O-STA

MARIBOR 2012: Otvoritev Skupnostnega urbanega vrta

Spoštovani, Maribor, 13. junij 2012

Leto Evropske prestolnice kulture Sloveniji ni prineslo le najpomembnejšega kulturnega projekta v zgodovini samostojne države, ampak je s prepletom programskih sklopov zavoda MARIBOR 2012 poskrbelo za številne vsebinske celote, ki bodo trajnostno oplemenitile naša življenja. Najbolj v prihodnost osredotočen programski sklop EPK so Urbane brazde, katerih programe prežemajo domišljija, intuicija, dostojanstvo in angažiranje vseh udeleženih, njihovo vključevanje v širšo družbo, polnomočenje in krepitev znanj ter veščin za avtonomno ustvarjanje, družbeno podjetništvo in odgovorno ekonomijo ter preskrba in samooskrba (mestnega) prebivalstva.

Vabimo na otvoritev enega najpomembnejših projektov Evropske prestolnice kulture,

SKUPNOSTNEGA URBANEGA VRTA,

kjer bodo raziskovalci Urbanih brazd vrtičkarjem društva Urbani eko vrt predali celostno ureditev vrta v Borovi vasi v trajno in kreativno rabo.

Otvoritev bo v soboto, 23. junija 2012, ob 11. uri, pri Borovi vasi v Mariboru.

Skupnostni urbani vrt ni le vzorčni primer ekološke in urbane pridelave sadja in zelenjave, ampak je tudi prostor za pridelovalce s tipsko izdelanimi lopami, vrt za pridelavo in ohranjanje avtohtonih sort kulturnih rastlin ter urejena površina z dvignjenimi gredami za invalide. Poleg češenj ob Borovi vasi tako cveti tudi druženje generacij in kultur, ob igralih otroci sklepajo prijateljstva, starejši prirejajo delovne akcije, ob srečanjih in praznovanjih pa se vnovič tke družbeno tkivo, ki ga je življenjski ritem postindustrijskih družb močno načel. Najemniki vrtov so organizirani v Društvo Urbani eko vrt in so po letu priprav, izobraževanj, usposabljanj in angažiranem soustvarjanju vsebin in samoorganizacije vrta, pripravljeni na samostojno in trajno uporabo.

Za več podatkov v zvezi z dogodkom, govorci in parkiranjem nas pokličite ali obiščite spletno stran zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture.

Zavrtimo skupaj!