O-STA

Slovesno odprtje mednarodne razstave ART&CRAFT EUROPE 2012

Danes so v Slovenj Gradcu - glasniku miru odprli v Koroški galeriji likovnih umetnosti 19. rokodelsko razstavo z mednarodno udeležbo ART&CRAFT EUROPE 2012, ki je del programa Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, partnerskega mesta Slovenj Gradec.

Avtor zasnove in kurator razstave ART&CRAFT EUROPE 2012 je dr. Janez Bogataj, častni pokrovitelj razstave pa je predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, ki je danes v Slovenj Gradcu tudi odprl razstavo.

Današnjega odprtja razstave so se udeležili mnogi ugledni gostje, med drugim predsednik države dr. Danilo Türk, veleposlanik Latvije nj. eks. g. Bahtijas Hasans in veleposlanica Slovaške nj. eks. ga. Marianna Oravcova, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer ter mnogi drugi.

"Z evropsko razstavo domače in umetnostne obrti Slovenj Gradec dopolnjuje nadvse zanimivo vsebino področja rokodelstva in obrti," je dejal predsednik države dr. Danilo Türk in nadaljeval: "Slovenj Gradec je pravo mesto za to! To je mesto miru, ki je širom po svetu prepoznano kot mesto, ki sooblikuje in tudi uresničuje poslanstvo Organizacije združenih narodov. "S to mednarodno razstavo Slovenj Gradec potrjuje svetovljanski duh, hkrati pa tudi privrženost domači tradiciji. Türk je še poudaril: "Prav je, da se poglobi tudi spoznanje o ekonomski razsežnosti rokodelskih dejavnostih. Te dejavnosti bi lahko predstavljale pomembno sestavino gospodarstva pa tudi vzgoje in izobraževanja."

"Vse razstave iz preteklosti in današnja so dobra promocija za naše mesto in regijo, zdaj, ko je postala mednarodna, pa je njen pomen še večji," je dejal župan Slovenj Gradca Andrej Čas in dodal: "Ne nazadnje pa je tudi priložnost, da rokodelci prodrejo na širši trg. Sodelovanje tega projekta v Evropski prestolnici kulture pa nedvomno bogati njen program."

Avtor zasnove in kurator razstave je dr. Janez Bogataj, ki sodeluje že od prve razstave, od leta 1977, je dejal: "Slovenski rokodelci prihajajo iz celotne Slovenije, gre za pregled tistega najboljšega, kar premoremo zdaj. Med 35 slovenskimi mojstri, ki se predstavljajo na razstavi, sta tudi dva iz Koroške. Z izbiro gradiva, kvadrov na katerih so rokodelski in umetnostni izdelki, pa smo želeli prikazati kontrast - na eni strani neumnost sodobne tehnološke agresije, na drugi strani pa žlahtna gradiva, ki nam lahko polepšajo naša življenja."

Slovenjegradčani so sicer danes postavili na ogled rokodelske izdelke koroških rokodelcev tudi po izložbah lokalov v mestnem jedru Slovenj Gradca. Jutri pa bo od 9. do 15. ure v Mladinskem kulturnem centru v Slovenj Gradcu mednarodna rokodelska konferenca. V Koroški galeriji likovnih umetnosti pa bodo potekali tudi prikaz različnih obrti in rokodelskih tečaji, domačini in obiskovalci tega lepega koroškega mesta pa se lahko sprehodijo tudi po Poti domačih obrti.

Hkrati pa sta se danes začela v Slovenj Gradcu tudi rokodelski festival, na katerem se predstavlja več kot 40 rokodelcev iz Slovenije in Avstrije, ter lajnarski festival, ki bo v naslednjih dneh popestril dogajanje na ulicah Slovenj Gradca, Maribora in Velenja. Odprli pa so tudi razstavo delovnih invalidov Slovenije in članov invalidskih društev iz drugih evropskih držav. Na ogled je postavljenih preko 3000 izdelkov, ki odražajo domiselnost in ustvarjalnost invalidov iz 40 društev Zveze delovnih invalidov Slovenije ter 10 invalidskih društev iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Današnje slavnostno dogajanje v mestu - glasniku miru so popestrili tudi nastopi folklornih skupin.