O-STA

MARIBOR 2012: Prihaja Mariber - regionalni knjižni sejem v Mariboru

REGIONALNI KNJIŽNI SEJEM MARIBER 2012 - "Kje ste doma?"

Ob začetku poletja, od 19. do 24. junija, bodo knjige doma v mariborski Veliki kavarni

Maribor, 18. maj - Mariborski regionalni knjižni sejem Mariber bo pod okriljem Društva slovenskih pisateljev bogati literarni ponudbi Evropske prestolnice kulture dodal še eno - regionalno srečanje založnikov, avtorjev in vseh, ki knjigo postavljajo v središče. Velika kavarna na Glavnem trgu bo v času od 19. do 24. junija ponovno obujena v kulturno življenje mesta s knjigami, glasbo, razstavami in pogovori. To bo tudi sejem bralcev in kupcev, ki bodo v preddopustniških dneh veseli običajnih sejemskih popustov.

Regionalni knjižni sejem prepleta knjižno dogajanje na tem območju Evrope z vsebinami, ki bodo segle od strokovnih predavanj do programa za bralce in večernih druženj ob glasbi in kuhanju. Povzema jih programsko geslo Kje ste doma?, pravi Zdravko Duša, vodja sejma: "S sejmom se zaključuje založniška pomlad in začenja bralno poletje. Sejemsko vprašanje je skozi predavanja o klasičnem in digitalnem predstavljanju vsebin najprej naslovljeno založnikom in ustvarjalcem centralno-južnoevropske regije. Kako se te vsebine selijo, bodo pokazali založniški pogovori ob prisotnosti ustanov, ki spodbujajo regionalno izmenjavo. Najbolj znani promotorji bodo spomnili na to, kako se gradi socialno življenje knjige. Kje je njihova jezikovna domovina, bodo razmišljale avtorice, ki pišejo v tujih jezikih."

Študentom in tistim, ki živijo od pisanja, urejanja, prevajanja, oblikovanja, bo sejem skozi dva dni brezplačnega izobraževanja pomagal, da bodo lahko bolj kvalificirano iskali svoje mesto na trgu ponudb. Tudi Društvo slovenskih literarnih kritikov bo nagradilo najboljšo slovensko knjigo po svojem izboru, o aktualnih razmerah bo na javni seji v okviru sejma spregovoril tudi KOKS.

Bralke in bralce čaka razkrivanje knjižnega ozadja, srečevanje z avtorji, kot so Brina Svit, Mladen Dolar, Goran Vojnović in Feri Lainšček, ob večerih kuhanje in užitkarjenje z znanimi hrvaškimi pisatelji ter prepletanje literarnih umetnin z glasbo in odrskimi deskami.

Rezervirajte si poletni solsticij v Mariboru za Mariber, sejem sredi muzike, gledališča in uličnih dogodkov Evropske prestolnice kulture in Lenta.

***

Več informacij, fotografije in dogovori za pogovore z ustvarjalci in gosti:

Darja Potočan, 040 547 861

press@mariber.si