O-STA

Natura ni ovira - program delavnic

Natura ni ovira je zaokrožen program dogodkov, trajnih in začasnih instalacij, vezanih na Mestni park Maribor, bližnji sedež invalidskih organizacij na Trubarjevi 15 ter ožjo okolico. Namenjen je vsem obiskovalcem, še posebej pa je bil zasnovan z mislijo na tiste, ki imajo posebne potrebe.

Kultura ni ovira je projekt društva Smetumet kot del programa Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, sklop Priložnost za vse.
Več v epk videu in euronews videu.

Tor, 10.7.2012, 18h, Mestni park Maribor, Glasbeni paviljon

DELAVNICA KREATIVNEGA PISANJA

Ker je na dan delavnice deževalo
, pišite na smetumet@gmail.com, če želite prejeti navodila za elektronsko sodelovanju v pisanju zgodb dreves.

Kakšne zgodbe se skrivajo v krošnjah, deblih in koreninah, v šumenju listja, vonju iglic in reliefih lubja? Kaj vse so slišala, videla, vonjala in čutila drevesa, odkar so bila zasajena na svoja mesta? V parku se bomo vživeli v njegove izbrane mogočne prebivalce in dopustili, da spregovorijo skozi nas.
Z združenjem zapisov udeležencev bodo nastale zgodbe, ki bodo v vidni in brajevi pisavi kasneje trajno nameščene na klopi v bližini opisanih dreves.
Posebej so vabljeni tudi ljudje s posebnimi potrebami, saj želimo vključiti v zgodbe dreves kar se da raznolike vtise.

Tor, 17.7.2012, (v primeru dežja pon, 23.7.), 17 - 21h, Mestni park Maribor, Glasbeni paviljon

OTVORITVENI DOGODEK NATURA NI OVIRA

17.00 Uvodni nagovori

17.30 Pogostitev

18.00 Delavnica tip (Društvo študentov invalidov MB)

Kakšen je svet, če ga zaznavamo samo s tipom? Risali bomo predmete, ki si jih bomo opisovali samo na podlagi naše tipne zaznave. Zarili bomo svoje radovedne prste v vreče in škatle polne tipnih presenečenj. Kako slepi vidijo Mestni park? Zaupajmo našim vodnikom in spoznajmo park skozi zaprte oči in odprto srce.

19.30 Nastop plesalcev na vozičkih (Plesni klub Zebra)

20.00 - 21.00 Učenje plesa na plesni ploščadi (Klemen Pirman, PK Zebra)

Tor, 24.7.2012, 18h, Trubarjeva 15 (vrt, v primeru dežja notranjost)

DELAVNICA PLETENJA VISEČIH GNEZD ZA VEVERICE IN OGRAD ZA NASADE IZ ŠIBJA

Mestni park in okolica ima veliko obiskovalcev pa tudi veliko prebivalcev. Med najbolj prepoznavnimi so ljubke veverice in ker one pravzaprav gostijo nas na svojem teritoriju, jim vračamo uslugo in širimo njihovo domovanje s pletenimi visečimi gnezdi iz šibja. Isti material bomo uporabili tudi za pletenje ograd za visoke nasade zelišč na vrtu Trubarjeve 15.

Tor, 31.7.2012, 18h, Trubarjeva 15 (vrt, v primeru dežja notranjost)

DELAVNICA SAJENJE ZELIŠČ

V visoke grede, lesene in opletene konstrukcije na vrtu Doma invalidskih društev Maribor bomo skupaj sadili in sejali razna dišeča, cvetoča in užitna zelišča in rože ter se tako o njih veliko naučili.

Če udeleženci prinesejo kakšen lonček, bo gotovo ostalo kakšno seme ali sadika, ki jo bodo posadili in odnesli na svoj vrt ali okensko polico.

Tor, 7.8.2012, 18h, Mestni park Maribor, Glasbeni paviljon

DELAVNICA VID

V primeru hitre poletne nevihte bomo povedrili pod prvo streho in delavnico izvedli z rahlim časovnim zamikom, v primeru dežja pa bomo v prostorih na Trubarjevi 15.

Najbolj naravna tiskarna že čaka v parku! Na oblačila, ki so zapackana ali zgolj potrebna popestritve, bomo tiskali liste in cvetove, ki jih bomo nabrali v okolici. Namesto sintetične barve bomo izkoristili naravne sokove in pigmente.

Udeleženci naj prinesejo s seboj čim več svetlih oblačil, potrebnih potiska in poslikav.

Tor, 21.8.2012, 18h, Mestni park Maribor, Glasbeni paviljon

DELAVNICA VONJ

V primeru hitre poletne nevihte bomo povedrili pod prvo streho in delavnico izvedli z rahlim časovnim zamikom, v primeru dežja pa bomo v prostorih na Trubarjevi 15.

Z mentorico Ano Ličino (Smetumet/Cvetumet) bomo spoznavali različna eterična olja in vonjave, njihove čutne in zdravilne lastnosti, načine uporabe v kozmetiki in v domači lekarni. Vsak od udeležencev si bo izdelal en dišeč izdelek (kopalno sol, osebni parfum, olje za telo ali fino brušen dišeč lesen obesek ...)

Tor, 28.8.2012, 18h, Trubarjeva 15 / Mestni park Maribor

DELAVNICA SLUH IN GIB

V primeru hitre poletne nevihte bomo povedrili pod prvo streho in delavnico izvedli z rahlim časovnim zamikom, v primeru dežja pa bomo v prostorih na Trubarjevi 15.

Pod mentorstvom inovativnega glasbenega ustvarjalca Petra Kusa bomo prisluhnili muziciranju na zvočnih instalacijah na vrtu Doma invalidskih društev Maribor, si ustvarili glasbila iz naravnih in odpadnih materialov, potem pa skupaj zaigrali v parku. Na promenadi bomo sledili shemi plesnih korakov, z gibalno skupino, ki bo ustvarjala s plesalcema Gregorjem Kamnikarjem in Tino Dobaj, pa sodelovali v gibalnem 'flash mobu'.

Tor, 11.9.2012, 18h, Trubarjeva 15

ZAKLJUČNI PIKNIK IN DELAVNICA TIPNA MIZA

V primeru hitre poletne nevihte bomo povedrili pod streho, delavnico pa izvedli v notranjih prostorih. Dogodek bo v vsakem primeru.

Druženje in pogostitev vseh sodelavcev in obiskovalcev Natura ni ovira.

Pečemo slastno frtaljo iz jajc in nabranih zelišč, mlado koruzo in krompir...Mmmm...

Po zgledu tipne mize v osrednjem delu prostora za druženje v Mestnem parku bomo predelovali in obdelovali stole, pručke in mizice, ki jih bodo udeleženci prinesli s seboj, tako da jim bomo s pomočjo naravnih in odpadnih materialov dodajali različne reliefe in teksture.

Sob, 22.9.2012 (v primeru dežja 29.9.), 10 - 16h, Mestni park Maribor
SONČNA GARAŽNA RAZPRODAJA
DELAVNICA ŠARENA KRAMA

VDC Sonček pripravlja garažno razprodajo in na njej ponuja vse sorte čudovitih starih in predelanih predmetov, ki jih skrbno zbirajo že dalj časa. Na delavnici 'Šarena krama' bomo označevali vse vrste predmetov iz različnih materialov s svojimi unikatnimi potiski. Vabljeni vsi zainteresirani prodajalci in nakupovalci, ustvarjalci ali pa samo navadni firbci, naprodaj je vse razen dobre volje!

Vse zainteresirane invalidske organizacije, ki želijo svojo mizo za prodajo rabljenih in starih predmetov, naj nam to sporočijo na smetumet@gmail.com do 1.9.2012.