O-STA

Vabilo na razstavo Arhitektura v rajskem vrtu

V torek, 31. julija 2012 ob 18.00 bo v Mestnem parku (promenada) v okviru kulturne ambasade Hrvaške otvoritev razstave izbrane hrvaške moderne arhitekture. Razstava z naslovom Arhitektura v rajskem vrtu: Alternativna morfologija sodobne hrvaške arhitekture, bo na ogled do konca avgusta.

Leta 1764 je Robert Adam v svet ponesel glas o izjemno natančno vrezanih ploščah, ki prekrivajo splitsko Dioklecijanovo palačo in jo s tem naredil za arhitekturni dragulj hrvaške obale. Z razstavo izbrane hrvaške moderne arhitekture gre tudi razstava po Adamovih stopinjah, saj se umika strogim, evklidskim arhitekturnim smernicam in se raje osredotoča na neprekinjeno pojavnost osvobojenega arhitekturnega prostora, ki ga navdihuje pokrajina, s katero se zliva. Projekti segajo od zgodnjih, eksperimentalnih poskusov, kjer so arhitekti raziskovali organski in kinetični pristop, h grajenju stavb, pa vse do najnovejših zgradb in projektov, ki so zgovorno predstavljeni na mednarodni arhitekturni ravni. Arhitektura, ki je tako glede zasnove kot tudi glede oblike povezana z zemljo, v državi, kjer osnovno gonilo predstavlja zemlja, lahko pridobi nov zagon pri varovanju skupnih koristi.

Razstava je nastala pod pokroviteljstvom Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške in Združenja hrvaških arhitektov. Namen razstave je ustvariti osnovo za kulturno izmenjavo, kjer bi se tako širša javnost kot tudi arhitekti lahko povezali z bogato arhitekturno tradicijo Hrvaške, hkrati pa pomeni tudi povabilo k začetku dialoga o trenutnih vprašanjih v arhitekturi na splošno, s posebnim poudarkom na hrvaških arhitekturnih prispevkih.

Vabilo na razstavo Poljske gledališke lutke

Razstava Poljske gledališke lutke, ki predstavlja lutke, scenografijo in plakate, oblikovane v zadnji polovici stoletja v številnih gledališčih na Poljskem, bodo odprli v Vetrinjskem dvoru v sredo, 1. avgusta 2012, ob 19. uri. Lutke so nastale po navdihu poljske in evropske folklore, pod rokami največjih poljskih lutkarskih umetnikov.

Razstavo je pripravila kustosinja Honorata Sych iz unikatne zbirke Arheološkega in etnografskega muzeja v Lodžu. Lutkarski oddelek Arheološkega in etnografskega muzeja v Lodžu je bil ustanovljen leta 1980 na pobudo poljske veje Mednarodnega lutkarskega združenja (POLUNIMA) ter s podporo teatrologov in muzeologov iz Lodža. Oddelek zbira in hrani gledališke lutke, umetniško okrasje, projekte in arhivsko gradivo (plakate, vabila, fotografije, korespondence in druge dokumente). Prav tako se ukvarjajo z vodenjem raziskav, razstav in izobraževanjem na področju lutkarstva. Zbirka vsebuje dela

200 umetnikov in 10.000 razstavnih eksponatov.
Lutke so oblikovane iz navdiha umetnosti za otroke, pravljic, domišljijskega in nenavadnega sveta. Druga veja lutkovnega gledališča je umetnost za odrasle, ki predstavlja vedno večji del repertoarja. Veliko krat se gledališki trendi med seboj mešajo in skupaj z zgodovino ustvarjajo nepozabne odrske podobe.

Duška Žolger
Odnosi z javnostmi/Public relations
--------------------------
MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor
Slovenija
tel: 02 228 1256
mob: +386 31 533 714
www.maribor2012.eu