O-STA

Analiza trendov raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC): Večinoma ugodni trendi v samooceni zdravja pri slovenskih mladostnikih

V prihodnje več pozornosti nameniti področju odnosov in komuniciranja s starši, gibanja in tveganim vedenjem

Ljubljana, 26. junij 2012 - Mednarodna raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju je tako pri nas kot v svetu ena redkih raziskav, ki se izvaja periodično (vsake štiri leta) in nam daje možnost vpogleda v trende in spreminjanje vedenj, povezanih z zdravjem. Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) je v Sloveniji raziskavo izvedel leta 2002, 2006 in 2010 ter na podlagi zbranih podatkov pripravlja posebno elektronsko publikacijo, ki bo prikazala trende v vedenjih, povezanih z zdravjem, in primerjave med posameznimi leti. Ugotovitve raziskave predstavljajo osnovo za predloge ukrepov ohranjanja in krepitve zdravja slovenskih otrok in mladostnikov ter njihovo vrednotenje.

Analiza trendov kaže, da se večina kazalnikov vedenj, ki so povezana z zdravjem, ni poslabšala. Nekateri kazalniki so se celo izboljšali, kar kaže na učinkovitost številnih ukrepov na področju zdravja otrok in mladih od leta 2002 do leta 2010.

Ugodni trendi v samooceni zdravja in zajtrkovanju, manj ugodni pri telesni dejavnosti

V obdobju od leta 2002 do leta 2010 manj mladostnikov svoje zdravje ocenjuje kot slabo in manj mladih doživlja več psihosomatskih simptomov. V oceni zadovoljstva z življenjem pa v tem obdobju ni bistvenih razlik, razen pri dekletih, kjer se je delež zadovoljnih deklet povečal. Prav tako ni bistvenih razlik v oceni svojega telesa in številu poškodovanih v zadnjem letu. "Se je pa pri fantih povečal delež tistih, ki so na dietah, in ki svoje telo ocenjujejo kot predebelo," je opozorila dr. Helena Jeriček Klanšček z IVZ, nacionalna koordinatorica raziskave HBSC in dodala: "V uživanju sadja, zelenjave, sladkarij in sladkanih pijač razen izjem ne beležimo pomembnih razlik od leta 2002 do leta 2010. Pri 11-letnikih npr. beležimo ugoden trend povečanega uživanja sadja in zelenjave, pri 15-letnih dekletih pa neugodno zmanjšanje števila tistih, ki redko uživajo sladkarije. Zadovoljni smo z znižanjem deležev mladostnikov, ki nikoli ne zajtrkujejo in zvišanjem deležev v rednem vsakodnevnem zajtrkovanju (vseh sedem dni v tednu)". Zvišali so se tudi deleži pogostega ščetkanja zob in zmanjšali deleži tistih, ki so na dieti, razen pri fantih, kjer je ta delež narasel. Spodbuden je tudi porast gledanja televizije v skladu s priporočili - do dve uri na dan, tako med tednom kot ob vikendih, zaskrbljujoče pa je zmanjšanje telesne dejavnosti vsaj eno uro na dan vseh sedem dni v tednu - predvsem pri fantih in v starostni skupini 11 let.

Tvegana vedenja zahtevajo posebno pozornost

Kljub temu da je v obdobju med leti 2002 in 2010 pri kajenju cigaret in uživanju marihuane prišlo do ugodnih trendov, je to predvsem posledica znižanj kazalnikov med letoma 2002 in 2006. Med letoma 2006 in 2010 namreč ne beležimo znižanj, pač pa kazalniki ostajajo podobni ali pa naraščajo. V uživanju alkohola v opazovanem obdobju ne beležimo bistvenih razlik, razen pri zgodnjem pitju, kjer so deleži tistih, ki so alkohol prvič poskusili pri 13. letih in manj, višji. Pri pretepanju in trpinčenju beležimo tako ugodne kot neugodne trende, saj se je število mladostnikov, ki so sodelovali pri trpinčenju, povišalo, število žrtev zmanjšalo, pretepanje pa je bilo v tem obdobju približno enako.

Težje komuniciranje s starši in več nezadovoljstva s šolo

V obdobju od leta 2002 do leta 2010 se je med mladostniki poslabšalo komuniciranje s starši in vrstniki o stvareh, ki jih resnično zanimajo, predvsem pri dekletih pa se je povečalo število prijateljstev. "Od leta 2002 do 2010 se je zmanjšalo število tistih, ki so pogosto preživljali večere zunaj s prijatelji, so pa z njimi pogosteje komunicirali prek sodobnih tehnologij - spleta in telefonov. Leta 2010 so se čutili enako obremenjene s šolo kot prejšnja leta in tudi pri deležih podpore med sošolci ni pomembnih razlik, se je pa kljub precejšnjem povečanju nezadovoljstva s šolo izboljšala ocena uspešnosti v šoli," je pojasnila dr. Helena Jeriček Klanšček z IVZ.

Ukrepanje na vseh nivojih - od zakonodaje, šolskega in zdravstvenega sistema do posameznika

Zavedati je se potrebno, da vsa raziskovana področja, od prehrane do tveganih vedenj in duševnega zdravja, zahtevajo skrb in pozornost v prihodnje. "Posebno pozornost bi morali nameniti področju odnosov in komuniciranja s starši, telesni dejavnosti, uživanju alkohola, tobaka in trpinčenju," svetuje dr. Helena Jeriček Klanšček z IVZ in dodaja, da morajo ukrepi zajemati tako strateško in zakonodajno raven ter programe in vsebine za različne cilje populacije (bodoče starše, starše, mladostnike ter pedagoške delavce v šolskem in zdravstvenem sistemu) kot tudi ozaveščanje in dvigovanje zdravstvene pismenosti otrok in mladostnikov.

###

Dodatne informacije:

Odnosi z javnostmi IVZ

Mitja Vrdelja

Telefon: 01 2441 572,

mitja.vrdelja@ivz-rs.si