O-STA

MARIBOR 2012: Odprtje kulturne ambasade Nemčije in druge napovedi

Otvoritev Kulturne ambasade Nemčije

Mesec junij bo v Kulturnih ambasadah Evropske prestolnice kulture posvečen Nemčiji, ki v sredo, 6. junija 2012, ob 17. uri, v Vetrinjskem dvoru odpira vrata, s čemer se odpirajo tudi tri različne razstave, zanimive tako za otroke kot za odrasle. Mesec junij bo namreč posvečen nemški kulturi in s programom obeta vizualno, glasbeno, literarno in okoljevarstveno doživetje. V Vetrinjskem dvoru pa si boste lahko ogledali Primer za literaturo - razstavo plakatov 16 sodobnih avtorjev, ki nam bo prikazala bralno podobo sodobne Avstrije in Nemčije; Pravljične svetove - razstavo pravljičnih plakatov, ki obsega tako motive tradicionalnih pravljic kot moderne risane junake; Klaus Staeck: Nič ni storjenega - razstavo, ki predstavlja reprezentativni vzorec 40-letnega stalnega izzivanja, energične agitacije, neutrudnega opominjanja. Več o odprtju Kulturne ambasade Nemčije in razstavah je na tej povezavi ...

ČlovekA z bombami

Danes bo ob 13. uri v Anton Podbevšek Teatru na Prešernovem trgu 3 v Novem mestu novinarska konferenca, ki jo pripravljata APT in Rock Otočec pred de-Tonacijo ČlovekA z bombami.

Letošnji festival Rock Otočec se namreč 26. junija udarno začenja z de-Tonacijo ČlovekA z bombami, ki so jo Matjaž Berger in njegovi 'apetejevci' sprva predstavljali kot rock opero. A bolj kot so razvijali projekt, bolj so se oddaljevali od tega vsebinskega koncepta. Poleg pesniške zbirke Človek z bombami Antona Podbevška so vpletli v vsebinski koncept tudi Srečka Kosovela z njegovimi konsi in integrali. "Družbeni kontekst je zelo spremenil prvotno misel o izvedbi rock opere. Zato smo se odločili oditi v drugo in drugačno smer. Ves nabor ideje okoli paradigmatične Podbevškove zbirke Človek z bombami, smo premestili v soočenje Podbevšek-Kosovel, skozi glasbeno avtorstvo in gestično interpretacijo glasbenega kolektiva Siddharta. Na enem od predavanj o slovenski umetniški avantgardi, smo se dogovorili, da žanr nastopa označimo s terminom de-Tonacija. Odločili smo se za naslov ČlovekA z bombami," razlaga Berger pred novinarsko konferenco, na kateri bodo akterji predstavili še več.

AKROBATSKA SKUPINA CHOUF OUCHOUF KMALU V MARIBORU!

Maroška akrobatska skupina Chouf Ouchouf, kar v arabščini pomeni "Še enkrat dobro poglej",

bo predstavila starodavno tradicijo pouličnih akrobatov,

in sicer 5. in 6. junija, ob 21. uri, v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja.

Več o tej izredni in vrhunski skupini akrobatskih družin je na tej povezavi ...

Zavrtimo skupaj!