O-STA

MARIBOR 2012: Novinarski konferenci Parka spominov Dobrava in V samoti bombaževih polj, končno HYde park v Mariboru in koncert Dan ljubezni skupine Pepel in kri

Vabilo na

novinarsko konferenco v povezavi z

otvoritveno slovesnostjo PARKA SPOMINOV DOBRAVA

ki bo v ponedeljek, 18. junija 2012, ob 13. uri, v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor).

Na njej bosta

dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, in

mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d. d.,

predstavili projekt PARK SPOMINOV DOBRAVA in napovedali otvoritveno slovesnost.

Park, ki se razprostira na področju povojnih pobojev, simbolno povezuje vsa vojna grobišča na mariborskem območju. S tem, ko bodo simbolično povezani vsi trije projekti (prve in druge svetovne vojne ter pobitih po drugi svetovni vojni), je na področju povojnih pobojev nadgrajena plemenita ideja projekta vojnih grobišč. Na področju, kjer se del gozda, v katerem je tankovski jarek s posmrtnimi ostanki med 15.000 - 20.000 (po nekaterih ocenah celo do 45.000 in več) pobitih po drugi svetovni vojni, se področje, iz neurejenega, zaraščenega gozdnega področja, ureja v edinstven Park spominov, kot dostojanstven poklon posvečen vsem žrtvam vojn.

Več informacij je v priponkah sporočila (vabilo na konferenco in sporočilo za medije o Parku spomina Dobrava)

Vabilo na novinarsko konferenco

zadnje, sedme premiere Mestnega gledališča Ptuj v sezoni 2011/2012

V samoti bombaževih polj

(Dans la solitude des champs de coton),

ki je koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj, Mini teatra Ljubljana, Novega kazališta Zagreb in

zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture

Novinarska konferenca bo

v ponedeljek, 18. junija 2012, ob 10. uri,

v prostorih Mestnega gledališča Ptuj.

Vabilo MGP je v priponki.

SLOMŠKOV TRG SE BO ZA EN DAN SPREMENIL V HYDE PARK

V soboto, 16. junija, bo Slomškov trg zaprt za promet. Po zgledu londonskega parka Hyde se bo namreč spremenil v javno tribuno, ki bo potekala od 11. ure naprej in na kateri se bodo kresala mnenja o različnih družbeno aktualnih in pomembnih temah. V Mariboru bo sredi Slomškovega trga tako prvič stal "govorniški ek", Evropska prestolnica kulture pa meščanom tako za en dan ponuja trg brez avtomobilov. Prireditev je bila sicer napovedana že za prejšnji vikend, pa so jo zaradi slabega vremena prestavili na 16. junij. Več informacij in urnik prireditvenega dogajanja je v sporočilu za medije v priponki ...

Vabilo na koncert Dan ljubezni s skupino Pepel in kri

V ponedeljek, 18. junija 2012, bo ob 19. uri v samem mestnem središču Maribora, na odru Štajerc koncert znamenite skupine Pepel in kri s solistom Edvinom Fliserjem.

Po razpadu skupine Bele vrane leta 1974 je idejni vodja Tadej Hrušovar ustanovil skupino Pepel in kri, ki so jo sestavljali pevci in člani tedaj popularnih ali instrumentalnih zasedb. Že takoj na začetku delovanja je skupina dosegla velik uspeh s skladbo Dan ljubezni, s katero je zmagala na Opatijskem festivalu leta 1975 in si tako pridobila pravico zastopanja barv nekdanje Jugoslavije na evropskem festivalu Eurovision song contest v Stockholmu. Skupina je sodelovala na vseh najpomembnejših festivalih tedanje skupne države ter prejela vrsto nagrad strokovnih žirij in občinstva. Najbolj odmevna je bila zmaga na Splitskem festivalu s skladbo Samo tvoje ime znam ter seveda zmaga na evrovizijskem festivalu leta 1990 v Zagrebu, kjer je nastopila z italijanskim izvajalcem Totom Cutugnom.

Danes skupina ponovno stopa na odre in obuja nostalgične občutke generacije, ki je odraščala skupaj z njo. Po tridesetih letih delovanja je še vedno toplo sprejeta, ker je glasba, ki jo izvaja, zaradi lepih melodij in kakovostnih besedil brezčasna in všeč tudi mladim.

Zavrtimo skupaj!