O-STA

Odprtje razstave: Izbor iz stalne zbirke Muzeja za konkretno umetnost Ingolstadt

Sporočilo za medije Maribor, 6. junij 2012

V četrtek, 7. junija, se ob 19.00 v galeriji Murska Sobota odpira razstava nekaterih ključnih del predstavnikov dadaizma, konstruktivizma, pop arta, konkretne umetnosti in drugih sodobnih umetniških praks kot izbor iz stalne zbirke Muzeja za konkretno umetnost iz Ingolstadta. Ob razstavi v Murski Soboti bo Muzej za konkretno umetnost prvič predstavil svoj najnovejši katalog stalne zbirke.

Zbrane bodo nagovorili Mitja Čander, programski direktor Zavoda Maribor 2012, Anton Štihec, župan MO Murska Sobota, Robert Inhof, direktor Galerije Murska Sobota. Razstavo bo predstavil Rasmus Kleine, kurator Muzeja za konkretno umetnost Ingolstadt, odprl jo bo Gabriel Engert, kulturni referent mesta Ingolstadt.

Muzej za konkretno umetnost Ingolstadt je po svoji specializaciji edinstven v Nemčiji. Jedro njegove stalne zbirke je zasebna umetniška zbirka Eugena Gomrigena, ki je eden ključnih predstavnikov konkretne poezije. Gomrigen je deloval je tudi kot tajnik Maxa Billa na Šoli za oblikovanje v Ulmu, kjer je navezal številne stike z najvidnejšimi predstavniki konkretne umetnosti. Leta 1980 se je odločil, da bo svojo zbirko konkretne in konstruktivistične umetnosti prodal v Ingoldstadt. Nakup omenjene zbirke je bil mogoč z velikodušno podporo donatorjev in industrije, ki je močno vpeta v življenje ljudi v Ingolstadtu.

Srečne okoliščine partnerskih mest Murske Sobote in Ingolstadta sta Muzej za konkretno umetnost in Galerija Murska Sobota bistveno nadgradila in po svoje tudi negirala oziroma izdatno prerasla. Partnerski mesti kot takšni namreč več nista prioriteta, saj se je medgalerijsko sodelovanje med Muzejem za konkretno umetnost in Galerijo Murska Sobota razvilo do visokega in izjemno profesionalnega sodelovanja, pri katerem šteje izmenjava vrhunskih razstav in medkulturni dialog.

Gre za dela, ki so ustvarjala ali še vedno ustvarjajo v maniri "geometrijske" umetnosti, očiščene figurativnih in simbolnih vsebin. Tesen preplet konkretne umetnosti in oblikovanja oz. uporabne umetnosti je še danes vodilo Muzeja konkretne umetnosti, tako pri pripravi razstavnega programa kot pri nakupih za stalno zbirko.

Na razstavi bodo predstavljena dela evropskih umetnikov konkretne umetnosti: Josef Albers, Max Bill, Marco Casentini, Ernst Geitlinger, Hans Jörg Glattfelder, Kuno Gonschior, Hajo Hangen, Heinrich Heidersberger, Lali Johne, Rudolf Kämmer, Atilla Kovács, Richard Paul Lohse, Leinhard von Monkiewitsch, Jan van Munster, Aurelie Nemours, Bridget Riley, Aleksander Rodčenko, Paolo Sheggi, Anton Stankowski, Henryk Stazewski, Klaus Staudt, Peter Staechelin, Milos Urbasek, Victor Vasarely, Peter Weber.


Razstava je nacionalnega pomena, saj je za tako majhno galerijo poseben privilegij gostiti dela takšnih klasikov evropskega geometrizma, ki so v svojem delovanju zasledovali štiri osnovne postulate konkretne umetnosti: diagonalo, kvadrat, krog in trikotnik.

Izbor del za razstavo v Murski Soboti je zastavljen tako, da bo jasno označil družbeno angažiran naboj razstavljenih del, hkrati pa ljubitelje umetnosti seznanil s svetovnimi klasiki začetnega modernizma. Razstava bo odprta od 7. junija do 4. julija 2012.

Več informacij:


http://www.galerija-ms.si/vstopna_stran_galerija_murska_sobota/

http://www.mkk-ingolstadt.de/

Tatjana Vuković (Galerija Murska Sobota): +386(0)2 522 38 34