O-STA

MARIBOR 2012: Mali arhitekti s čarobnim svinčnikom

Otroška ustvarjalnost kot sodobna prostorska postavitev

Med 14. aprilom in 4. majem bo na odprtem mestnem prostoru, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, razstavljenih 1.300 otroških glinenih hišk. Projekt Mali arhitekti arhitektk Teje K. Lozar in Manice K. Musil je nastal pod okriljem projekta Evropske prestolnice kulture 2012 na področju otroške in mladinske ustvarjalnosti. Sodelovalo je 10 vrtcev in 11 osnovnih šol, ki so na podlagi avtorske slikanice Mala arhitekta oblikovali glinene hiške.

Hiše so razstavljene na različno velikih kovinskih obročih napolnjenih z rečnim prodcem. Vsaka šola in vsak vrtec ima označen svoj krog, na katerem sta avtorici iz otroških hišk tvorili mala mesta in naselja. Otroci so na podlagi enakih navodil in izhodišč glinene hiše izdelovali v vrtcih oziroma šolah. Zaradi dolgotrajnega sušenja gline in velikega števila vključenih otrok so hiške izdelali že v oktobru in novembru 2011, februarja in marca 2012 pa jih je prevzel lončar in pripravil, da so lahko razstavljene v zunanjem prostoru.

Projekt Mali arhitekti je nastal v sklopu projekta Mali arhitekti s čarobnim svinčnikom, ki je sestavljen iz dveh delov. Oba sta zasnovana po avtorskih slikanicah, Mala arhitekta in Čarobni svinčnik, ki sta bili izhodišče za otroško ustvarjalno delo: likovno, arhitekturno in tudi literarno. Pri obeh projektih je rdeča nit vključevanje otrok v odprti mestni prostor, kjer so otroški izdelki na ogled mimoidočim meščanom. Cilj projekta je med drugim tudi, da otroška ustvarjalnost postane sodobna prostorska postavitev.

Manica K. Musil: "V projekt sva vključili ogromno vrtcev, šol, če bi bilo v najini moči, bi vključili še ostale šole. Zaradi obširnosti projekta sva začeli izvajanje že februarja 2011, da pa sva ga lahko izvedli, smo morali Male arhitekte s čarobnim svinčnikom vključiti v redni šolski program. Nama pa je bil cilj, da razstavimo otroške izdelke na odprtem mestnem prostoru, s čimer ustvarjalnost za zidovi šol postane javna, kar pa menim, da je v teh časih še kako pomembno."

Teja K. Lozar: "V veselje nama je, da ima veliko otrok možnost svoje ustvarjanje razstavljati sredi mesta in da je tako predstavljeno širši javnosti. Postavitev bo morda komu za trenutek ustavila hiter korak skozi mesto in ga malo prestavila v svet otroške domišljije."


###

Dodatne informacije:

Manica Klenovšek Musil - M: 031 634 704- manica@mat-man.si,

Petra Bauman - M: 031 462 977 -petra.bauman@maribor2012.eu