Priznanja sta podelila vodja projekta doc. dr. Bojan Nastav in koordinatorica projekta asist. Katarina Košmrlj, oba s Fakultete za management, ki sta ob tem poudarila, da so naloge iz leta v leto boljše ter da dijaki dosegajo odlične rezultate tudi na državnem tekmovanju.

Zaključno srečanje bo v Murski Soboti 21. maja 2012. V preteklih letih je kar nekaj nalog iz naše regije prejelo najvišja priznanja tudi na državnem tekmovanju, zato najboljšim z regijskega tekmovanja želimo čim več samozavesti pri predstavitvah in dobre rezultate.

Sporočilo in dodatne fotografije so dostopne tudi na http://www.fm-kp.si/si/novice/972.