O-STA

Zavod NEFIKS ob mednarodnem dnevu mladih

Ljubljana, 10. 8. 2012 - Na Zavodu Nefiks verjamejo, da se kljub težkim razmeram na trgu dela, ki so še posebno nenaklonjene mladim, še vedno lahko najdejo rešitve. Skupaj z mladimi namesto pasivnega čakanja aktivno ukrepajo, saj je s samo takšnim odnosom dandanes možno dobiti zaposlitev.

"Pomembno je tudi, da mladim pri iskanju ne poide motivacija, saj kljub trudu, delu, beleženju in razvoju kompetenc doživljajo veliko zavrnitev. V še posebno težkem položaju so dekleta, predvsem družboslovnih usmeritev. Ne le, da ne dobijo niti odgovorov na njihove prošnje za zaposlitev, pač pa jim tudi zmanjkuje idej, kaj še storiti, da se jim po več letih iskanja zaposlitve morda vendarle nasmehne sreča", ugotavljajo na Zavodu Nefiks in nadaljujejo: "Ukrepi, ki jih za zmanjševanje brezposlenosti med mladimi ponuja država, še zdaleč niso dovolj, zato moramo kot družba postati bolj senzibilizirani za mlade in vsi skupaj aktivno iskati rešitve".

Eno izmed možnosti aktivnega reševanja na Zavodu Nefiks vidijo v medgeneracijskem povezovanju, zato pripravljajo klube "Služba me-ne išče". V vsakem posameznem klubu bo sodelovalo do deset mladih iz različnih izobraževalnih smeri. Posamezni klub se bo povezal z dvema upokojenima kadrovikoma ali upokojencema, ki sta bila nekoč zaposlena na vodilnih položajih. Njuna vloga bo motivacija, svetovanje mladim in vključevanje mladih v svojo družbeno mrežo in pomoč pri povezovanju z ljudmi, ki bi lahko bili potencialni zaposlovalci. Da bo Zavod Nefiks lahko izpeljal projekt "Služba me-ne išče", se je prijavil na razpis podjetja Simobil, "Mladi za mlade", kjer bodo pridobljena sredstva v okviru prireditve Žur z razlogom namenili enemu izmed treh projektov. Za projekte se glasuje vsak dan na spletni strani Žur z razlogom - tam bodo Nefiksovci zelo veseli glasov za projekt Služba me-ne išče!

Za vpogled v klube "Služba me ne išče" lahko v nedeljo, 12.8.2012, ob Mednarodnem dnevu mladih, med 20.00 in 21.00 uro na spletni strani E-Nefiks spremljate on-line spletno klepetalnico. Na ta način bodo sodelavci in prostovoljci Zavoda Nefiks obeležili Dan mladih in skupaj z mladimi poskušali iskati poti iz krize zaposlovanja.

Več informacij: Alenka Blazinšek, 041 516 808, alenka@nefiks.si

Ob izjavi za javnost so na Nefiksu zbrali tudi nekaj misli o novem projektu Služba me-ne išče:

Romina,
andragoginja

"KLUB "Služba me ne išče" je zame pomembno središče, kjer pridobivam nove, koristne in zanimive informacije o zaposlitvah, razgovorih, podjetjih in organizacijah. Poleg tega delim svoje izkušnje in mnenja, spoznavam nove ljudi in se imam fino."

Klara,
hispanistka

"Takšni klubi so koristni, ker se lahko mladi od starejših generacij veliko novega naučimo in ker nam pomagajo navezovati pomembne stike s podjetji, ki bi lahko bila naš potencialni delodajalec."

Sašo,
študent hortikulture

"Klubi bodo zame odlična priložnost, da spoznam potencialne delodajalce, povečam svoj socialni kapital in se spoznam s študenti drugih smeri. Verjamem, da se bomo med sabo povezali in ohranjali stike."

Katarina Bremec Slanič,
kadrovnica e-Študentski Servis, partner pri projektu Nefiks

"Mladi imajo vrsto strokovnih znanj, spretnosti in veščin, ki jih pridobijo tekom šolanja, neformalnega izobraževanja in študentskega dela. Skupaj z mladostno zagnanostjo in elanom to predstavlja njihovo prednost v primerjavi z ostalimi iskalci zaposlitve. Izrednega pomena je, da mladi že tekom šolanja vzpostavijo stike z delodajalci, ravno ti stiki so lahko odločilni kamenček v mozaiku, ki prispeva zaposljivosti in lažji pridobitvi prve zaposlitve."

mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak,
sodna izvedenka za ekonomijo- podjetništvo in kadrovska funkcija, moderatorka klubov za iskanje zaposlitve, predsednica Društva kadrovskih delavcev Maribora, Lenarta in Slovenske Bistrice, avtorica knjig s področja zaposlovanja

"Projekt "Službe me ne išče", ki ga namerava izvesti Zavod Nefiks, predstavlja enkratno priložnost za skupino mladih, ki bi se kot udeleženci vključili v njega. Dobro izdelan koncept programa z vključenim mentorstvom izkušenih kadrovskih strokovnjakov zagotavlja individualno usmerjanje in prenašanje izkušenj iz starejših na mlajše. Prav prenos neprecenljivega znanja starejšim ter njihovih izkušnje mlajšim predstavlja uspešno sinergijo in formulo na poti iskanja zaposlitve. Projekt predstavlja povezovanje vseh različnih generacij( baby boom, x,y,in z) in njihovo uspešno sobivanje in skupno delovanje.

Kot dolgoletna moderatorka klubov za iskanje zaposlitve, poklicna in kadrovska svetovalka ter avtorica knjig in člankov na tematiko zaposlovanje sem prepričana, da bodo pozitivni rezultati projekta dobra iztočnica za nadaljevanje in razširitev projekta. Tako bo projekt dokazal, da je prav medgeneracijsko učenje in prenašanje znanja zelo dobra pot do uspeha."