O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo v Kino brez stropa

Ptujski Kino brez stropa

že tretjič z bogatim programom in brez vstopnin

Mestni kino Ptuj in njegov upravitelj Center interesnih dejavnosti Ptuj med 6. in 12. avgustom vabita v Kino brez stropa.

Ptujčane in obiskovalce najstarejšega slovenskega mesta čaka teden brezplačnih filmskih užitkov v slikovitem letnem kinu, ki bo letos za spremembo umeščen v objem arkad na dvorišču ptujskega gradu.

Poslanstvo projekta Kino brez stropa, ki bo letos potekal že tretjič, je na prijazen način popularizirati filmsko umetnost. Organizatorji izhajajo iz predpostavke, da bo premišljeno izbran, raznolik, ravno prav zahteven in kakovosten filmski program, brezplačno 'serviran' v lepem ambientu ptujske arhitekturne dediščine, sčasoma ustvaril kakšnega novega cinefila. Izkazalo se je, da recept deluje, saj je bil projekt odlično sprejet (Kino brez stropa 2011 je privabil 2.065 gledalcev), vse več Ptujčanov kot tudi obiskovalcev iz bližnjih krajev pa redno polni sedeže Mestnega kina Ptuj tudi čez leto. Kino je tako v preteklem letu zabeležil odličen obisk, ki ga umešča na četrto mesto med slovenskimi art kinematografi tako po številu projekcij kot tudi po številu obiskovalcev. Kino brez stropa je eden izmed korakov v smeri profiliranja Mestnega kina Ptuj kot žlahtnega prostora kulture s kakovostnim filmskim programom in zanimivimi obfilmskimi dogodki. Kino je od lani član mednarodne mreže kinematografov Europa Cinemas, nadaljuje pa tudi z aktivnim soustvarjanjem slovenske Art kino mreže.

Novosti bo v tretji ediciji Kina brez stropa veliko. Prva med njimi je vključenost pod okrilje projekta Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Druga je sprememba prizorišča: ker v Dominikanskem samostanu potekajo gradbena dela, se letos letni kino seli na dvorišče ptujskega gradu, ki sodobni kinematografiji ponuja slikovito zgodovinsko kuliso. Bogatejši bo tudi spremljevalni program - filme bodo na platno pospremili raznoliki umetniški utrinki in drobna presenečenja, ki jim organizatorji radi rečejo "obfilmski bombončki". Nadaljujejo se tudi lani uvedene vsebine za mlado občinstvo, dopoldanskim filmskim projekcijam bo sledil ustvarjalno-igralni Kino vrtiček.

Programska zasnova sledi praksi iz preteklih let: eklektična zmes raznolikih filmskih idej, žanrov in estetik iz bazena kakovostnih filmov, ki so bili v zadnjih letih v Sloveniji prikazani v redni distribuciji. Ker pa letos ni le leto EPK, temveč tudi leto, za katerega prerokbe pravijo, da prinaša konec sveta, bodo rdeča nit letošnjega Kina brez stropa Mračne vizije. V luči političnih, ekonomskih in ekoloških negotovosti nas pogosto prevevajo strahovi in tesnoba - in prav teh občutij se bo dotaknil tudi letošnji program.

Nas bo uničil apokaliptični vihar (Zaklonišče), mednarodni terorizem (Štirje levi), brutalne vojne (Ženska, ki poje)? Bo na Zemljo padel komet (Mumini lovijo komet) ali kar cel planet (Melanholija)? Nas bodo napadli Nezemljani oziroma ali nismo v resnici Zemljani veliko nevarnejši (Okrožje 9)? Še najverjetneje se zdi, da nas bodo pogubile družbene razmere neoliberalnega kapitalizma, kjer je naprodaj tako ljubezen (Glorija kurb) kot smrt (Alpe), z bližnjim in s sabo pa ne znamo več prav ravnati (Sramota). Bo zmaga mračnega vladarja dokončna (Kdo ima danes rojstni dan?)? Čas teče in medtem je najbolje zaplesati (Umetnik) in zaigrati bugi (Disko črvi).

Kino brez stropa 2012 dvigne zastor v ponedeljek, 6. avgusta, ob 21. uri s svečano otvoritvijo in premierno projekcijo kratkih dokumentarnih filmov, nastalih v okviru mednarodnega Filmskega kampusa, ki bo v dnevih pred Kinom brez stropa potekal na Ptuju. Mladi filmski ustvarjalci iz nadvse različnih etničnih, kulturnih in družbenih situacij se bodo na Ptuju v vlogi 'prostovoljnih novinarjev in filmarjev' osredotočali na aktualno družbeno in gospodarsko problematiko ter kulturne posebnosti našega okolja.

V primeru slabe vremenske napovedi bodo večerne projekcije in Kino vrtički prestavljeni v Mestni kino Ptuj.

Kino brez stropa 2012 poteka pod okriljem projekta Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture (Ptuj - mesto partner).

Več informacij najdete na spletni strani Mestnega kina Ptuj: http://www.kinoptuj.si/kino-brez-stropa/kino-brez-stropa-2012/.

Vabljeni k poročanju!

Kontakt in informacije za novinarje:

Mateja Lapuh, vodja projektov v Centru interesnih dejavnosti Ptuj

mateja.lapuh@cid.si, 02 780 55 41, 031 394 469