O-STA

Otvoritev skupnostnega objekta in vabilo na novinarsko malico

Na vrtu Urbanih brazd te dni zaključujejo z gradnjo skupnostnega večnamenskega objekta, ki bo hkrati učilnica, predavalnica in osrednji prostor Društva urbani eko vrt. Edinstven objekt se bo z odprtjem pomičnih sten spremenil v prostoren paviljon. Skupni prostor je v celoti zgrajen iz naravnih materialov in je, zaradi vgrajenih sončnih celic, energetsko samozadosten. Društvo urbani eko vrt vabi na novinarsko malico, 28. avgusta, ob 10:00.

Skupnostni urbani vrt te dni pridobiva napovedano končno podobo, saj se gradbena dela na osrednjem poslopju počasi zaključujejo. Skupnostni objekt, ki bo prvenstveno služil vrtičkarjem kot zavetje pred dežjem in soncem, bodo člani društva Urbani eko vrt uporabljali za tekoče izobraževalne in skupnostne aktivnosti, pa tudi za druženje v najširšem pomenu.

Tako kot lope na vrtu je tudi skupnostni objekt grajen iz lesa, pridobljenega v gozdovih v neposredni bližini Maribora, za zaščito pa je bila uporabljena naravi najbolj prijazna impregnacija, ki jo je moč kupiti. Vso potrebno elektriko proizvedejo sončne celice, poleg energetske samozadostnosti, pa skrb za okolje zaokrožuje tudi posebno kompostno stranišče, ki ne potrebuje vode in deluje s pomočjo bakterij. Tovrstne sanitarije ne le, da zmanjšujejo onesnaževanje s fekalijami in porabo vode, ampak dajejo kompost, primeren za okrasno rastlinje. Deževnica iz strehe se bo zbirala v 5000 litrskem rezervoarju in bo uporabljena za zalivanje.

Arhitekt Sani Okretič je južno in zahodno stranico objekta opremil z velikimi drsnimi vrati, skozi katera se pogled odpira na Pohorje in Pekrsko gorco. Gradnjo v Borovi vasi si lahko v naslednjih dneh lahko ogledate ob predhodnji najavi, sicer pa vas Društvo urbani eko vrt vabi na novinarsko malico, 28. avgusta, ob 10:00. Matej Zonta, koordinator projekta in člani društva Urbani eko vrt bodo predstavili celoten koncept skupnostnega urbanega vrta ter možnosti, da bi se taki in podobni projekti razvili še v drugih delih Slovenije.

Zavrtimo skupaj!

Boštjan Klun
--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 40 296 000

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu


Ilichova skupni JV compressed.jpg

Ilichova skupni JZ compressed.jpg

Ilichova skupni pticja compressed.jpg

Ilichova_15 skupni WC compressed.jpg