O-STA

Dunajsko predavanje Urbanih brazd poželo izjemen uspeh

ponedeljek 11. 6. 2012

Sodelavci programskega sklopa Urbane brazde so v zadnjem letu in pol razvite projekte in dognanja predstavili študentom naravoslovnih znanosti na Univerzi BOKU (Universität für Bodenkultur Wien). Največje zanimanje je poželo Urbano vrtnarstvo, saj na Dunaju že deluje več deset iniciativ, ki uvajajo nov koncept rabe prostora, druženja in urbanega vrtnarstva. Udeležence predavanja je zanimal tudi način organiziranja in metodologija delovanja Urbanih brazd.

Študentje, zlasti agronomije in mednarodnih razvojnih študij, so dogodek priredili v sodelovanju z organizacijami s področja ekologije in naravoslovnih znanosti, ter Slovenskim kulturno-informacijskim centrom v Avstriji (SKICA). Zanimanje za programe Urbanih brazd je v avstrijski prestolnici veliko, zato so za vse, s katerimi se nadejajo skupnega dela in prijav na evropske ter druge projekte, pripravili še posebna srečanja in razgovore. Posebej velja izpostaviti željo povezovanja z dunajskimi programi SOHO in Ottakring ter AgrarATTAC in Via Campesina. Če lahko prva programa obogatita slovenski prostor z izkušnjami, si zadnja dva želita utrditi sodelovanja s projektom Evropske prestolnice kulture - z Urbanimi brazdami.

Ena temeljnih prioritet koordinatorjev in sodelavcev pri Zadrugi Dobrina, Urbanemu vrtnarstvu, društvu Varuhi semen in drugih sodelavcih, združenih v Center alternativne in avtonomne produkcije, je zagotavljanje pogojev za trajnost projektov. "Mlade" organizacije zaradi omejenih izkušenj težko konkurirajo na obsežnih evropskih razpisih za sicer že tako zaradi globalne krize vse bolj omejena finančna sredstva, zato je bilo veliko časa in energije vloženega v povezovanje z organizacijami z Dunaja, Gradca, Čakovca in drugih večjih središč, da bi navkljub nezavidljivim pogojem zagotovili potrebne vire za delovanje v prihodnje, ko utegnejo biti socialne, ekološke in kulturne potrebe še bolj žgoče, kot danes.

Srečanje se je zaključilo s povabilom na otvoritev Skupnostnih urbanih vrtov, ki bo 23. junija 2012.