O-STA

Opomnik za vabilo na tiskovno konferenco - Guernica Continuum

vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco filma in plesno gledališke predstave Guernica Continuum, ki bo 22. avgusta 2012 ob 11. uri v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor).

Med govorniki na tiskovni konferenci bodo Maya Milenovic Workman, avtorica, režiserka in koreografinja projekta, Benjamin Virc, dramaturg in prevajalec predstave, izvajalca iz predstave ter programski direktor Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, Mitja Čander.

GUERNICA CONTINUUM

Film, plesno gledališka predstava

Zgodba filma in plesno-gledališke predstave Guernica Continuum izhaja iz zakoreninjenih simptomov vedenja in medosebnih odnosov, pogosto prežetih z manipulacijo in zatrto seksualnostjo, s tem pa razpira spoznanja o "neprijetni resnici" človeške družbe in opozarja na vedno vračanje istih problemov, kolikor jih pomni in obnavlja kolektivna memorija človeštva. Gledalec se sooči s kolektivno pozabo nekaterih ključnih spoznanj in potlačitvijo travm, s pomočjo katerih lahko dosežemo osebnostno transformacijo, ter z motnjami in predsodki, ki se ne dotikajo le moških in mater, otrok in staršev, incesta in homoseksualnosti, hendikepa, iluzij in dogmatičnosti katoliške religije, ampak tudi medsebojne odgovornosti. Ta se začenja z doslednim izpovedovanjem resnice o tem, kako se nekdo zares počuti, ko ni deležen zaupanja ali ko je zasmehovan in podjarmljen.

Predstava pokaže disfunkcionalnost in počasno propadanje tradicionalne (patriarhalne) družine, ki se začenjata z odsotnostjo dominantne, a uravnotežene moške figure, obenem pa izpostavi krivico, ko nekdo na silo uveljavi svojo voljo, v tem primeru dominantna mati in ženske, ki se ujamejo v past lastnih frustracij, povezanih bodisi z odsotnostjo moških bodisi z njihovo sebičnostjo in zatiranjem. Po koncu filma (odlomek iz filma: http://www.youtube.com/watch?v=f8Q5Y8HpENY) sledimo Bahijini novi življenjski vokaciji, saj zapusti ječo z namenom osebne preobrazbe ter izničenja svojega "karmičnega bremena", medtem ko Tom, njen partner iz filma, zdaj predstavlja nevidno roko kontrole, ki preko nje prikrito diktira ljudem.

Guernico Continuum si boste lahko ogledali 25. in 27. avgusta 2012 ob 19.30, ter 26. avgusta 2012 ob 14.00 in 19.30 v Stari dvorani SNG Maribor.

Film in plesno gledališka predstava Guernica Continuum se je kot ideja postopoma oblikovala že od leta 1992, ko je avtorica projekta Maya Milenovic Workman občutila vsakodnevno bedo ljudi - rasno mešanih nelegalnih priseljencev iz najrazličnejših kulturnih okolij, ki so se zatekli v eno izmed najzakotnejših četrti New Yorka. Predstava združuje linearno filmsko ("noir") pripoved z nelinearno (krožno) gledališko zgodbo, ki si kot izhodišče zastavi stično polje med jungovskim kolektivnim nezavednim in iskanjem pravega individualnega jaza - tistega človeškega "obraza", ki lahko postane resnično human šele s soočenjem lastnih strahov in predsodkov ter z zavestnim ravnanjem in odgovornostjo do sebe in vseh drug(ačn)ih. Omenjeni proces osebne transformacije pa se lahko začne šele z učenjem ljubezni, etosom in s sprejemanjem sočloveka takšnega, kot je, začenši s sabo.

Avtorica Maya Milenovic Workman je koreografinja, režiserka, pisateljica in medijska umetnica, ki se je rodila v Mariboru. Po končanem šolanju na London School of Contemporary Dance se je leta 1982 preselila v New York. Prva predstava leta 1983 v Cooper Union Great Hall je tudi začetek sodelovanja z ameriško jazz legendo, basistom in skladateljem Reggiejem Workmanom. Kasneje je Maya diplomirala iz psihologije ter končala še magisterij iz medijskih znanosti. Sodelovala je tudi s slovenskim režiserjem Tomažem Pandurjem, ustanovila poletno jazz in plesno akademijo, trenutno pa v ZDA razvija koreografijo in gibalni teater z otroki s posebnimi potrebami.

V predstavi Guernica Continuum nastopajo Katja Legin, Mojca Kasjak, Ayana Workman, Simon Šerbinek, Žan Jović, Žan Tetičkovič in Maša Godina. V filmskih vlogah pa Ayana Workman kot Bahia in Stephen Ward v vlogi Toma.

Avtorja glasbe sta Matthew Garrison in Reggie Workman, dramaturg in prevajalec je Benjamin Virc, kostumografinja Marta Frelih, scenograf Darko Štandekar, asistentka Cleopatra Purice, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak, oblikovalec zvoka Gorazd Vever, montažerka filma (postprodukcija) in podnapisov Uja Irgolič, inšpicient Peter Krajnc, producenta Teo Pajnik in Maya Milenovic Workman, asistentka produkcije je Lidija Koren, avtor fotografij pa Janez Klenovšek.

V upanju na vašo udeležbo in objavo v vašem mediju vas lepo pozdravljamo.

Jasmina Godec
Odnosi z javnostmi/Public Relations
--------------------------
MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor
Slovenija
tel: 02 228 1256
mob: +386 41 231 343
www.maribor2012.eu