O-STA

Mlade v podjetja - Podjetni petek v IBM Slovenija

IBM Slovenija in Nefiks skupaj za višjo zaposljivost mladih

Ljubljana, 20. april - Zavod Nefiks je v sodelovanju z IBM Slovenija ter s pomočjo Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Mestne občine Ljubljana in Študentske organizacije Slovenija danes organiziral dogodek Podjetni petek v podjetju IBM Slovenija. Dogodek zaposlitvenega opismenjevanja mladih, ki se ga je udeležilo več kot 50 mladih, je potekal v IBM Innovation Center Ljubljana.

Mladi so na Podjetnem petku spoznali podjetje IBM Slovenija in korporacijo IBM. Seznanili so se s ključnimi kadri, delovnimi procesi ter strategijo podjetja. Na okrogli mizi, kjer so sodelovali predstavniki vodstva podjetja IBM Slovenija, so spregovorili tudi o izzivih iskanja zaposlitve in izkušnji zaposlitvenega razgovora.

Podjetja, ki sodelujejo v projektu Podjetni petek, so praviloma zelo uspešna in družbeno odgovorna. "Povabilu k sodelovanju na Podjetnem petku smo se z veseljem odzvali, saj se zavedamo pomena kakovostnih kadrov za odlično poslovanje. Tovrstna srečanja so pomembna s širšega družbenega vidika, saj prinašajo nove priložnosti tako za mlade iskalce zaposlitve, kot tudi za podjetje, ki na ta način spozna potencialne kadre. V IBM-u v okviru interne politike ustvarjamo zdravo, varno in ustvarjalno delovno okolje za sodelavce in jim omogočamo karierni razvoj. Potrditev naše dobre prakse nedvomno potrjuje polni certifikat Družini prijazno podjetje, katerega nosilec smo, v letu 2011 pa smo bili izbrani tudi med 20 najuglednejših delodajalcev v Sloveniji," je o sodelovanju dejal Roman Koritnik, generalni direktor IBM Slovenija.

Tovrstni dogodki, kjer mladi prisluhnejo izkušnjam podjetij iz gospodarstva, se dobrobit ustvarja za obe strani - mladim nudi vpogled v podjetje, podjetju pa spoznavanje novih perspektivnih kadrov. Mladi so veseli takih priložnosti, pripoveduje udeleženka Podjetnega petka na IBM Slovenija: "Končujem študij in čez nekaj mesecev bom na trgu dela. Podjetni petek je ponudil izjemno veliko koristnih informacij, tako o delovnih procesih in sodelavcih IBM, zelo pa so mi bile všeč tudi simulacije razgovora."

Mladi se po zaključku šolanja soočajo z visoko brezposelnostjo in pomanjkanjem delovnih izkušenj. Diplome niso več dovolj, nujno potrebno je, da mladi izkušnje nabirajo že med študijem. Gospodarstvo vse bolj glasno opozarja tudi na visoko neskladje ponudbe in povpraševanja po kadrih na trgu dela. To ima izjemno slabe posledice za stanje na trgu dela, mladim pa praktično onemogoča osamosvajanje.

Projekt Podjetni petek je eden redkih, ki skuša preseči široko razdaljo med delodajalci in iskalci zaposlitve. Udeležba na skupnem dogodku Nefiksa in IBM Slovenija je bila tako za mlade inovativna in edinstvena priložnost, da se spoznajo s kakovostnim delodajalcem in si olajšajo iskanje zaposlitve.

Letošnjo sezono so Podjetni petki za mlade brezplačni, saj so jih podprli Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, Mestna občina Ljubljana in Študentska organizacija Slovenije.

Kontakt za več informacij: tadeja@talentirana.si, 041 919 421

Projekt podpirajo:

Ameriška ambasada v Sloveniji

Mestna občina Ljubljana

Študentska organizacija Slovenije

Društvo mladinski Ceh in projekt omrežen.si