O-STA

MARIBOR 2012: Vse več odrov v Mariboru

V mestnem jedru Mariboru vse več odrov za raznovrstne umetniške nastope

Županov oder prijateljstva, ki je zaživel včeraj pred Sončno uro na Lentu, je prvi med novimi odri, kjer bodo umetniki imeli možnost predstavitve svojega umetniškega delovanja.

1. maja, ob 11.00, je odprtje Odra ŠTAJERC s Pihalnim orkestrom Tolmin. Glede na program, ki ga ponuja, bi "Oder Štajerc" lahko poimenovali tudi Ljudski oder. Na njem se bodo zvrstili big bandi, dixie bandi, pihalne godbe in folklorne skupine.

4. maja, ob 15.00, svoj program začenja Oder POŠTNA. Različne avdio-vizualne instalacije bodo ustvarile virtualno koncertno območje, v katerem bodo svoje mesto našli glasbeniki, ki ustvarjajo lounge in ambientalno glasbo.

11. maja, ob 15.00, se vzpostavlja Oder EVROPSKE PRESTOLNICE MLADIH V maju in juniju se bodo ob petkih odvijali manjši koncerti in spremljevalni program. Pet petkov (od 11. maja do 8. junija) bo na Trgu Leona Štuklja potekalo popoldansko dogajanje, ki ga bodo večinoma zapolnile glasbene skupine srednjih šol Maribor. Oder bo hkrati promoviral Evropsko prestolnico mladih, ki jo bo prav Maribor gostil v letu 2013.

Na otvoritveni dan, 11. maja, bodo sprva podeljena priznanja najuspešnejšim dijakom na literarnem in likovnem natečaju, nato pa se bodo predstavili dijaki Srednje šole za oblikovanje s svojimi glasbenimi skupinami. Približno dve uri bo na Trgu Leona Štuklja odmevala akustična in pop rockovska glasba.

4. maja, ob 20.00, bo zaživel Oder Židovski trg, ki je namenjen koncertom žanra glasbe sveta (world music). Program nastaja v sodelovanju z Ninom Mureškičem, priznanim tolkalcem in poznavalcem etno glasbe. Na otvoritvi bo nastopila Susana Esther Baca, priznana perujska pevka, ki je tudi dvakratna dobitnica latinskih grammyev. Je ena najpomembnejših osebnosti, zaslužnih za prebujenje afro-perujske glasbe.

Shakespearjev oder, ki s programom začenja 9. maja in bo trajal do konca oktobra, pa vas vabi pred pub z enakim imenom na Cafovi ulici. Posvečen bo tako meščanom Maribora kot tudi angleško govoreči publiki in tujim turistom. Na odru se bodo predstavili: 1. in 2. gimnazija s svojimi angleškimi krožki, Konservatorij za glasbo in balet ter izvajalci Evropske prestolnice kulture Maribor, ki bodo nastopili v okviru projektov Gipsy night in Unpluged. Drugi sklop se bo odvijal ob 200-letnici smrti priznanega književnika Charlesa Dickensa: razstavni del in spremljevalni program bo v Shakespearjev pubu. Pri tem bodo sodelovali tudi umetniki in znane osebnosti iz Anglije, v stilu Stand-upa in recitala. Dogajanje bodo popestrili še mladi glasbeniki, tako priznani kot nepriznani, z repertoarjem angleškega govornega področja. Vabljeni v tudi Shakespear pub, kjer bo v času postavitve odra stalna razstava del Williama Shakespearja in Charlesa Dickensa ter ob 17. uri "english tea" ob glasbi.

Oder Poletje v mestu pa bo na terasi Gosposka-Vetrinjska (ob sodelovanju lokalov Cantante, Rožmarin in Barista) zaživel 29. maja, ob 20.00, s koncertom Boštjana Bračiča & Invite).