O-STA

"Na začetku je bil gradbeni delavec, potem Za-nič kišta in potem človek!"

Za-nič kišta: s prenosnikom do polnomočenja je eden od treh projektov, ki so ga razvili raziskovalci Urbanih brazd v sklopu programa Digitalnega nomadstva. V projektu, ki poteka pod okriljem zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, so antropologi, socialni pedagogi in informatiki raziskovali šibkosti in potenciale lokalne skupnosti. Na podlagi rezultatov so razvili primere trajnostnih praks polnomočenja šibkejših skupin v skupnosti. Eden od projektov je tako za cilj postavil digitalno opismenjevanje migrantov, beguncev in ljudi "sans papiers" v Mariboru, za kar so pod sloganom "Odstopi prenosnik in omogoči dostopnost!" zbirali in reciklirali stare stacionarne in prenosne računalnike. Delavci migranti, ki so prvi zaključili intenzivne tečaje digitalnega opismenjevanja, so 17. julija prejeli diplome, v trajno last pa tudi reciklirane odprto-kodne prenosnike Za-nič kišta. Celotna izvedba projekta je potekala prek KUD Anarhiva.

Prav tako so se odločili, da 10. septembra pričnejo ponovno, z montažo, še ne obdelanih video gradiv, ki so nastali v preteklih mesecih ter da pripravijo več galerijskih video zapisov, ki jih bodo promovirali v okviru Urbanih brazd. Eden takih posnetkov, iz katerega so vzete tudi naslovne besede, je pod imenom Za-nič kišta, že dostopen na portalu Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=bvdy9l6Bzws).

Več informacij o projektu lahko preberete na spletnih straneh Urbanih Brazd v kategoriji Digitalno nomadstvo, http://brazde.org/category/digitalno-nomadstvo/ in http://kista.brazde.org, celotna novica pa je v priponki.

Zavrtimo skupaj!